Kawowy sernik z kajmakiem to absolutny must have dla sernikożerców. Moja Mama nazwała go dostojnym i wykwintnym i dokładnie taki jest, jedyny w swoim rodzaju. Bardzo kremowy, aromatyczny na obłędnym czekoladowym spodzie. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Co tu dużo pisać, musicie sami spróbować : ) Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 75 g masła
- 65 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zagnieść między palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć, dzięki czemu spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja góra-dół) przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka, dobrej jakości)
- 300 g masy kajmakowej
- 20 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 4 jajka (wielkość L)
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 porcje espresso
W misie robota kuchennego umieścić twaróg i masę kajmakową, wymieszać. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i cukier. Potem jajka, jedno po drugim, a następnie śmietana. Na koniec espresso. Masę przelać na podpieczony spód i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra-dół). Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Sernik piec przez ok. 60 minut, do czasu aż boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przygotować klajdrę.
Klajdra:
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 1 porcja espresso
- opcjonalnie: świeżo zmielona kawa do posypania
Śmietanę wymieszać z masą kajmakową i espresso, przełożyć na wystudzony sernik i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem można udekorować świeżo zmieloną kawą.
Smacznego!
Przepis z książki „Ameryka” M.J. Pawlak
Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie