Dlaczego warto robić smoothie z awokado?
Zielone koktajle to najlepszy sposób na włączenie sporej dawki warzyw i owoców do naszego codziennego menu. Dodatek awokado, które jest bogatym źródłem potasu, witamin (m.in. C, E, A) i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapewnia nam również lepszą przyswajalność witamin zawartych w pozostałych składnikach. Awokado nie dominuje w smaku, więc jako element koktajlu sprawdzi się idealnie także dla osób, które jeszcze się do niego nie przekonały w wersji solo : )
Czym kierować się wybierając awokado? Jakie awokado do koktajli i smoothie?
Wybierając je w sklepie warto zwrócić uwagę na stopień dojrzałości owocu. Jeśli jest zbyt twarde oznacza to, że potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć, miękkie będzie gotowe do spożycia od razu. Najczęściej w sklepach można znaleźć dwie odmiany awokado:
- Fuerte (z gładką zieloną skórką)
- Hass (z ciemną chropowatą skórką)
Osobiście bardziej lubię odmianę Hass ze względu na fakt, że miąższ jest bardziej kremowy.
Jakie warzywa i owoce pasują do koktajlu z awokado?
Poniżej przedstawiam Wam dwa błyskawiczne przepisy na smoothie z wykorzystaniem awokado. Poza owocami dodałam do nich szpinak i natkę pietruszki oraz nasiona chia i siemię lniane. Dzięki temu koktajle są nie tylko pyszne, ale i pożywne. Składniki możecie dobierać wg własnych preferencji smakowych pamiętając o tym, aby znalazł się co najmniej jeden soczysty owoc jak np. pomarańcze, czy sok świeżo wyciśnięty z grejpfruta, które zapewnią nam odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby zbyt gęsty koktajl można również rozrzedzić wodą.
W czym przygotować koktajl z awokado?
Do przygotowania wykorzystałam moje ostatnie odkrycie blender sportowy Kenwood (model SMP060WG), który jest bardzo kompaktowy, więc praktycznie wszędzie mi towarzyszy. Pomimo małych rozmiarów posiada 300 watowy silnik gwarantujący 20000 obrotów na minutę, dzięki czemu przygotowanie koktajlu zajmuje dosłownie 30 sekund. W zestawie posiada aż dwa bidony, więc zabiegany Mąż również chętnie korzysta z opcji domowego drugiego śniadania, czy posiłku w trakcie podróży : ) Części można myć w zmywarce, a przy tak wysokiej jakości cena jest bardzo atrakcyjna.
Koktajl z awokado i grejpfrutem
- sok wyciśnięty z 1 grejpfruta
- 1/2 awokado
- 2 garście szpinaku
- 1 kiwi
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Wszystkie składniki umieścić w bidonie (awokado, kiwi, banana pokroić w mniejsze kawałki), zmiksować.
Smacznego!
Koktajl z awokado i pomarańczą
- 1 pomarańcze
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 awokado
- 1 mała marchewka
- 1 garść szpinaku
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka nasion chia
Wszystkie składniki umieścić w bidonie (pomarańcze, awokado, marchewkę, banana pokroić w mniejsze kawałki), zmiksować.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Kenwood
Zielone najlepsze!!!
Autor
Zdecydowanie 🙂
Zielone zdrowe i to też dla oczu 🙂
Autor
🙂
Koktajl na pewno pyszny ale chciałam Pani pogratulować pięknych zdjęć jestem z Panią prawie od początku bloga i pamiętam także te starsze posty więc postęp jest ogromny i idzie Pani do przodu jak burza 🙂
Autor
Ogromnie mi miło to czytać, dziękuję 🙂 Pozdrawiam i nadmienię, że nie trzeba się do mnie zwracać per Pani, jestem Marta 😉
Pycha 💚
Autor
🙂 🙂 🙂
Super inspiracje 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Żadnym koktajlem nie pogardzimy 🙂 Uwielbiamy 😍
Autor
Nigdy się nie nudzą prawda? 🙂
Koktajl to wręcz idealne rozwiązanie dla takich osób jak ja. Rano ciężko mi się zmusić do jedzenia, więc przygotowuje koktajl. Smacznie, zdrowo i szybko! 🙂 Wczoraj przygotowałam ten z Twojego przepisu, z pomarańczą – jest przepyszny!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam wszystkie zielone koktajle, ale ten z awokado z Twojego przepisu to jest istny majstersztyk – zdecydowanie mój ulubiony. Pyszny to mało powiedziane, a jaki zdrowy! Absolutny numer 1 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Generalnie mocno sceptycznie podchodziłam do wszelkich koktajlów z awokado, ale z racji wartości odżywczych… szukałam przepisu idealnego, i chyba go znalazłam. Ten koktaj „po Twojemu” jest idealny. Dzięki!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy można ten koktajl przygotować dzień wcześniej? Wstaje bardzo wcześnie i nie chciałabym miksować o 4 rano bo pobudziłabym wszystkich.
Autor
Można, choć niestety część witamin zdąży się utlenić. Najlepiej przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku, wypełnionym po brzegi, aby zostawić jak najmniej powietrza, wtedy jest szansa, że koktajl zachowa kolor i mocno nie zgęstnieje 🙂