Jeśli jesteście na diecie i unikacie glutenu ten przepis zdecydowanie nie jest dla Was ; ) Szare kluski ziemniaczane to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Uwielbiam zarówno ziemniaki jak i wszystkie mączne potrawy, więc to połączenie jest wprost stworzone dla mnie ; ) Najlepsze szare kluski przygotowuje oczywiście moja Mama, która używa również nazwy: przecieraki. Do tej pory często przygotowuje je dla mnie w ramach kulinarnej niespodzianki : ) Polecam!!!
Składniki na szare kluski ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki
- duża szczypta soli
Do podania:
- 200 g surowego wędzonego boczku
- kapusta kiszona
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, sól i wymieszać. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek nakładamy łyżką małe porcje ziemniaczanej masy. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni. Przekładamy odcedzone kluski, dokładnie mieszamy i przesmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Podajemy z kapustą kiszoną.
Smacznego!