i panowie kochający gotować również mogą, a nawet powinni wziąć w nim udział. Mam nadzieję, że w razie wygranej chętnie przygotują pyszny obiad lub kolację dla swoich pań ; )
Aby wystartować należy podać w komentarzu lub wysłać na mojego maila: marta@marta-gotuje.pl
Konkurs trwa do 15 marca, po tym czasie szukajcie wyników na stronie : )
Do wygrania są 3 zestawy ufundowane przez markę Sorenti, składające się z:
– penne, fettuccine, spaghetti 25 cm oraz sosu arrabbiata
Powodzenia !
To może ja zaproponuję taką. Jest to sałatka na wczesną wiosnę (taką jak teraz) kiedy to jeszcze czekamy na nowalijki i pozbywamy się starych zapasów, żeby zrobić miejsce nowym.
250 g makaronu orzo
250 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
6 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz kolorowy
Makaron ugotuj wg, instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzuć ugotowany makaron, kukurydzę, pokrojoną wędlinę, ogórki oraz natkę pietruszki. Dopraw majonezem, solą i pieprzem.
Witam proponuję szybką sałatkę Penne Broccoli
Składniki:
1 brokuł
ok. 250g makaronu penne
puszka groszku konserwowego
2 marchewki
Sos:
1/3 pęczka natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki ziół prowansalskich (dałam prawie dwie)
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować do miękkości (al dente). Odcedzić, wystudzić.
Brokuł umyć, rozdzielić na małe różyczki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w skośne plastry. Brokuł i marchewkę umieścić w koszyczku do gotowania na parze i parować około 10 minut. Wystudzić. Składniki na sos połączyć ze sobą, mieszać do chwili uzyskania gładkiej emulsji.
Makaron przełożyć do dużej miski, dodać brokuł w różyczkach, marchewkę i odcedzony groszek. Polać sosem, wymieszać dokładnie.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam
Kasia
Ja zaproponuję pyszną sałatkę wiosenną
Makaron orzo – 250g
Puszka kukurydzy
20 dag wędliny drobiowej
pęczek koperku
długi zielony ogórek
kilka łyżek majonezu
sól,pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Wędlinę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i chłodzimy minimum godzinę przed podaniem. Smacznego
SAŁATKA MAKARONOWA Z ZIELONYM AKCENTEM
Składniki:
100 g makaronu penne
pół cukinii
słoiczek zielonych oliwek
garść rukoli
garść lollo rosso
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
pęczek szczypiorku
Gotujemy makaron al dente, podsmażamy pokrojoną cukinię na oliwie. Pomidorki kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy. Gdy makaron i cukinia ostygną mieszamy je z pozostałymi składnikami.
Sałatka jest bardzo zdecydowana smaku z uwagi na rukolę i szczypiorek.
Jej zdjęcie można znaleźć u mnie na blogu: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=1049
Pozdrawiam
Ania – ania@wlodarczyki.net
To ja proponuję sałatkę owocową z syropem klonowym i wodą różaną – aby tak słodko i wiosennie było 🙂
Składniki (na 1 osobę):
1,5 garści makaronu farfalle (kokardki)
1/4 melona
2 kiwi
garść winogron
2 mandarynki
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki wody różanej
garść pokruszonych orzechów
Makaron gotujemy w bardzo lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę, obrane i pokrojone w krążki kiwi, pokrojony w kostkę miąższ melona oraz umyte winogrona. Mieszamy. Całość polewamy sosem powstałym z wymieszania syropu klonowego, wody różanej oraz orzechów. Podajemy.
składniki:
* pół opakowania chińskiego makaronu ryżowego
* opakowanie paluszków krabowych surimi
* zielony ogórek
* koperek
* łyżka majonezu
* sól i pieprz do smaku
wykonanie:
1. Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy przez parę minut, aż się zaparzy. Po odcedzeniu siekamy go nożem.
2. Paluszki krabowe i ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
3. Na koniec dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i sałatka gotowa:) szybko i smacznie;)
Piekny bukiet kwiatów, po prostu cudny!!! Szkoda, że mąż nie pomyślał o takim… Do konkursu na pewno się zgłoszę, dużo tego zjadam;P
Autor
Pani Ewo zapraszam, jeszcze jest trochę czasu 🙂 Tulipany to również moje ulubione kwiaty 🙂
Sałatka makaronowa z sosem vinaigrette
Składniki:
200g makaronu w kształcie warkoczyków
750ml rosołu drobiowego
80g mrożonego zielonego groszku
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka natki pietruszki
150g kukurydzy z puszki
1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chili
100g gotowanej szynki w kawałku
100ml oliwy
3 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy niezbyt ostrej
1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
sól, świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
Ugotować makaron w rosole wg przepisu na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać groszek. Odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy.
