Jeśli nie macie pomysłu, jak wykorzystać białka pozostałe po przygotowanych pączkach, faworkach, czy kruchym cieście, koniecznie wypróbujcie przepis na kolorową babkę na białkach. Babka nie tylko świetnie wygląda, ale jest pyszna, wilgotna. Oblana czekoladą długo zachowuje świeżość. Ciasto możecie również przygotować w tortownicy lub keksówce. Polecam!
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 135 g cukru
- 225 g mąki + 10 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 135 g oleju
- 5 łyżek wody lub mleka
- 10 g kakao
- 30 g maku
- 1 opakowanie kisielu bez cukru (wiśniowy/truskawkowy/malinowy)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, stale miksując. Dodać 225 g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 10 g mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak, a do ostatniej kisiel (proszek). Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wyłożyć ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić chwilę w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Udekorować polewą.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Czekoladę drobno posiekać. Zalać gorącą (ale nie wrzącą) śmietanką. Odstawić na chwilę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Smacznego!
–
–
–
Film z przygotowania:
Zapraszam po inne przepisy na babki oraz mój Instagram .
Fajna babeczka 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu 🙂
Super 😊
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda bajecznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