Pyszna i aromatyczna babka piernikowa z mascarpone, prosta i szybka do przygotowania. Dodatek serka nadaje jej wilgotności, długo zachowuje świeżość. Super ciasto do popołudniowej kawy. Polecam!
Korzenna babka piernikowa przepis
Składniki (forma o średnicy 21cm):
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 235 g brązowego cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 60 ml mleka
Lukier:
- 45 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
Babka piernikowa jak zrobić ?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować, dodać mascarpone, ponownie wymieszać. Dodać cukier, stale miksując, a na koniec jajka i mleko. Wsypać mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą. Krótko zmiksować do połączenia. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić. Cukier puder wymieszać z wodą, udekorować babkę.
Smacznego!
Korzenna babka piernikowa krok po kroku
Korzenna babka piernikowa – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na święta.