Od zawsze lubiłam kokosanki ; ) Nigdy jednak nie zabierałam się do ich samodzielnego przygotowania. Ostatnio odwiedzając rodziców, brat je przygotował (!), więc stwierdziłam, że skoro on może, to sprawa musi być raczej prosta i tak rzeczywiście jest : ) Przepis pochodzi od Agnieszki. Polecam, kiedy macie ochotę na szybkie i smaczne wypieki.
Składniki:
- 50 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ewentualnie 3 łyżki mleka
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, na niewielkim ogniu. Gdy masło z cukrem będzie za gęste można dodać mleko. Dorzucić kokos. Wymieszać. Ostudzić.
W innej misce ubić białka. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.
Dodać masę kokosową do piany. Wymieszać.
Łyżką nakładamy kulki masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Pieczemy przez 15-20 min (do zarumienienia)
Smacznego : )
mmm jaki super prosty, szybki, pyszny przepis!! 🙂 dziękuję
bardzo smaczne!!!! pozdrawiam.
Autor
Mnie też najbardziej poza smakiem ujmuje ich prostota 🙂
to jedne z moich ulubionych ciasteczek 🙂
Uwielbiam:)
Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale po ostygnięciu zamieniły się w mega twarde kamienie 🙁 Dlaczego???
Autor
Bardzo mi przykro 🙁 najgorsze, że zupełnie nie wiem dlaczego tak Ci stwardniały! 🙁