Kladdkaka to jedno z najpopularniejszych, szwedzkich ciast czekoladowych. Od razu wiedziałam, że przypadnie mi do gustu, bo w smaku znajduje się gdzieś pomiędzy brownie i sufletem ; ) Bez dodatku mąki, więc czekoladowy smak jest bardzo intensywny! To jedno z tych ciast, gdzie jeden kawałek zaspokoi nawet moje potrzeby ; ) Oryginalny szwedzki przepis tutaj. Gorąco polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 22-25cm):
- 250 g masła
- 250 g posiekanej gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
- 100 ml mocnej kawy lub espresso (ew. wody)
- 4 jajka (wielkość L)
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztopić masło wraz z posiekaną czekoladą. Wymieszać. Kiedy całość będzie roztopiona i gładka, dodać kawę, wymieszać i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (ok. 4-5 minut). Do ubitych jajek dodać czekoladową masę i wymieszać szpatułką. Dodać szczyptę soli. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem z tortownicy przestudzić ciasto. Najlepiej po ostudzeniu w formie przełożyć je na co najmniej kilka godzin do lodówki ; ) Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
Zapisuję do wykorzystania, wygląda obłędnie 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Zrobię na pewno!!!:)
Autor
Polecam 🙂
podoba mi się ono! 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wyglada mega pyszka, chetnie bym skosztowala:)
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Mega pyszne 🙂
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Uwielbiam ciasta czekoladowe, więc z pewnością wypróbuję;)
Autor
Daj proszę znać jak smakowało 😀
I cóż że ze Szwecji jak takie pyszne! czekoladowelove <3
Autor
Czekolada górą 🙂
Uwielbiam, nie wiedziałam, że całkiem prosto można je zrobić w domu 🙂
Autor
Bardzo prosto! 🙂
zrobię dla mojego, a co!
już mu nawet powiedziałam 😀
Autor
Czekam na wieści jak smakowało 🙂
Fajny przepis, a ciacho pyszne, dzięki 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Fajnie wygląda!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Tak intensywnie czekoladowego ciacha jeszcze nie jadłam, poezja 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Zamierzam wypróbować przepis! Wyglada pysznie! Mam pytanie czy piec w piekarniku na programie z termoobiegiem czy tradycyjne gora-dół?
Pozdrawiam
Autor
Przepraszam, że dopiero odp. i mam nadzieję, że jeszcze zdążyłam 😉 Piekłam z termoobiegiem. Pozdrawiam i życzę smacznego, ciasto jest pyszne 🙂
Przepyszne ciasto na pewno je powtórzę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Pyszne i proste, intensywnie czekoladowe dla mnie ideał ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