Szynkę pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki, a natkę pietruszki posiekać.
Utrzeć oliwę z octem, musztardą, przyprawami i żółtkiem na aksamitny sos.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki. Polać przygotowanym sosem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do zmacerowania.
Polecam fettuccine promavera:
składniki:
4 łyżki masła
mała cebula
2 średnie marchewki
3/4 szklanki różyczek brokuła
3/4 szklanki czubków szparagów
1/3 szklanki groszku
sól i świeżo zmielony pieprz
10 listków bazylii
450 g makaronu fettuccine
1/2 szklanki parmezanu
Ugotowane warzywa doprawiamy przyprawami. Makaron przygotowujemy al dente. Mieszamy z warzywami i polewamy roztopionym masłem. Podajemy ze starym parmezanem. Pycha!!!
Uwielbiam siałatkę ziemniaczaną z makaronem.
Do przygotowania potrzeba:
2 grube plastry boczku lub 4 plastry bekonu, mała marchewka i mała łodyga selera, średnia cebulka, ząbek czosnku, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz,łyżka koncentratu pomidorowego, 500 g ziemniaków najlepiej sałatkowych, makaron – mój ulubiony to kolanka, starty ser żółty ok 1/3 szklanki.
Boczek kroimy w kosteczkę, warzywa myjemy i też kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. Na podgrzaną oliwe wrzucamy rozgnieciony czosnek, warzywa i boczek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki i makaron gotujemy al dente. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wszytsko mieszamy. Bon apetit!
Sałatka z makaronem tortellini
Składniki:
paczka makaronu tortellini grzybowego (250g)
puszka kukurydzy
mały por
świeży ogórek (średni)
30 dag mortadeli
jogurt natualny 1-2 łyżki + majonez 2-4 łyżek,szczypiorek, czosnek,ulubione zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy z osolonej wodzie ok 15 minut (nie może być za miękki). Por, ogórek i mortadelę kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jogurt i łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, szcyzpiorkiem i ziołami.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, więc najlepiej ja zrobić wcześniej.
Smacznego!
sałatka z makaronem na ciepło, w wersji obiadowej!
Czas przygotowania: 90 minut
Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
1 paczka mała makaronu rurki
1 papryka
3 piersi z kurczaka
4 ogórki kiszone
20dkg pieczarek
puszka mała kukurydzy
4 łyzki ketchupu
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Makaron ugotować odcedzić i zostawić do wystygnięcia ,mięso z kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka solą i pieprzem podsmażyć dodać pokrojone w plastry wcześniej podsparzone pieczarki nadal smażyć dodać ogórki paprykę pokrojone w kostkę kukurydzę ketchup i na konieć makaron jeszcze chwilke podsmaża ciągle mieszająć można doprawić na pikantnie jak ktoś lubi
Moja propozycja:)
1 podwójny filet z kurczaka
ok. 15 brukselek
mała marchewka lub pół dużej
opakowanie makaronu (kształt wg uznania)
szczypta koperku
szczypta lubczyku
łyżka oleju
cukier
sól
pieprz
Bardzo smaczne danie. Nie pochłania dużo czasu, ponadto jest zdrowe i sycące!
Etapy przygotowania
Filet umyć i pokroić na płaskie, nieduże kawałki. Posolić, delikatnie popieprzyć i usmażyć na patelni, wystarczy tylko, żeby z wierzchu się podsmażyły. W tym czasie umyć brukselkę, oskrobaną marchewkę pokroić w plasterki i w półksiężyce. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i płaskiej łyżeczki cukru. Do podsmażonego kurczaka wlać szklankę wody. Zagęścić jeszcze drugą szklanką z mąką i doprawić koperkiem i lubczykiem. Nie gotować, gdyż kurczak zrobi się suchy. Podgrzewać wyłącznie na małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron w wodzie z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli. Ugotowaną brukselkę z marchewką odcedzić. Gotowy makaron układać w głębokim talerzu polać kurczakiem z sosem i na wierzchu ułożyć brukselkę z marchewką.
