Kostka Makowa, to przepyszne ciasto przekładane, składające się z makowego ciasta, galaretki z malinami i aksamitnego kokosowego kremu, a całość zwieńczona polewą z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki idealnie tu współgrają i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Uwielbiam takie wilgotne ciasta, które nie wymagają nasączania, a z każdym dniem wręcz zyskują na smaku. Sekretnym składnikiem jest tu… majonez : ) Wciąż niedoceniany, jeśli chodzi o słodkie wypieki pomimo, że dodaje im wspomnianej wilgotności i miękkości (pomijając słynną babkę majonezową, która ma wielu fanów zwłaszcza w wielkanocnym okresie ; ) Polecam!!!
Do przygotowania wykorzystałam Majonez Kielecki, który ma świetny skład i warto wspomnieć, że WSP Społem ma w tym roku już 100 lat!
Składniki na ciasto makowe (blacha 24×24 cm):
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 5 białek (z jajek wielkości L)
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 150 g cukru
- 100 g suchego maku
- 115 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać żółtka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.
Składniki na owocową warstwę:
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
- 200 g malin (mogą być mrożone)
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać z malinami (w przypadku mrożonych nie trzeba czekać aż galaretka zacznie tężeć, bo zimne owoce znacznie przyspieszą ten proces) przełożyć na pozostawiony w blaszce blat ciasta makowego. Schłodzić w lodówce, przygotowując w tym czasie krem kokosowy.
Składniki na krem:
- 400 ml mleka kokosowego
- 30 g cukru
- 3 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- 75 g wiórków kokosowych
300 ml mleka kokosowego zagotować z cukrem, pozostałą część zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, bez grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na stężąłą galaretkę z malinami, wyrównać i przykryć pozostałym blatem ciasta makowego. Przechowywać w lodówce.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka oleju
Czekoladę wraz z olejem rozpuścić na parze. Udekorować przygotowane ciasto. Opcjonalnie można wierzch posypać również wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki