Wakacje niestety się już powoli kończą, dlatego chciałabym Wam zaproponować konkurs, dzięki któremu jeszcze na chwilę pozostaniemy w tej tematyce ; ) Konkurs potrwa dokładnie tydzień, czyli do 1 września. Aby wygrać wystarczy podesłać do mnie na maila, zostawić w komentarzach pod tym wpisem lub na facebooku, przepis na Wasz:
„Ulubiony przysmak lata”
Do wygrania są 3 zestawy nagród, ufundowanych przez firmę Jutrzenka Colian, a w każdym z nich znajdziecie:
– słomianą matę plażową z logotypem Familijnych wafli Gofrowych,
– 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem o smaku waniliowym,
– 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem o smaku czekoladowym.
Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką słodyczy, dlatego nie mogłam sobie odmówić wypróbowania tej nowości ; )
Załączam również krótką informację producenta: kruche wafelki przełożone puszystym musem w dwóch ulubionych smakach to nowe, unikalne słodycze Jutrzenki Colian. Familijne wafle Gofrowe z musem czekoladowym lub o smaku waniliowym są idealne na przekąskę, zwłaszcza latem.
Są to jedyne na rynku wafle, które zawierają puszysty mus. Oryginalna kompozycja w postaci grubych i jednocześnie niepowtarzalnie kruchych wafli oraz kremu o konsystencji musu stanowi oryginalną propozycję słodkiej przekąski dla całej rodziny. Puszysty mus w dwóch rodzajach nadzienia do wyboru – czekoladowym oraz
o smaku waniliowym nadaje waflom wyjątkowej lekkości.
Nowoczesne opakowanie – metalizowana folia, w którą są zapakowane Familijne wafle Gofrowe ochrania je przed utratą wyjątkowej kruchości. Sprawia, że nowe produkty są nie tylko niezastąpionym poczęstunkiem dla gości, ale świetnie sprawdzają się podczas pikniku czy w czasie podróży. Wafle dobrze smakują w połączeniu z kawą, herbatą i zimnymi napojami.
Polecam i zachęcam do uczestnictwa w konkursie! ; )
Zgłaszam tartę z owocami lata :
Składniki:
ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
farsz:
500 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru
owoce: maliny, morele, jagody, borówki, porzeczki
Przygotowanie:
Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzoną stopioną białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Dla lepszego efektu całość możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Fajny konkurs muszę podumać nad tym:D
Autor
Zapraszam! 🙂
Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.
1 torebka ryżu (np. paraboiled)
ok.1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
4-5 łyżek jogurtu owocowego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)
Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić – jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.
dla mnie lato ma smak świeżych owoców, dlatego chętnie zanurzam usta w malinowym tiramisu:
4 żółtka
5 łyżek cukru
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto
około 20 biszkoptów „kocie języczki”
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej
1 szklanka świeżych malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieram z cukrem. Do masy dodaję mascarpone i miksuję.
Zaparzam kawę i dodaję do niej amaretto.
Maliny gotuję do momentu aż się rozpadną, dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej aby mus się zagęścił. Studzę.
Potem układam warstwami: biszkopty namoczone w kawie, masa serowa, mus owocowy. Jeszcze na wierzchu świeże maliny i można oddać się słodkim letnim przyjemnościom 🙂
Moj przysmak to gofry Twojego przepisu of kors, a do tego bita śmietanka, góra owoców i polewa czekoladowa. MNIAM!
Ja uwielbiam maliny w każdej postaci, najlepiej w deserku:(skłądniki dla 2 osób)
250g malin
250ml kremówki
ulubione lody
galaretka w żółtym kolorze, polecam morelową
ulubiona czekolada, ok. pół tabliczki
Maliny myjemy, gotujemy galaretkę i zalewamy owoce. Odstawiamy na noc do lodówki. Nakładamy solidną porcję lodów, do tego ubitą smietanę. Roztapiamy czekolade o gorącą wylewamy na deser. Aż mi ślinka cieknie 😉
Polecam!!!
Przysmak lata to muszą być owoce pod kruszonką!
900 g miksu owoców – ja wybieram wiśnie, agrest i porzeczki, pysznie razem smakują
6 lyzek cukru (najlepszy jest cukier brazowy, trzcinowy)
175 g maki
100 g zimnego masla
50 ml wody
Owoce myjemy, wiśnie drylujemy, agrest i porzeczki oczyszczamy z ogonków.
Przekladamy do garnka, dodajemy 4 lyzki cukru, wode i podgotowujemy ok. 10 minut.
Mozna tez dodac pokroione na drobne kawaleczki orzechy wloskie, orzechy laskowe, orzeszki pini czy rodzynki.
Przygotowujemy naczynie, do ktorego przesiewamy make, dodajemy lyzke cukru i pokrojone w kostke zimne maslo. Mieszamy wszystko do uzyskania grudkowatej kruszonki.
Podsmazone owoce przekladamy do naczynia zaroodpornego, wysypujemy na nie kruszonke (bez ugniatania) i posypujemy pozostalym cukrem. Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Deser podajemy na cieplo z np. bita smietana, sosem waniliowym lub lodami.
W sezonie letnim jednak najlepiej sprawdzaja sie lody.
prosty, smaczny, wakacyjny deser!:)
http://kucharkaa.blogspot.com/2012/08/owoce-i-bezowa-chmurka.html tutaj znajduje sie przepis + zdjecie 🙂
Składniki
na 2 małe desery:
1 serek homogenizowany naturalny-200g
maliny, borówki
Do dwóch pucharków nałożyć
po łyżce serka naturalnego
(połowę opakowania).
Na to położyć po kilka
owoców maliny i borówki.
Do drugiej części serka dodać ok. 5 malin.
Wymieszać maliny widelcem
żeby powstał malinowy
krem z kawałami owoców.
Nałożyć do pucharków.
Wierzch udekorować kleksem bitej śmietany
resztą owoców i listkiem mięty.
Jak ktoś woli to oczywiście serek
można dosłodzić:)
moj przysmak lata to kawa tropikalna:)
Na 1 osobke:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150ml zimnego mleka
100ml soku z ananasa
2 kulki lodów waniliowych
kilka kostek lodu
kawałek ananasa do dekoracji
Wszystkie składniki zmiksować.
Wlać do szklanki i udekorować
kawałkiem ananasa.
Można też bitą śmietaną.
Kurcze szkoda, ze sie spoznilam:(((
Autor
Renia nic się nie martw, mam nadzieję, że niedługo pojawią się kolejne konkursy! 😀