Kostka Snickers to kuzynka jednej z Waszych ulubionych na blogu Kostki Wiśniowej : ) Wszyscy miłośnicy czekolady i orzeszków ziemnych na pewno będą zachwyceni. Ciasto jest nieoczywiste, ale pyszne i proste do przygotowania. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (70%)
- 5 jajek (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- 25 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- szczypta soli
Masło roztopić z czekoladą na niewielkim ogniu, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem, na jasną, puszystą masę (powinny znacznie powiększyć swą objętość). Cienkim strumieniem wlać czekoladę z masłem, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut.
Warstwa orzechowa:
- 300 g kajmaku
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g orzeszków ziemnych solonych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Wymieszać z kajmakiem i orzeszkami. Przełożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce
Składniki na waniliowy krem:
- 500 g śmietanki kremówki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do oprószenia
Wszystkie składniki (poza kakao) zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć na orzechową warstwę, wyrównać i udekorować kakao.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie