Kostka alpejska

Od kiedy moja przyjaciółka ugościła mnie tym ciastem nazwanym przez nią kostką alpejską, wprost nie mogłam o nim zapomnieć ; )  Zamysł ciasta mniej więcej pozostał, choć modyfikowałam otrzymany od Karoliny przepis przygotowując spód na czekoladowo-biszkoptowym cieście, na wierzchu uwzględniając składniki z moich domowych zasobów i upodobań : ) Polecam ; )


Kostka alpejska

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25×33 cm):

  • 7 jajek (wielkości L)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 50 g gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru (białego i trzcinowego). Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i szybko wymieszać. Żółtka powinny „zblednąć” i powiększyć swoją objętość. Przełożyć je do ubitych białek i dokładnie zmiksować, aż masa dobrze się połączy (około 2 minut). Mąki przesiać wraz z kakao i dodawać partiami do jajecznej masy. Delikatnie połączyć mieszając (niezbyt długo) od boków i dna do środka naczynia. Na koniec dodać posiekaną lub startą na drobnych oczkach tarki gorzką czekoladę i wymieszać drewnianą/sylikonową łyżką. Przełożyć na blachę, której dno wysmarowane jest masłem i wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i blachy, obrócić do góry i przełożyć na deskę. Zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na kilka minut, aby w razie nierówności biszkopt się wyrównał.  Po tym czasie studzić na kratce. Naponczować wystudzoną kawą.

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • ok. 200 bezików (przepis na domowe bezy tutaj)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kremówkę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy część ubitej kremówki i mieszamy silikonową/drewnianą szpatułką. Stopniowo dodajemy resztę ubitej śmietanki do czasu aż masa dobrze się połączy i będzie jednolita. Przestudzony biszkopt smarujemy masą kajmakową, na to przekładamy bezy i całość zakrywamy śmietanową masą. Górę ciasta ozdabiamy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą. Całość przekładamy do lodówki. Najlepiej smakuje podane w kilka godzin po przygotowaniu, kiedy bezy są jeszcze chrupiące.

Smacznego!


Ciasto kostka alpejska


Kostka alpejska ciasto

Alpejska kostka

Komentarzy: 34

    • Marta
      Autor
      15 maja 2014 / 9:32

      Bardzo pyszny i prosty do przygotowania 🙂

  1. 15 maja 2014 / 18:58

    Super przepis, wszystkim smakowało 😀

    • Marta
      Autor
      15 maja 2014 / 21:49

      I to jest właśnie najważniejsze 🙂

  2. 15 maja 2014 / 22:04

    Biszkopt plus krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego kajmak, nic więcej nie potrzeba! Ideał 🙂

  3. 15 maja 2014 / 22:10

    pyszne znane ciacho:) sama jeszcze nie robiłam.

  4. Agusia
    16 maja 2014 / 23:57

    Ale wspaniale się prezentuje!!! Na pewno skorzystam, bo czego się nie robi dla zdrowia i urody 😛

    • Marta
      Autor
      17 maja 2014 / 0:01

      Gorąco polecam, ciasto proste w przygotowaniu, a do tego pyszne 🙂

  5. Mania
    18 maja 2014 / 10:41

    Bardzo dziękuję za pyszny i prosty przepis, rodzina i goście byli zachwyceni!!!:)

    • Marta
      Autor
      18 maja 2014 / 13:35

      Bardzo proszę i cieszę się, że wszystkim smakowało 🙂 Pozdrawiam

  6. Jagoda Kazimierska
    18 maja 2014 / 13:24

    Zrobiłam na komunię syna i nawet nie zdążyłam spróbować tak szybko się ciasto skończyło, na pewno powrócę do przepisu, żeby to nadrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2014 / 13:35

      O tak, zdecydowanie powtórka jest konieczna 😉

  7. Rafał
    19 maja 2014 / 11:02

    Żona zrobiła na moje urodziny i znikło w 5 minut. Oczywiscie głównym winowajcą byłem ja… 😉

    • Marta
      Autor
      19 maja 2014 / 12:46

      Jako jubilat miałeś do tego pełne prawo 🙂 miło mi, że smakowało 🙂

  8. Inga
    22 maja 2014 / 23:06

    O WOW JAKIE TO MUSI BYĆ PYSZNE!

    • Marta
      Autor
      22 maja 2014 / 23:07

      Nieziemsko pyszne! 🙂

  9. Aneta
    23 maja 2014 / 22:39

    Moje ciasto idealne <3

    • Marta
      Autor
      23 maja 2014 / 23:34

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agata
    5 marca 2016 / 19:53

    PRZEPYSZNE!

    • Marta
      Autor
      5 marca 2016 / 20:39

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  11. Żaneta
    6 marca 2016 / 17:31

    Cudowne ciasto, rozpływa się w ustach, polecam zniknęło błyskawicznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2016 / 23:49

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Julka
    2 kwietnia 2016 / 23:43

    Najlepsze ciasto jakie udalo mi się upiec jak z cukierni!!!!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2016 / 0:05

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Renia
    15 maja 2017 / 14:26

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2017 / 23:49

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

  14. Natalia
    20 maja 2018 / 22:56

    Pychotka to jedno z Twoich ciast które zrobiłam na komunię synka i wszyscy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2018 / 0:48

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  15. Mania
    21 maja 2018 / 16:17

    Potwierdzam pycha też już robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2018 / 23:30

      🙂 🙂 🙂

  16. Alicja
    3 maja 2020 / 10:11

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2020 / 16:53

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 18 =