Site icon marta-gotuje.pl

Kokosanki II

Po przygotowaniu ostatnich wypieków pozostało mi trochę białek i wiórki kokosowe, a za sprawą Oli od dawna przymierzałam się do kokosanek, więc musiałam wykorzystać taką okazję : ) Przepis ostatecznie zmodyfikowałam do składników, które miałam pod ręką, ale wyszło smacznie i błyskawicznie. Polecam!!!


Składniki (około 12 ciasteczek):

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką bądź na wolnych obrotach miksera. Łyżką nakładać małe kopczyki z masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można go delikatnie posmarować masłem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 20 min. do czasu aż ładnie się zarumienią.

Smacznego : )


Exit mobile version