Polecam mój ukochany przepis na imprezowy pewnik – makaronową sałatkę krabową
Składniki
1 ogórek
ok. 10-14 paluszków krabowych
100 g makaronu w kształcie ryżu (waga przed gotowaniem)
1 puszka kukurydzy
pół pęczka koperku
3 łyżki jogurtu
3 łyżki majonezu
Przygotowanie zaczynam od ugotowania makaronu al dente. Ogórka kroję w kostkę, surimi na plasterki.Siekam koperek, dodaję kukurydzę i mieszam majonez z jogurtem. Doprawiam, mieszam sałatkę i danie jest gotowe. Smacznego 🙂
Jak obiecałam, zgłaszam się i ja:)
Oto szybki przepis na kolorową, wiosenną sałatkę z makaronem.
250 g makaronu typu Świderek
1 ogórek zielony
kilka rzodkiewek
1 pomidor
1 niewielka papryka czerwona
szczypiorek
20 dag żółtego sera
łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku
Wystarczy ugotować makaron na sposób al dente, warzywa i ser pokroić w grubą kostkę i wymieszać. W osobnej miseczce przygotować sos na bazie majonezu i jogurtu, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Sałatka makaronowa 🙂
Składniki:
250g serka wiejskiego
190g krótkiego makaronu
125g tuńczyka w oleju
2 małe pomidory
65g selera naciowego
65g zielonego groszku
1 zielona papryka
oliwki
sok z cytryny
oliwa z oliwek
pieprz, sól
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Pokroić warzywa, odsączyć tuńczyka. Makaron, tuńczyka, warzywa i serek wiejski wymieszać z oliwą. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać schłodzone 🙂
A ja lubie taka sałatke:
makaron do spagetti
pomidorki takie malutkie
świeży ogórek
kulki mozarelli małe
papryka- po jednej z kazdego koloru
oliwa – 2 łyzki
Makaron oczywiscie gotujemy:)
Reszt składnikow kroimy, mieszamy, dodajemy mozarelle. Całość skrapiamy oliwa. Do lodówki, żeby wszytsko ładnie przeszło na 2 h i voila!
Wiosenna sałatka z makaronem kojarzy mi się z sałatką tortellini. Jest to jedno z moich ostatnich odkryć, które często powtarzam.
Sałatka tortellini
– 1 opakowanie makaronu tortellini z serem,
– 6 plastrów ananasa (może być świeży),
– 1 puszka kukurydzy,
– 5 plasterków sera, grubo ukrojonego,
– sól, pieprz, majonez,
– koperek.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Do miski wrzucamy makaron, pokrojone w kostkę plastry ananasa, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Całość posypujemy obficie posiekanym koperkiem. Smacznego!!!
Póki nowalijek brak, ja wiosenno letnie klimaty funduję sobie otwierając słoiczek aromatycznych suszonych pomidorów. I z nimi właśnie sałatkę chciałabym zaproponować…
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu świderki
mozzarella – 2 kulki
suszone pomidory z oliwy – słoiczek
czosnek 4-5 ząbków
bazylia świeża
kilka oliwek
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Do sałatki możemy użyć innych rodzajów makaronu, np. kokardki. Ja użyłam świderków, bo akurat taki makaron miałam w domu.Makaron gotujemy al dente. Mozarellę kroimy na kosteczkę, suszone pomidory w wąskie paseczki, zaś czosnek kroimy w plasterki.Mieszamy z makaronem. Dodajemy również posiekaną świeżą bazylię. Doprawiamy sałatkę solą, oraz polewamy oliwą z oliwek. Jeżeli zalewa z naszych suszonych pomidorów jest smaczna i dobrej jakości , możemy użyć jej , a nie oliwy z oliwek. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna. Sałatkę dobrze jest przed podaniem potrzymać z godzinkę w lodówce. Ja podaję posypaną pokrojonymi na plasterki oliwkami.
