Tradycyjny i sprawdzony przepis na kluski śląskie. Do ich przygotowania używamy ugotowanych ziemniaków i maki ziemniaczanej, a cały proces lepienia jest przyjemny i relaksujący : ) Polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku idealnie pasują jako alternatywa zwykłych ziemniaków do dań obiadowych z sosem, ale można je również podać jako samodzielne danie okraszone skwarkami, czy podsmażoną cebulką. Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić z wody i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wystudzić i uklepać na dnie miski. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną, aby zakryła całą wolną przestrzeń. Do miski ponownie dodać wyjęte ziemniaki, sól i jajko, dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić na środku małe wgłębienie. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i wrzucić pierwszą część klusek. Delikatnie zamieszać. Gotować ok. 4 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i powtórzyć z pozostałą porcją ciasta.
Smacznego!