Jeśli jesteście na diecie i unikacie glutenu ten przepis zdecydowanie nie jest dla Was ; ) Szare kluski ziemniaczane to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Uwielbiam zarówno ziemniaki jak i wszystkie mączne potrawy, więc to połączenie jest wprost stworzone dla mnie ; ) Najlepsze szare kluski przygotowuje oczywiście moja Mama, która używa również nazwy: przecieraki. Do tej pory często przygotowuje je dla mnie w ramach kulinarnej niespodzianki : ) Polecam!!!
Składniki na szare kluski ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki
- duża szczypta soli
Do podania:
- 200 g surowego wędzonego boczku
- kapusta kiszona
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, sól i wymieszać. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek nakładamy łyżką małe porcje ziemniaczanej masy. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni. Przekładamy odcedzone kluski, dokładnie mieszamy i przesmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Podajemy z kapustą kiszoną.
Smacznego!
Kocham je!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Smak dzieciństwa 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Uwielbiany przepyszny klasyk ❤ Zgadzam się, zrobione przez mamę najlepsze ❤ Szczerze, nigdy nie robiłam ich sama a ostatnio mam ciągłą ochotę na kluski, więc zmierzę się z nimi 😊
Autor
Super 🙂 sama również rzadko je robię (za rzadko), ale jak już przekonam do nich moje dzieci to może uda się częściej 😉
Dziękuję Ci za przypomnienie o ich istnieniu 😙 Będę do nich często wracać ❤ Już myślałam, że nie zdążę ich wrzucić na patelnię, tak mi podkradali 😄
Autor
Wcale się nie dziwię 🙂 ja również zdecydowanie za rzadko je robię 🙂
Najlepsze 🙂 ja też jestem mączna dziewczyna 🙂
Autor
Witaj w klubie 😀
Mniam wspaniale się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
O jak miło bardzo mi się to z moimi latami młodości kojarzy 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
całe wieki ich nie jadłam! a są tak pyszne 🙂
Autor
U mnie również zdecydowanie za rzadko się pojawiają 🙂
Znam te kluski doskonale, bardzo lubię i czasami robię. Spróbujcie dodać do masy ziemniaczanej ok. 1/4 jej objętości ugotowane i sprasowane ziemniaki. Kluseczki będą lżejsze i zyskają nie tylko na smaku, ale też na wyglądzie. Jada się je nie tylko ze skwarkami, ale też z .. mlekiem, jako mleczną zupę. Mój syn kruszy do nich biały serek i polewa stopionym masłem. Rewelacja, polecam. Smacznego. 🙂
Autor
Słyszałam o takim połączeniu, ale to już chyba zupełnie inny rodzaj i nazwa klusek? Muszę koniecznie wypróbować, bo brzmią super 😀
Przepyszne smakują jak u kochanej Mamy 🙂
Autor
Jak u Mamy to najlepszy komplement 🙂
Smak dzieciństwa dziękuję za przepis wyszły pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
przepyszne dziekuje za przepis 🙂
Uwielbiam te kluski. W naszym domu podaje się je z twarogiem. Mmm pycha, chyba będę musiała zrobić bo dawno nie było 😀
Autor
Ooo o wersji z twarogiem nie słyszałam, muszę kiedyś spróbować 🙂