Site icon marta-gotuje.pl

Kluski leniwe z mascarpone

Kluski leniwe z mascarpone są delikatniejsze i bardziej deserowe w smaku od tradycyjnej wersji. Serek dodaje im kremowej postaci, a podanie ich w wersji podsmażanej z cukrem i cynamonem wydobywa głębię smaku. Są przepyszne, więc obowiązkowo musicie ich spróbować : ) Polecam!!!


 

Składniki:

Twaróg i mascarpone rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać widelcem. Dodać mąkę i całość ponownie wymieszać widelcem. Przełożyć na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i uformować kształt długiego wałka. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w osolonym wrzątku (wyjąć z wody po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać od razu lub odłożyć na talerzu, aby odparowały i przygotować wg poniższej odsmażanej wersji : )

Do podania:

Masło roztopić na patelni. Dodać kluski leniwe i wymieszać, aby całe pokryły się masłem. Podsmażać przez chwilę a następnie dodać bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ponownie wymieszać i smażyć na złoty kolor, do czasu aż cukier się rozpuści i na kluskach utworzy się pyszna skorupka.

Smacznego!

Exit mobile version