Site icon marta-gotuje.pl

Kopiec kreta



 

Kolejny z „szybkich” przepisów jednak pomimo, iż ciasto nie było najgorsze następnym razem zdecyduję się na domową wersję.

Składniki na ciasto:


Składniki na masę:


 

Przygotowanie ciasta:

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie na wysmarowanej masłem lub margaryną okrągłej formie ( średnica 24cm). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 170C

Przygotowanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1/2 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe.

Ostudzone ciasto wyłożyć na płaski talerz i przy użyciu łyżki wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Wydrążone ciasto przełożyć do miski i rozkruszyć. Banany obrać i przekroić wzdłuż, ułożyć płaską stroną w wydrążonym cieście. Aby nie zmieniły barwy można je skropić cytryną. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu, łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na ok 2 godz. do lodówki.

Smacznego ; )

Exit mobile version