Moze skladniki nie sa zbyt wiosenne, ale za to kolory jak najbardziej. I wlasnie teraz kiedy tak teskni mi sie juz za wiosennymi kolorami robie ja bardzo czesto, zeby miec chociaz kolorowo na talerzu:)
SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA
500 g brokuła
500 g makaronu penne, farfalle lub inne
słoik suszonych pomidorów w oliwie
200-250 g sera feta
oliwa z pomidorow
sol, pieprz
Brokul podzielić na mniejsze czastki i ugotować. Suszone pomidory pokroić w paseczki, ser feta w kostkę. Makaron ugotować al-dente, odcedzić i do ciepłego dodać suszone pomidory i kilka łyżek oliwy z pomidorow. Dodać pozostałe skladniki i wymieszać. Odstawić na kilka godzin, zeby wszystkie smaki sie przegryzly.
Druga propozycja jest juz bardziej typowo wiosenna:)
SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, JAJKIEM, RZODKIEWKA, POMIDORKAMI I RZEZUCHA
500 g brokuła
500 g makaronu
2-3 jajka
kilka rzodkiewek
kilka pomidorków koktajlowych
rzezucha
jogurt naturalny
czosnek
Ugotowac makaron, brokuly i jajka. Na duzy glebszy polmisek lub do miski wyłożyć makaron, rozyczki brokula, jajka pokrojone w cwiartki, rzodkiewki w małe czastki, pomidorki w cwiartki. Jogurt naturalny wymieszać z przecisnietym przez praske czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem. Przygotowanym sosem polac salatke i posypać rzezucha. Można delikatnie przemieszać.
To chyba moja ulubiona sałatka z makaronem:
Makaronowa sałatka z tuńczykiem, duszoną papryką, fetą i jogurtem
Składniki na obiad dla 2 osób średnio głodnych:
2 papryki (najlepiej różne kolory)
trochę makaronu np. penne albo świderki (wg uznania, u mnie około 100 g)
mała paczka fety w zalawie albo zwykłej
kilka oliwek
pół pęczka szczypiorku
pół opakowania dużego jogurtu naturalnego
sól, pieprz i cukier do smaku
zioła jakie mamy i lubimy
puszka dobrego tuńczyka w kawałkach
odrobina oleju do smażenia
opcjonalnie: nieduży, pokrojony w kostkę pomidor albo kilka plasterków papryczki chili (pomysł mojego lubego)
Paprykę pokroić niedbale w kawałki albo w paski. Wymieszać z ulubionymi ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić paprykę, po chwili duszenia dodać trochę wody. Jak się wygotuje po trochu jej dolewać. Dusić paprykę aż zmięknie, ale nie będzie bardzo miękka. Pod koniec nie dolewać wody i pozwolić się jej odrobinę przypiec (papryka wtedy pachnie tak słodko, więc wnioskuję, że się odrobinie karmelizuje). Ugotować makaron al dente. Przelać zimną wodą.
Odsączoną fetę, tuńczyka, pokrojone na plasterki oliwki i pozostałe ostudzone składniki wymieszać razem z połową jogurtu. W takiej wersji można sałatkę zostawić na noc w lodówce i na rano do pracy/szkoły mieć prowiant albo na obiad po powrocie do domu. Rano dodać pozostałą część jogurtu i pokrojony drobno szczypiorek.
Podawać najlepiej na zimno, chociaż ilu ludzi, tyle gustów.
To dla wszystkich bezmięsnych 🙂
Sałatka jarska:
Składniki: 20 dag makaronu rurki
1 czarwona cebula
mały por (około 25 cm)
1 mała czerwona papryka
4 łyżki zielonych oliwek
Sos:
2 ząbki czosnku
biały ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz i cukier do smaku
kilka gałązek tymianku
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie: Sos: Czosnek rozgnieść, wymieszać z octem winnym i olejem, dodać tymianek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, por pokroić w cienkie talarki, a cebulę przekroić na pół i też pokroić w cienkie talarki. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki. Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką tymianku.
Moim zdaniem pyszne są sałatki na słodko, choć bardzo niedoceniane:)
Potrzebne składniki
makaron nitki
puszka kukurydzy
1/2 szklanki rodzynków
puszka ananasów
słoiczek tartego selera
majonez – około dwóch łyżek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron połamać i ugotować, rodzynki sparzyć, ananasy pokroić w kostkę. Makaron i rodzynki przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem
Smaczna i kolorowa sałatka z makaronem i kurczakiem idealna na wiosenny podwieczorek lub kolację!
