Kolejny z „szybkich” przepisów jednak pomimo, iż ciasto nie było najgorsze następnym razem zdecyduję się na domową wersję.
Składniki na ciasto:
- Mieszanka do wypieku ciasta w proszku (firmy Dr.Oetker )
- 2 jajka
- 100 g masła lub margaryny
- 75 ml mleka (ok 6 łyżek )
Składniki na masę:
- Mieszanka do sporządzenia masy
- Płatki czekoladowe
- 500 ml schłodzonej śmietanki ( 30%)
- 100 ml zimnej, przegotowanej wody
- 3 banany
Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie na wysmarowanej masłem lub margaryną okrągłej formie ( średnica 24cm). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 170C
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1/2 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe.
Ostudzone ciasto wyłożyć na płaski talerz i przy użyciu łyżki wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Wydrążone ciasto przełożyć do miski i rozkruszyć. Banany obrać i przekroić wzdłuż, ułożyć płaską stroną w wydrążonym cieście. Aby nie zmieniły barwy można je skropić cytryną. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu, łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na ok 2 godz. do lodówki.
Smacznego ; )
Wygląda bardzo zachęcająco, zjadło by się:) Weekend bardzo kulinarny, gratuluję!:)
Dziekuje za przepis:) mam wszystko lecz na opakowaniu pisze po niemiecku 🙂
Autor
Proszę bardzo: )
Super wychodzi ten kopiec kreta pyszny dziekuje za przepis:-)
uwielbiam te ciasto jest przepyszne,moja rodzinka je wcina:)