Kluski śląskie

Tradycyjny i sprawdzony przepis na kluski śląskie. Do ich przygotowania używamy ugotowanych ziemniaków i maki ziemniaczanej, a cały proces lepienia jest przyjemny i relaksujący : ) Polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku idealnie pasują jako alternatywa zwykłych ziemniaków do dań obiadowych z sosem, ale można je również podać jako samodzielne danie okraszone skwarkami, czy podsmażoną cebulką. Polecam!!!

Kluski śląskie przepis

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić z wody i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Wystudzić i uklepać na dnie miski. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną, aby zakryła całą wolną przestrzeń. Do miski ponownie dodać wyjęte ziemniaki, sól i jajko, dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić na środku małe wgłębienie. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i wrzucić pierwszą część klusek. Delikatnie zamieszać. Gotować ok. 4 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i powtórzyć z pozostałą porcją ciasta.

Smacznego!

Tradycyjne kluski śląskie
kluski śląskie jak zrobić
Kluski śląskie
Kluski śląskie proporcje

Komentarzy: 16

  1. Aga
    8 marca 2021 / 12:38

    Wstyd przyznać ale nigdy nie robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:07

      Polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:07

      Witam w klubie 🙂

  2. Majka
    8 marca 2021 / 17:54

    Do gulaszu pasują znakomicie 🥰 Ja nawet mrożę.

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:08

      Ooo a mrozić nigdy nie próbowałam 🙂 najlepiej przed, czy po ugotowaniu? 🙂

      • Majka
        9 marca 2021 / 14:52

        Traktuję je jak pierogi, czyli mrożę przed ugotowaniem 🙂 Pewnie co dom to inna praktyka 😉

        • Marta
          Autor
          10 marca 2021 / 10:25

          Taki zapas w zamrażarce na pewno się przyda 😀 Następnym razem robię podwójną porcję 😀

  3. Gin
    8 marca 2021 / 19:18

    Uwielbiam ❤️

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:08

      🙂 🙂 🙂

  4. isia
    8 marca 2021 / 21:58

    Do tego sos pieczeniowy i jestem w niebie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2021 / 12:08

      Oj tak 😀

  5. F.
    13 lipca 2021 / 14:58

    Przepyszne robiłam pierwszy raz wyszły idealnie mięciutkie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2021 / 22:59

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Milena
    3 grudnia 2021 / 22:56

    Bardzo dobry przepis 😊

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2021 / 1:23

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 17 =