Klopsiki w sosie pomidorowym z kalafiorem

Ostatnio moja Córka zaczęła się trochę buntować i najchętniej obiady jadałaby tylko u Babci… ; ) Domowe nie smakują jej już tak dobrze, więc muszę polegać na sprawdzonych/ulubionych elementach dania np. sosie pomidorowym. Wtedy niezależnie od pozostałych składników jest szansa, że będzie zainteresowana ; ) Jako dodatek wybrałam kalafior oraz małe klopsiki i choć dania tego typu rzadko wyglądają zachęcająco, po spróbowaniu wiele zyskują. Polecam! ; )


Klopsiki w sosie pomidorowym i kalafiorem

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego np. z szynki
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 kalafior
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę podsmażać razem. Przełożyć do mięsa mielonego, razem z jajkiem i bułką tartą. Wymieszać i formować małe klopsiki. Podsmażyć na pozostałym oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię dodać pomidory z puszki i gotować kilkanaście minut, aż woda odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie dodać do pomidorowego sosu razem z klopsikami. Wymieszać i gotować razem przez ok. 15 minut.

Smacznego : )


Klopsiki w pomidorowym sosie
* Przepis jest odpowiedni dla diabetyków, poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis
 

 

500 g mięsa mielonego np. z szynki 0 WW 1,4 WBT
1 mała cebula 0 WW 1,4 WBT
4 ząbki czosnku 0,4 WW 0 WBT
2-3 łyżki bułki tartej 1,2 WW 0 WBT
1 jajko 0,1 WW 3,6 WBT
800 g pomidorów z puszki 1 WW 0,2 WBT
1 kalafior 1,5 WW 0,5 WBT
sól 0 WW 0 WBT
pieprz 0 WW 0 WBT
oregano 0,2 WW 0 WBT
bazylia 0 WW 0 WBT
tymianek 0,1 WW 0 WBT
2-3 łyżki oleju (słonecznikowego) do podsmażenia 0 WW 0,7 WBT

  
Całość: 4,5 WW, 7,8  WBT
Jedna porcja (zakładając 4 porcje) 1,1 WW 1,9 WBT

Komentarzy: 16

  1. 20 stycznia 2015 / 23:15

    z tym wyglądem, to i racja, choć ładnie Ci wyszło…no i w sumie mam ten sam problem, to nie, tamto nie, zaś na drugi raz znów je wszystko i bądź tu mądra:D

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 1:20

      U mnie to samo.. raz przez cały tydzień chce jeść tylko jeden składnik, a w następnym już nie lubi.. i tak w kółko 🙂 trzeba liczyć, że akurat utrafisz 😀

  2. asia
    21 stycznia 2015 / 14:39

    Uwielbiam takie dania, na pewno wykorzystam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:09

      Będzie mi bardzo miło 🙂

  3. Inga
    21 stycznia 2015 / 16:46

    Już wiem co na obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 18:50

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. 24 stycznia 2015 / 18:32

    fajny sposób na przemycenie warzyw do pulpetów 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:16

      Warzywa bardzo lubię, ale jeśli chodzi o moją Córkę, to niestety ostatnio muszę sięgać po różne sposoby 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2015 / 1:22

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2015 / 23:38

      Dzięki, cieszę się, że smakowały 🙂

  5. Marzena
    28 listopada 2023 / 15:51

    Ciekawa kompozycja smakowa. Chętnie skosztuję takie pyszności

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2023 / 16:32

      Bardzo się cieszę, polecam 🙂

  6. Wiesia
    9 lipca 2024 / 8:49

    Zrobiłam na obiad. Rodzina zachwycona. Przepyszne danie i na pewno będę je przyrządzać często. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2024 / 10:02

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 3 =