Kluski leniwe z mascarpone są delikatniejsze i bardziej deserowe w smaku od tradycyjnej wersji. Serek dodaje im kremowej postaci, a podanie ich w wersji podsmażanej z cukrem i cynamonem wydobywa głębię smaku. Są przepyszne, więc obowiązkowo musicie ich spróbować : ) Polecam!!!
Składniki:
- 430 g twarogu półtłustego
- 120 g mascarpone
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
Twaróg i mascarpone rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać widelcem. Dodać mąkę i całość ponownie wymieszać widelcem. Przełożyć na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i uformować kształt długiego wałka. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugotować w osolonym wrzątku (wyjąć z wody po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię). Podawać od razu lub odłożyć na talerzu, aby odparowały i przygotować wg poniższej odsmażanej wersji : )
Do podania:
- 15 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
Masło roztopić na patelni. Dodać kluski leniwe i wymieszać, aby całe pokryły się masłem. Podsmażać przez chwilę a następnie dodać bułkę tartą z cynamonem i cukrem. Ponownie wymieszać i smażyć na złoty kolor, do czasu aż cukier się rozpuści i na kluskach utworzy się pyszna skorupka.
Smacznego!