Kokosowe crumble ze śliwkami

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze smakuje pysznie, bo chrupiąca kruszonka pasuje do każdych wybranych owoców, a ulubione dodatki tylko wzmacniają smak. Podczas pieczenia śliwki z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu zmieniają się w pyszną purpurową masę, a kokosowo – owsiana kruszonka wchłania owocowy aromat i otrzymujemy duet idealny, a co ważniejsze bardzo zdrowy! : )

Kocham słodkości, ale odkąd zostałam mamą cały czas poszerzam moją wiedzę na temat ekologicznej żywności, aby mieć pewność, że to co jemy będzie gwarancją dobrego zdrowia. Uważam na jakość i pochodzenie składników, więc taka „ulepszona” wersja tradycyjnego crumble to dla mnie strzał w dziesiątkę.  

Sprawdzone bio produkty wysokiej jakości są również gwarancją dobrego smaku. Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, które są moim ulubionym produktem zbożowym, mają dużą zawartość błonnika, dodają energii na wiele godzin i oczywiście są naturalnie słodkie ; ) Kolejnym kuchennym faworytem jest cała kokosowa rodzina, więc mój dzisiejszy wybór nie jest przypadkowy ; ) Olej kokosowy od dawna gości w mojej kuchni (i nie tylko, bo ma dobroczynne działanie na cały organizm ; ), ale ostatnim odkryciem jest ekologiczny kokosowy cukier, który jest niezwykle bogaty w minerały i witaminy, a do tego ma cudowny karmelowy posmak. Nie znam nikogo, kto mając do wyboru dwa pyszne desery nie sięgnie po ten, który dodatkowo jest bardzo, bardzo zdrowy i możemy zjeść go bez wyrzutów sumienia ; ) Polecam!!!


crumble-ze-sliwkami-i-kokosem
Składnki (forma o średnicy 28 cm):

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Każdą pokroić na osiem części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem. 100 g płatków owsianych zmielić bardzo dokładnie blenderem na mąkę. Dodać pozostałe płatki, płynny olej, syrop i cukier kokosowy, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać przygotowane śliwki, na koniec dodać suszony kokos. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 25-30 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!


cukier-kokosowy-dr-pelc
 


sliwki-przepisy
 


zdrowy-deser-przepis
 


deser-ze-sliwkami
 


owoce-pod-kruszonka
 


sliwki-pod-kokosowa-kruszonka
 


sliwkowe-crumble
 


kokosowe-crumble-ze-sliwkami

*Wpis powstał przy współpracy z delikatesami ekologicznymi DrPelc

Komentarzy: 46

  1. Kinia
    15 października 2016 / 10:00

    Wygląda przepysznie!!!

    • Marta
      Autor
      15 października 2016 / 23:59

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  2. Ola
    15 października 2016 / 10:46

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam! dzisiaj będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:00

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Tysia
    15 października 2016 / 13:39

    To musi być pyszne 🙂 cudowne zdjęcia!

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:00

      Dziękuję 🙂

  4. Monia_eS
    15 października 2016 / 13:53

    Mniam mniam uwielbiam Twoje fit przepisy więc będę dziś robić 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:00

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  5. Tita
    15 października 2016 / 14:21

    O cukrze kokosowym jeszcze nie słyszałam 😉 ale chętnie zrobię tą pyszność 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:00

      Polecm wypróbować, jest pyszny! 🙂

  6. Milka
    15 października 2016 / 14:54

    Szybki deser cos dla mnie 🙂 i w formie komplementu muszę przyznać ze ten wcale nie wyglada na zdrowy 😉 miłej soboty!

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:00

      Haha, dziękuję i wzajemnie 😉

  7. Kora
    15 października 2016 / 18:31

    O rety! Zjadam monitor <3

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:01

      🙂 <3

  8. 15 października 2016 / 19:21

    Szkoda, że jakoś tak na odległość, przez monitor nie można sobie nałożyć małej porcyjki 🙁 Jadłabym 😀

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:01

      Chętnie bym podesłała 🙂 pozdrawiam!

  9. Agata
    15 października 2016 / 21:19

    Wygląda przepysznie proszę o porcyjkę lub dwie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:01

      Proszę się częstować 🙂

  10. FitFreak
    15 października 2016 / 21:26

    Przepyszne! zrobilam z cukrem trzcinowym bo kokosowego jeszcze nie mam ale smak rewelacja i nikt z gosci nie poczul ze deser jest odchudzony a to zawsze mnie cieszy najbardziej 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:02

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Agnieszka
    15 października 2016 / 22:00

    Mistrzostwo 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:02

      Dziękuję 🙂

  12. Majka
    15 października 2016 / 22:34

    U mnie podobnie – to dzieci rozpoczęły erę na biojedzenie 😉 Dziś zrobiłam ulubioną owsiankę szarlotkową 🙂 A to śliwkowe cudo zrobię jak dojadą kokosowe smaczki, zależy mi aby zrobić to dokładnie tak jak w przepisie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:06

      U mnie to samo, wcześniej jakoś się nie złożyło… 😉 co więcej odkąd dzieci się pojawiły to nawet nauczyliśmy się jeść regularnie, a ma to duże zalety 🙂 kokos u nas jest uwielbiany (może poza wodą kokosową, która jak na razie przechodzi tylko w koktajlach ; ) mam nadzieję, że i Wam posmakuje 🙂

  13. M.
    16 października 2016 / 11:46

    Cudowny smak aż chce się więcej 🙂 wymieszałam jabłka ze śliwkami duet mega!

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:22

      Super pomysł 🙂

  14. gonia99
    16 października 2016 / 12:56

    Czy twoja kruszonka tez sie tak kleila przed pieczeniem?

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:23

      Tak, olej kokosowy jest bardzo tłusty i trochę inaczej się sprawuje niż masło 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:49

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. gonia99
    16 października 2016 / 13:48

    dzięki dobrze wiedzieć myślałam że to może u mnie jakoś inaczej 🙂 czyli nie smakuje tak jak z masełkiem?

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:50

      Nie, smaku masła nie przypomina 🙂 ale jest za to cudowny posmak kokosa i efekt przyrównałabym bardziej do granoli 🙂

  16. gonia99
    16 października 2016 / 14:40

    Nooo efekt super jest 🙂 rzeczywiście coś jak owoce pod chrupiącym crunchy ale aż języki poparzyliśmy bo cieżko było wyczekać aż ostygnie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 22:04

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  17. Aleks
    17 października 2016 / 9:52

    Śniadanie to chyba najważniejszy posiłek w ciągu dnia więc rozpoczęłam go od tej witaminowej bomby z dodatkiem jogurtu (na lody przyjdzie czas później) 🙂 poniedziałek od razu weselszy 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      Miłego dnia! 🙂 🙂

  18. Tymon
    19 października 2016 / 19:56

    Pychotka!

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:56

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  19. Gosia
    21 października 2016 / 11:12

    Pycha w prostocie siła 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 22:44

      🙂

  20. maggie
    31 października 2016 / 13:19

    wspanialy deser 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Bardzo dziękuję, super że posmakował 🙂

  21. Kasia
    29 grudnia 2016 / 16:35

    Przepyszne 🙂 idealny deser zwłaszcza po całej tej świątecznej nagonce 🙂 Zrobiłam z jabłkami i gruszkami 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  22. KInia
    3 sierpnia 2017 / 18:35

    Wspaniały zdrowy deser rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:01

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 19 =