Dziś chciałabym Was zaprosić na konkurs dotyczący zup ; ) Jak wiecie jestem ich wielką miłośniczką, choć nadal rzadko (za rzadko) udaje mi się z nimi zmierzyć w mojej kuchni : )
Zasady są jak zawsze bardzo proste, wystarczy napisać w komentarzu lub na moim profilu na facebooku:
„Jaki jest Wasz ulubiony dodatek do zupy, który sprawia, że smakuje ona wyjątkowo?”
Zwycięzca otrzyma zestaw 4 miseczek do zapiekania wraz z zestawem produktów z serii Pomysł na… zupę – Winiary. Zostaną również rozdane nagrody pocieszenia w postaci 9 zestawów zup.
Konkurs trwa do 20 lutego włącznie. Jego patronem i sponsorem nagród jest firma Winiary. Wysyłka nagród na terenie Polski. Powodzenia! ; )
Fajny konkurs, muszę się zastanowić:)
Autor
🙂
Nie wyobrażam sobie zupy bez świeżej, siekanej natki pietruszki! To taka kropka nad „i” – poprawia smak i aromat podawanej zupy a dodatkowo zapewnia nam porcję witamin:)
Moim ulubionym dodatkiem do zup są świeże zioła, pachną niesamowicie no i nadają smak i aromat zupą. Dodaję głównie zieloną pietruszkę, a do pomidorowej bazylię, oregano no i estragon.
Moim magicznym składnikiem jest lubczyk, który nadaje niezwykły aromat zupie oraz oczywiście miłość do tych, dla których gotuję 🙂
Najbardziej wyjątkowym dodatkiem do zup są chipsy warzywne, tematycznie dopasowane do rodzaju zupy, np. do pieczarkowej – chipsy z pieczarek, groszkową uwielbiam z chipsami z boczku, do rosołu uwielbiam marchewkowe! Chipsy są zdrowe, wspaniale chrupią w zupie i są zdecydowanie oryginalnym dodatkiem. Pozdrawiam 🙂
ZAwsze dodaje troche startego czosnku, to wydobywa intensywnosc zupy. Pozdrawiam!
MIŁOŚĆ, ZAANGAŻOWANIE i PASJA to glówne 3 dodatki aby powstała pyszna potrawa :)bez tego nie powstanie żadne dobre danie 🙂
Wg mnie najlepszy dodatek do zupy to garść miłości, szczypta pomysłu oraz kilka gram dobrego smaku 😉
Zupy najbardziej lubię posypane serem startymi nie przejmuję się schematom utartym,że do kremów to tylko groszek pasuje,żeby dobrze się ciągnął – obficie posypuję!Czasem go zapiekam, a czasem nie,raz na jakiś czas kalorie nie straszą mnie!Pozdrowienia!
Zupy przygotowuję tak pyszne, że nie potrzebne mi dodatki 🙂
Wiem ze to niezdrowe i w ogole ale zawsze ratuje mnie tzw. Maga. Kiedys mozna ja bylo spokojnie kupic w Pl; teraz tylko u zachodnich sasiadow. Nie wiem czy ktos kojarzy ta mueszsnke przypraw.stary jyz jestem:)
Autor
Kojarzę, dziadek czasem sobie do rosołu dodawał 🙂
Zdecydowanie IMBIR! W Azji korzeń imbiru uważany jest za bardzo „gorący”, który wręcz powoduje ogień w ciele człowieka. Uwielbiam „ogniste” potrawy, więc do zup zawsze dodaję imbir.
Duzo podrozuje, w Chinach odkrylam Abure -olej uzywany jako przyprawa. Jest mieszanką oleju sezamowego i sojowego. Jego odrobina nadaje daniu wyjątkowy smak.
nie wiem,czy mozna podawac gotowe przyprawy. ja uzywam ziarenek smaku i bardzo sobie chwale.
Do zup dodaje majeranek, poza tym często koperek lub natka pietruszki,ale smak zupie dodaje lubczyk. A najcenniejsza przyprawą którą dodaje do zupy to swoje serce :)8
Kiedy zbliża się pora obiadowa, w moim brzuchu rozpoczyna się istny koncert. To znak, że trzeba zapuścić korzenie w kuchni i upichcić coś dobrego, a jednocześnie pożywnego. Jako, że to pora obiadowa, warto więc zrobić jakąś pyszną zupę. Wybór pada na pomidorową. Świeże pomidory, bazylia, oregano – niebo w gębie. A jako ulubiony dodatek do zupy stawiam na makaron w kształcie liter alfabetu. Moja zupa uzyskuje wtedy istny elementarz smaku. Pewnie dlatego zaraz znika z garnka 😉
Witam!
Moim ulubionym dodatkiem do zup jest pyszny, domowy makaron. Większość ludzi uważa, że makaron pasuje tylko do rosołu, no i ewentualnie do pomidorowej. Ja uważam, że makaron doskonale pasuje do każdej zupy, należy jedynie dobrać odpowiedni jego rodzaj.
W moim domu zawsze mama robiła makaron, wyrabiała go z wielkim oddaniem i miłością, cały proces przygotowania i wreszcie jedzenie go było celebracją smaku.
W zależności od rodzaju zupy, którą gotowała moja mama, robiła różne rodzaje makaronu poczynając od cieniutkich niteczek, poprzez spaghetti, tagliatelle aż po łazanki itd.
Tą miłość do makaronów odziedziczyłam po mamie i teraz ja je robię. Czasem poniesie mnie wyobraźnia i dodaję do ciasta szpinak, kurkumę lub sok z buraczków i otrzymuję piękny, kolorowy makaron, który najpierw pożeramy wzrokiem. 🙂
Myślę, że do zup Winiary taki domowy makaron, zagniatany z uczuciem pasowałby idealnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Bardzo lubię zupy, szczególnie gęste zupy – kremy. Nie wyobrażam sobie zupy bez dodatku pietruszki, pasuje ona do każdej zupy bez wyjątku. Oprócz zielonej pietruszki do zup dodaję inne dodatki, np. do ogórkowej koniecznie koperek, do kremu ziemniaczanego koperek i podsmażony boczek, do szczawiowej, botwinki i żurku gotowane jajko, do pomidorowej kleks śmietany. A krem z młodej kalarepy najlepiej smakuje z dodatkiem zrumienionych płatków migdałowych.
Aneta