Do wykonania potrzebujemy:
*1 szklanka makaronu świderki
*1 pierś z kurczaka
*1/2 puszki kukurydzy
*1/2 puszki fasoli czerwonej
*1/2 puszki zielonego groszku
*1 mały słoik pieczarek marynowanych
*pęczek szczypiorku
*1 łyżka keczupu
*3 łyżki majonezu
*sól, pieprz
Wykonanie: Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.
Na wiosnę, to tylko bakaliowa sałatka z kurczakiem z pomarańczą i jabłkiem w sosie jogurtowo – majonezowym.
Składniki:
-20 dag piersi z kurczaka
-olej do smażenia kurczaka
-100 – 200 g makaronu wstążki
-1 mała puszka kukurydzy
-1 jabłko
-1/2 pomarańczy
bakalie:
po 2 dag rodzynek i orzechów włoskich
po 5 dag suszonych śliwek kalifornijskich i suszonych moreli
1 łyżka płatków migdałowych
Sos:
1/2 cytryny
2 łyżki jogrtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka rumu
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Olej rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Ostudzić i jeśli kawałki są dość duże to pokroić na mniejszą kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i przestudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jabłko i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Sparzyć gorącą wodą rodzynki przez kilka minut, a następnie odlać wodę. Orzechy włoskie pokroić lub połamać na mniejsze kawałki. Suszone śliwki kalifornijskie i morele pokroić na połówki lub mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos: jogurt, majonez, rum i resztę soku z cytryny dokładnie wymieszać, dodać do sałatki i całość ponownie wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!!!
Kolorowa i smaczna sałatka z makaronem i ogórkiem, a także z czerwoną cebulą i papryką wymieszana z olejem oraz z sokiem z cytryny. Sałatka w sam raz na wiosnę. Jest lekka i pożywna, polecam!!!
Składniki: 25 dag makaronu rurki
2 zielone świeże ogórki
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
zioła prowansalskie
Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i przestudzić. W tym czasie paprykę pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki, czosnek posiekać drobniutko. Ogórki dokładnie umyć i pokroić ze skórką w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z makaronem. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać. Udekorować listkami natki pietruszki lub listkami bazylii.
Smacznego 🙂
Super sałatka z truskawkami i mozzarellą, smaczna i bardzo efektowna, w sam raz na przyjęcia i jako przekąska.
Czego potrzebujemy:
300 g makaronu kokardki
25 dag truskawek
20 dag sera mozzarella (1 kulka)
6 – 7 liści sałaty lodowej
1 mała cebula czerwona
1 banan
4 gałązki pietruszki (może być również koperek) do dekoracji
Sos:
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Sos przygotowanie: Olej wymieszać z musztardą. Można dodać miód, wymieszać.
Truskawki opłukać, osuszyć i usunać szypułki. Makaron ugotować al dente. Ser mozzarella osączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę. Liście sałaty lodowej umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a banana w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem i ponownie wymieszać sałatkę. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać wierzch sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodówce (około 1 godziny).
Makaron, oliwki, papryka, por i cebula to właśnie jest najlepsza sałatka z makaronem. Przepis jest łatwy, przygotowanie sałatki – szybkie, a efekt wyśmienity.
Składniki: 20 dag makaronu rurki
1 czarwona cebula
mały por (około 25 cm)
1 mała czerwona papryka
4 łyżki zielonych oliwek
Sos:
2 ząbki czosnku
biały ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz i cukier do smaku
kilka gałązek tymianku
szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania Sos: Czosnek rozgnieść, wymieszać z octem winnym i olejem, dodać tymianek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, por pokroić w cienkie talarki, a cebulę przekroić na pół i też pokroić w cienkie talarki. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki. Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką tymianku.
Smacznego 😀
Makaron z bakaliami
Potrzebne składniki:
fusilli 300 g
rodzynki 100 g
słonecznik łuskany 100 g
migdały płatki 50 g
miód
pestki dyni 50 g
śmietana 200 ml
.Sposób przygotowania:KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
KROK 2:
Rodzynki moczymy we wrzątku 5 minut, po czym kroimy na części.
KROK 3:
Słonecznik, migdały i pestki dyni prażymy razem na suchej patelni. Następnie mieszamy z miodem i pokrojonymi rodzynkami.
KROK 4:
Makaron nakładamy na talerze i polewamy śmietaną. Na środek nakładamy bakalie. Można posypać wiórkami kokosowymi. Mniam.
Autor
Dziękuję wszystkim za udział 🙂 Już dziś ogłoszenie wyników!