Kiełbasa po węgiersku to jedno z ulubionych dań mojego Męża. Danie jest treściwe i bardzo proste do przygotowania. Świetnie smakuje w towarzystwie chleba, ziemniaków, a także makaronu. Bohaterem tej potrawy jest oczywiście kiełbasa! Dlatego tak ważne jest, aby była ona jak najlepszej jakości : ) Być może część z Was nie słyszała jeszcze o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Wymaga on bardzo wysokich standardów jakości na wszystkich etapach produkcji począwszy od hodowli, a na sprzedaży skończywszy. Warto pamiętać, że to czym hodowca karmi swoje zwierzęta i jak o nie dba jest kluczowym elementem i ma ogromny wpływ na finalny produkt – wędlinę. Restrykcyjne normy gwarantują nam wyselekcjonowanie najlepszych oraz naturalnych i rodzimych produktów. Gwarancją Jakości QAFP objęta jest również linia produktów z Łukowa m.in. kiełbasa podwawelska ekstra, którą dziś wykorzystałam. Dodając zaledwie kilka składników, które zawsze są w naszej kuchni otrzymałam pyszną, aromatyczną kiełbasę po węgiersku, a Mąż już prosi o powtórkę ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 500 g kiełbasy podwawelskiej ekstra
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml wody
- sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć na rozgrzanej teflonowej patelni. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Wymieszać i przesmażyć chwilę razem. Dodać wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym oraz przyprawy do smaku. Dusić kilkanaście minut aż sos zgęstnieje i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
- Degustacja na Dworcu Centralnym Warszawa /01.09.2017/ Warszawa
- Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
- Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
- Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
- Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
- Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
- Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa
Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na: www.odadojakosci.pl