Site icon marta-gotuje.pl

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie, to pyszny sernik, który przygotujecie błyskawicznie, ale niestety zniknie równie szybko ; ) Na szczęście możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo poza walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy. Polecam!!!


Składniki na spód (tortownica 20 cm):

Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem. Przełożyć na  blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.

Składniki na serową masę:

Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku. Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała, choć trudno doczekać do tego momentu i u nas sernik zaczął znikać od razu i taki świeżo przygotowany smakował mi najbardziej ; )

Smacznego!








Inspiracja

Exit mobile version