Koreańskie bułeczki kawowe, na bazie drożdżowego ciasta z dodatkiem kremowego serka. Pyszne i proste do przygotowania. Polecam!!!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 5 łyżek cukru
- 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- 140 ml ciepłej wody
- 160 ml ciepłego mleka
- 40 g miękkiego masła
Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Wodę wymieszać z mlekiem, stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami, wyrabiać do połączenia. Dodać masło, wyrabiać przez 10 minut, do czasu całkowitego wchłonięcia tłuszczu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 200 g kremowego serka + 4 łyżki cukru*
*Można również użyć twarożek śmietankowy o waniliowym smaku, bez dosładzania, bo zawiera w składzie cukier.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą lekko rozpłaszczyć/rozwałkować, na środku ułożyć łyżkę nadzienia. Końce ciasta połączyć formując okrągłą bułeczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Polewa:
- 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 płaskie łyżki gorącej wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- 70 g masła w temp. pokojowej
- 6 łyżek cukru
- 1 jajko
Kawę wymieszać z wodą, do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodać przesianą mąkę, masło (nie może być zbyt miękkie, bo polewa zsunie się z bułeczek podczas pieczenia), cukier i jajko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch wyrośniętych bułeczek, wyciskając polewę w kształt ślimaczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 min.
Smacznego!
Przepis z książki „Pierogi z Kimchi” W. Błazucka. Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdzielie tutaj oraz na moim Instagramie.