Koreańskie bułeczki kawowe

Koreańskie bułeczki kawowe, na bazie drożdżowego ciasta z dodatkiem kremowego serka. Pyszne i proste do przygotowania. Polecam!!!

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 5 łyżek cukru
  • 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 140 ml ciepłej wody
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 40 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Wodę wymieszać z mlekiem, stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami, wyrabiać do połączenia. Dodać masło, wyrabiać przez 10 minut, do czasu całkowitego wchłonięcia tłuszczu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kremowego serka + 4 łyżki cukru*

*Można również użyć twarożek śmietankowy o waniliowym smaku, bez dosładzania, bo zawiera w składzie cukier.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą lekko rozpłaszczyć/rozwałkować, na środku ułożyć łyżkę nadzienia. Końce ciasta połączyć formując okrągłą bułeczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Polewa:

  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 płaskie łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 70 g masła w temp. pokojowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko

Kawę wymieszać z wodą, do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodać przesianą mąkę, masło (nie może być zbyt miękkie, bo polewa zsunie się z bułeczek podczas pieczenia), cukier i jajko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch wyrośniętych bułeczek, wyciskając polewę w kształt ślimaczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 min.

Smacznego!

koreańskie bułeczki kawowe

Przepis z książki „Pierogi z Kimchi” W. Błazucka. Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdzielie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 10

  1. Aga
    3 maja 2022 / 14:40

    Wyglądają rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2022 / 14:54

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    4 maja 2022 / 0:07

    Uwielbiam tę książkę 😍 Bułeczek jeszcze nie robiłam. Muszę szybko je wykonać. Dzięki Tobie dodatkowa zachęta, bo wyglądają pysznie 😋

    • Marta
      Autor
      4 maja 2022 / 11:33

      Bułeczki są rewelacyjne, a książkę również bardzo lubię, wszystko co z niej przygotowałam wyszło pysznie 🙂

      • Majka
        7 maja 2022 / 19:24

        Potwierdzam z czystym sercem – rewelacja ❤❤❤ U mnie sprawdził się waniliowy serek homogenizowany. I zgadzam się, każde wypróbowane danie z tej książki to hit 😋

        • Marta
          Autor
          9 maja 2022 / 0:00

          Bardzo się cieszę, że też posmakowały 🙂 Trzeba się zabrać za kolejne przepisy 🙂

  3. Paula
    10 maja 2022 / 14:29

    Bułeczki są przepyszne polecam bardzo 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2022 / 23:24

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

    • Shakiee
      11 maja 2022 / 0:10

      Zgadzam się bardzo fajne drożdżówki, świeże też na drugi dzień nie trzeba mrozić 🙂

      • Marta
        Autor
        19 maja 2022 / 3:10

        Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 17 =