Tym razem proponuję obiecany już wcześniej konkurs z oliwami extra virgin Bertolli i Carbnonell ; )
Do wygrania jest 5 zestawów tych właśnie produktów, konkurs trwa do 7 lipca włącznie.
Zadanie konkursowe polega na przesłaniu do mnie na maila:
Konkursowe przepisy można również zostawiać w komentarzach pod tym wpisem oraz na facebooku : )
Zachęcam do załączania zdjęć proponowanych przez Was dań, na pewno będzie wtedy ono bardziej zachęcające, bo przecież jemy również oczami : )
Powodzenia!
no proszę, a ja właśnie w okresie ostatnich upałów wpadłam na pomysł wrzucenia na blog kilku propozycji lunchowych;) moja propozycja z dzisiaj:)
http://gotowaniejestlatwe.blox.pl/2012/07/TAGLIATELLE-Z-RUKOLA-I-SUSZONYMI-POMIDORAMI.html
Autor
Super:D
Ja uwielbiam i proponuję pyszne Leczo wegetariańskie;)
Danie jest smaczne, lekkie i szybkie – całość szykujemy tyle ile gotujemy makaron – około 15 minut, tak więc będzie ekspresowo i zdrowo.
Składniki dla 1 osoby – na jedną porcję:
60 g makaronu pełne ziarno ( u mnie rurki Lubelli)
150 g młodej cukini
100 g jabłka
100 g pomidora ( ja używam cherry o tej porze roku)
natka pietruszki
15 g oliwy (1,5 łyżki)
sól, pieprz
Przygotowanie:
makaron ugotować
cukinię umyć i pokroić na 0,3 cm plasterki (całą, ze skórką)
jabłko obrać i pokroić na dużą kostkę ( obrane, bez skórki)
pomidorki umyć, zostawić szypułki, przekroić na pół, ale nie do końca – mają zostać całe
rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dusimy cukinię z każdej strony ( około 5-7 minut, potem dodajemy jabłko ( dodatkowo z 3 minutki) , natkę pietruszki, przemieszać i na końcu pomidorki, żeby delikatnie puściły soki, solimy, pieprzymy i dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwilę dusimy i wykładamy na talerz.
Smacznego;)
http://gotowaniejestlatwe.blox.pl/2012/07/GRZANKA-POMIDOROWA-Z-SZYNKA-SERRANO.html
moja kolejna propozycja:)
Idealny zestaw dla mnie, bo oliwa to sie u mnie leje hektolitrami:))) na mila podesle przepisik:)
Autor
Super, w takim razie czekam na maila 🙂
Składniki
1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru
Opis i przyrządzanie
Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jaja ubić widelcem na jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajku i tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzić.
Cebule obrać, umyć, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić.
Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Selery przełożyć na półmisek, dodać plasterki cebuli. Zalać wszystko sosem, odstawić na 3-4 godziny, ale nie do lodówki – ta sałatka nie nadale się do przechowywania w lodówce.
A ja zachęcam do wypróbowania tej pysznej sałatki z kapustą pak choi, pomidorami i chrupkim kurczakiem w pikantnym sosie z trawy cytrynowej na bazie oliwy z olwiek
http://odkuchnii.blox.pl/2012/06/Saatka-z-kurczakiem-w-sezamie-pak-choi-i.html
Składniki (na 1 osobę):
1 średnia pierś z kurczaka
3 średnie pomidory (ja użyłam kolorów żółtego, zielonego i czerwonego)
1 kapusta chińska pak choi
1 łodyga trawy cytrynowej
1 papryczka chilli
1/2 szklanki wody
sok z 1/4 limonki
4 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu rybnego
5-6 łyżeczek oliwy z oliwek
7-8 łyżek sezamu
4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 szczypty soli
2 łyżeczki imbiru
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spodeczku lub małym talerzyku mieszamy ze sobą sos sojowy, wędzoną paprykę, imbir, sól, 2 łyżeczki brązowego cukru oraz ocet, odstawiamy. Na drugi spodek lub mały talerzyk wysypujemy sezam. Kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i tniemy w spore plasterki. Każdy plasterek obtaczamy najpierw w przygotowanej wcześniej marynacie, następnie w sezamie i układamy na kratce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznej warstwy, nacinamy kilka razy wzdłuż a następnie siekamy na drobne kawałki. W garnku łączymy ze sobą wodę, posiekaną trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli oraz 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory myjemy i tniemy na 8 części. Kapustę pak choi myjemy, odcinamy 1 centymetr dolnej części i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią liście pak choi i po czym obgotowujemy je 1-2 minut. Na talerzu układamy liście kapusty pak choi, pokrojone pomidory oraz kurczaka. Całość polewamy sosem powstały z połączenia oliwy z oliwek z wcześniej przygotowanym wywarem z trawy cytrynowej. Podajemy.
i ostatni już przepis, mój ulubiony:)
http://gotowaniejestlatwe.blox.pl/2012/07/SALATAKA-Z-POMIDOROW-MOZZARELLI-I-BAZYLII.html
Autor
Dziękuję za udział w konkursie! 🙂