Kostka Makowa, to przepyszne ciasto przekładane, składające się z makowego ciasta, galaretki z malinami i aksamitnego kokosowego kremu, a całość zwieńczona polewą z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki idealnie tu współgrają i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Uwielbiam takie wilgotne ciasta, które nie wymagają nasączania, a z każdym dniem wręcz zyskują na smaku. Sekretnym składnikiem jest tu… majonez : ) Wciąż niedoceniany, jeśli chodzi o słodkie wypieki pomimo, że dodaje im wspomnianej wilgotności i miękkości (pomijając słynną babkę majonezową, która ma wielu fanów zwłaszcza w wielkanocnym okresie ; ) Polecam!!!
Do przygotowania wykorzystałam Majonez Kielecki, który ma świetny skład i warto wspomnieć, że WSP Społem ma w tym roku już 100 lat!
Składniki na ciasto makowe (blacha 24×24 cm):
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 5 białek (z jajek wielkości L)
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 150 g cukru
- 100 g suchego maku
- 115 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać żółtka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.
Składniki na owocową warstwę:
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
- 200 g malin (mogą być mrożone)
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać z malinami (w przypadku mrożonych nie trzeba czekać aż galaretka zacznie tężeć, bo zimne owoce znacznie przyspieszą ten proces) przełożyć na pozostawiony w blaszce blat ciasta makowego. Schłodzić w lodówce, przygotowując w tym czasie krem kokosowy.
Składniki na krem:
- 400 ml mleka kokosowego
- 30 g cukru
- 3 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- 75 g wiórków kokosowych
300 ml mleka kokosowego zagotować z cukrem, pozostałą część zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, bez grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na stężąłą galaretkę z malinami, wyrównać i przykryć pozostałym blatem ciasta makowego. Przechowywać w lodówce.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka oleju
Czekoladę wraz z olejem rozpuścić na parze. Udekorować przygotowane ciasto. Opcjonalnie można wierzch posypać również wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki
Cudowna propozycja na najbliższe święta 😍 Świetny sposób na krem 👍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 na Święta będzie idealnie pasować 🙂
Co za połączenie pychotka upiekę na wielkanoc 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie to wygląda, sama bym się nie odważyła na eksperymenty z tym majonezem ale w sumie to olej i żółtka i babka majonezowa też daje radę 🙂
Autor
Do odważnych świat należy 😉 polecam 🙂
Super ciacho porywam kawałeczek 🙂
Autor
Proszę się częstować 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Piękne ciasto i na pewno pyszne 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Wygląda super 🙂
Autor
Dziękuję, właśnie tak smakuje 😉
Wygląda zachęcająco. Ciekawy ten dodatek majonezu 😉
Autor
Bardzo dziękuję, majonez w wypiekach jest super 🙂
Świetna
Autor
Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂
A czy masa makowa też by się nadała?
Autor
Niestety nie 🙁
Super ciacho 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Miałam w planach inne na wielkanoc ale to tak apetycznie wygląda że chyba będzie zmiana 🙂
Autor
Polecam 🙂
Ciasto jest pyszne pomylilam sie i zamiast do kremu wsypalam wiorki do ciasta ale wyszlo i tak super 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszne zapisuję do ulubionych 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂
Ciasto jest wspaniałe pierwszy raz robiłam krem od podstaw bez budyniu i wyszedł rewelacyjnie! nieskromnie powiem, że nawet lepszy jak dodałam trochę aromatu kokosowego bo był jeszcze bardziej intensywny
Autor
Super wiadomość 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne:)
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mleko kokosowe? Chodzi o mleczko kokosowe z puszki, czy mleko kokosowe w kartonie „taki vege zamiennik zwykłego mleka”?
Pozdrawiam
Autor
Użyłam z puszki 🙂
Pycha ciacho 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wspaniałe ciasto, nie jestem fanką maku ale tu mi pasuje i plus ze robi się łatwiej niż to wygląda bo miałam pewne obawy 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Mogę zastąpić mleko kokosowe,mlekiem zwykłym? Na standardowa blaszkę to trzeba z 1.5 porcji robic?
Autor
Tak, można zastąpić 🙂
Marto, czy ciasto/same blaty/można upiec wcześniej i zamrozić.
Autor
Nie mam doświadczenia w zamrażaniu ciast, ale w przypadku samych blatów wydaje mi się, że będzie ok 🙂
Czy ktoś próbował w termomixie? Ile obrotów na poszczególnych etapach?
Rewelacyjne ciasto, kolejne z tej strony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂
Proszę powiedzieć na jaką blaszkę Pani robiła ?
Autor
24×24 cm 🙂
Czy mak do ciasta powinien być suchy mielony czy cały?
Autor
Użyłam mielonego, ale cały również powinien być ok 🙂