Kokosanki na kruchym cieście z powidłami

W ostatnim czasie mam bardzo duży nadmiar białek do spożytkowania, więc postanowiłam wreszcie przygotować Krakowskie ciasteczka od Dorotuś. Zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem i szkolnymi czasami, ale w moim mieście zamiast orzechów występowały z kokosem i dlatego nazywaliśmy je po prostu kokosankami. Pomimo, że są dość słodkie mogę je jeść bez końca : ) Są tak pyszne, że nawet mój mąż, który nie należy do miłośników kokosa bardzo je chwalił! Gorąco polecam : )


Kokosanki

Składniki na kruche ciasto (10-12 ciasteczek):

  • 100 g zimnego masła
  • 165 g mąki pszennej
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • dodatkowo 3-4 łyżki powideł do posmarowania ciasta po upieczeniu

Z podanych składników (poza powidłami) wyrobić szybko ciasto, można użyć w tym celu robota kuchennego. Rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5-6 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C i piec przez 15 minut. Schłodzić i posmarować warstwą powideł.

Składniki na kokosową bezę:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych lub 50 g płatków kokosowych
  • 60 g mąki pszennej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po jednej łyżce). Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  Bezową pianę przełożyć do garnka i podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia) do temperatury 70 C, tak aby cukier zaczął się rozpuszczać. Gotować kilka minut. Zdjąć z palnika i dodać przesianą mąkę.

Przygotowaną masę przełożyć na kruchy spód wyłożony powidłami i odstawić na 60 minut (u mnie nawet 90 minut), aż beza nie będzie się kleiła w dotyku. Po tym czasie pokroić na mniejsze prostokąty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odległości między poszczególnymi ciasteczkami.

Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Wystudzić. Ciasteczka można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętnym pojemniku, choć nie sądzę, aby starczyły Wam na tak długi okres czasu ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 14

  1. 13 kwietnia 2013 / 15:27

    Wow! Też nie lubię kokosa, a te ciasteczka pysznie kuszą 🙂

  2. Marta
    13 kwietnia 2013 / 15:47

    Są pyszne;)

  3. 13 kwietnia 2013 / 15:51

    Wyśmienity deser, będę musiała spróbować swoich możliwości, ale pewno do oryginału będzie sporo brakować 😉

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2013 / 15:54

      Na pewno sie uda:) nie są takie trudne w przygotowaniu;)

  4. 13 kwietnia 2013 / 19:42

    pysznie wyglądają:) i ja niby słodycze mam ograniczać, jak tu takie cuda:P

  5. Marta
    Autor
    13 kwietnia 2013 / 20:02

    Z dietą może być ciężko, bo ciasteczka pyszne:)

  6. 15 kwietnia 2013 / 14:24

    łooo, ale bym zjadła, uwielbiam kokos w każdej postaci, zwłaszcza teraz….kiedy mam potrzeby;p

  7. 15 kwietnia 2013 / 14:54

    Super, kokos to coś co bym mogła jeść na okrągło!

  8. Marta
    Autor
    15 kwietnia 2013 / 15:25

    Ola są super- polecam 🙂

  9. Marta
    Autor
    15 kwietnia 2013 / 15:25

    Szwagierka ja też 🙂

  10. 17 kwietnia 2013 / 17:21

    Przepyszne ciasteczka w pięknej filiżance ! Gorąco pozdrawiam 🙂

  11. Marta
    Autor
    17 kwietnia 2013 / 18:18

    Oj były pyszne 🙂 a filiżanka również bardzo mi się podoba 🙂

  12. Ewa
    10 lutego 2021 / 11:27

    Dzień dobry, czy te pianę w garnku podgrzewać mieszając czy włożyć do garnka i zostawić?

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 12:30

      Można zamieszać od czasu do czasu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 12 =