Kladdkaka to jedno z najpopularniejszych, szwedzkich ciast czekoladowych. Od razu wiedziałam, że przypadnie mi do gustu, bo w smaku znajduje się gdzieś pomiędzy brownie i sufletem ; ) Bez dodatku mąki, więc czekoladowy smak jest bardzo intensywny! To jedno z tych ciast, gdzie jeden kawałek zaspokoi nawet moje potrzeby ; ) Oryginalny szwedzki przepis tutaj. Gorąco polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 22-25cm):
- 250 g masła
- 250 g posiekanej gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
- 100 ml mocnej kawy lub espresso (ew. wody)
- 4 jajka (wielkość L)
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztopić masło wraz z posiekaną czekoladą. Wymieszać. Kiedy całość będzie roztopiona i gładka, dodać kawę, wymieszać i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (ok. 4-5 minut). Do ubitych jajek dodać czekoladową masę i wymieszać szpatułką. Dodać szczyptę soli. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem z tortownicy przestudzić ciasto. Najlepiej po ostudzeniu w formie przełożyć je na co najmniej kilka godzin do lodówki ; ) Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )