Przepyszna konfitura z rabarbaru, do przygotowania w kilka minut! Idealnie pasuje do naleśników, świeżego pieczywa, czy osławionej już kanapki z twarogiem i dżemem : ) Do użycia wykorzystałam Cukier Żelujący Diamant 2:1, który ma bardzo prosty skład, bez dodatku konserwantów. To zdecydowanie najprostszy (i najszybszy!) sposób na przygotowanie domowej konfitury, która nie może się nie udać. Dzięki szerokiej gamie produktów sami możemy wybrać odpowiedni dla nas poziom słodkości, a bardzo krótki czas gotowania to duża oszczędność czasu i energii. Koniecznie wypróbujcie i zajrzyjcie na stronę Diamant, gdzie trwa konkurs z super nagrodami!
Domowa konfitura w kilka minut – przepis
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- Cukier Żelujący Diamant 2:1
- 1 łyżeczka cynamonu
Rabarbar umyć (nie obierać), osuszyć, pokroić w drobne kawałki. Dodać cukier żelujący i cynamon, wymieszać. Przełożyć do garnka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 3 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącą konfiturą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć (zamknięcie typu twist-off).
Smacznego!
Do przygotowania konfitury zainspirowałam się przepisami z akcji zelovelato.pl , gdzie dużo się dzieje. Znajdziecie tam konkurs i sporo innych kreatywnych przepisów : )
*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Diamant