Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska to jedno z ulubionych ciast mojej Mamy. Powiem Wam szczerze, że osobiście nie przepadam za maślanym kremem i tortowymi ciastami, ale po spróbowaniu kawałka tego wypieku zdecydowanie zmieniam zdanie : ) Kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym maślanym, czekoladowym kremem, bezą i kawą, przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość zwieńczona kawową bitą śmietaną- musicie tego spróbować : ) Kostka hiszpańska idealnie nadaje się również do przygotowania w formie tortu, choć pewnie potrzebowałaby wtedy delikatnej modyfikacji nazwy ; ) Polecam!!!

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska przepis

Składniki na biszkopt (blacha 25×36 cm):

  • 4 jaja (wielkość L, w temp. pokojowej)
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g ciemnego kakao

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i blachę opuścić z 30 cm na podłogę, aby biszkopt pozostał równy. Wystudzić.

Składniki do nasączenia:

  • 125 ml kawy lub wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego

Składniki na krem czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
  • 3 łyżki naturalnej, zmielonej kawy
  • 300 g suchych bezików

Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną gorzką i mleczną czekoladę, odstawić na chwilę, a następnie wymieszać, tak aby czekolada się rozpuściła. Delikatnie przestudzić, zachowując nadal płynną konsystencję. Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz kawę i zmiksować. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas miksując. Dodać beziki i delikatnie wymieszać. (Bardzo duże kawałki można odrobinę pokruszyć).

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka naturalnej, zmielonej kawy
  • kakao do dekoracji

Gotowy biszkopt nasączyć kawą (pozostawić go na blaszce). Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowo-kawowym z bezami. Wyrównać i schłodzić przez ok. 3-4 godziny. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu, przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

Smacznego!

Uwaga
Przed podaniem najlepiej wyjąć ciasto z lodówki i trzymać w temp. pokojowej, wtedy maślany krem staje się miękki i wprost rozpływa się w ustach ; )

Kostka hiszpańska z bezą i kawowym kremem

Kostka hiszpańska przepis

Kostka hiszpańska jak zrobić

Inspiracja

 

Komentarzy: 50

  1. Aga
    2 lutego 2018 / 11:08

    Marta naprawdę przechodzisz sama siebie!!!

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:22

      To bardzo miłe, dziękuję 🙂

  2. Majka
    2 lutego 2018 / 11:12

    Przepiękna wspaniałość 😍

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:22

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Zuza
    2 lutego 2018 / 14:09

    Wygląda idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:22

      Dziękuję! polecam wypróbować 🙂

  4. Marlena
    2 lutego 2018 / 15:22

    Kocham beze kocham kawę wiec jutro piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:22

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Daga
    2 lutego 2018 / 16:06

    Jadłam kiedyś taka lub podobna w cukierni i Twoja wyglada nawet pyszniej… nie wiem czy podolam ale spróbuje zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:23

      Na pewno sobie poradzisz! Trzymam kciuki 🙂

  6. Ryba
    2 lutego 2018 / 18:18

    Juz w lodowce ❤️ Cos czuje ze bedzie nowy ulubieniec w rodzinie ❤️

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:23

      Ogromnie się cieszę 🙂

  7. Kasia
    2 lutego 2018 / 23:59

    Pyszne, dałam tylko mniej wody z likierem do nasaczenia, a do masy zamiast wódki spirytus 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:24

      Super,cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Maw
    3 lutego 2018 / 14:41

    Przepis super ciasto wyszło jak u Ciebie, masy maślanej nie czuć czekolada i kawa robi swoje 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:24

      Dokładnie, przy mnogości innych smaków masa maślana jest tu mało wyczuwalna 🙂

  9. Milka
    4 lutego 2018 / 0:01

    Genialne! Przepyszne połączenie koleżanki ktore zaprosiłam na ciacho były równie zachwycone 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:24

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  10. Janja
    4 lutego 2018 / 15:12

    Pycha i nie jest tak trudne na jakie wyglada 🙂 nie mogłam znaleźć bezikow wiec kupiłam całe blaty bezowe i pokruszylam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:26

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. M.
    6 lutego 2018 / 13:08

    Ciacho przepyszne zrobiłam na urodziny do pracy i wszyscy prosili o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:51

      Bardzo się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2018 / 1:07

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  12. Edyta
    22 lutego 2018 / 0:03

    Ciasto jest pyszne miałam z nim trochę pracy, ale to mój pierwszy taki „trudniejszy” wypiek więc jestem zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:13

      Super! 🙂

  13. Juneree
    1 marca 2018 / 15:25

    Król ciast polecam wyszło pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:27

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Anita
    18 marca 2018 / 15:35

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2018 / 0:46

      🙂 🙂 🙂

  15. Edyta
    25 marca 2018 / 22:30

    Ciacho wyszlo super 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:54

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  16. Agnieszka
    24 października 2018 / 11:09

    Piekłam jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:26

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  17. smakoszka
    24 października 2018 / 20:05

    Co z tą kawą do masy zaparzyć w jakiej ilości wody czy sypać zmieloną.

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 11:25

      Dodać zmieloną, bez wody 🙂

  18. Ola
    12 grudnia 2018 / 15:10

    Naturalna kawa to parzona?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2018 / 17:26

      Naturalna, czyli 100%, bez dodatków a nie np. rozpuszczalna 🙂 Do kremu dodajemy same zmielone ziarna, nie zaparzamy 🙂

  19. Alicja
    9 stycznia 2020 / 18:12

    Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2020 / 22:45

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  20. Mika
    27 stycznia 2020 / 17:29

    Przpeyszne super się sprawdza na imprezach piekę regularnie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2020 / 20:06

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  21. Jola
    13 października 2021 / 10:37

    Rewelacyjne ciasto było hitem na moich imieninach każdy chciał przepis.

    • Marta
      Autor
      15 października 2021 / 10:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  22. DP
    6 stycznia 2022 / 22:59

    Ciasto jest łatwe do wykonania.
    Przede wszystkim efektowne i przepyszne (lepsze niż z cukierni)

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2022 / 10:32

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Nina
    18 stycznia 2022 / 14:18

    Kremówka z samym cukrem się utrzyma czy dodać jakiś śmietan fix?

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2022 / 3:22

      Fix dodaję tylko latem, przy wyższych temperaturach 🙂 Obecnie kremówka 36% da radę bez dodatków, chyba, że ciasto ma być na jakąś długą imprezę i przez wiele godzin stać na stole, wtedy można dodać.

  24. Agnieszka
    8 lutego 2023 / 23:54

    A kawę można pominąć

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:47

      Nie za bardzo 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 8 =