Site icon marta-gotuje.pl

Karp wigilijny

Karpia jemy tylko na Święta, dlatego jego smak jest dla mnie bardzo wyjątkowy. Przepis pochodzi od mojej Mamy i jeśli ktoś uważa, że karpia nie lubi, to zachęcam do wypróbowania, bo ten na pewno Wam zasmakuje!!! : ) W zeszłym roku przekonałam nawet mojego T. który był nastawiony bardzo sceptycznie ; ) Jeśli również nie jesteście przekonani, serdecznie zachęcam, bo składników potrzeba niewiele, wykonanie jest bardzo proste, a smak niezapomniany ! ; )


Składniki :

  • 1 karp
  • sól, pieprz
  • 4-5 cebul
  • mąka do obtoczenia
  • olej do podsmażenia

Karpia dokładnie patroszymy i myjemy. Kroimy w dzwonki i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Karpia wraz z cebulą wkładamy do miski i mieszamy. Cebula powinna przykrywać wszystkie kawałki. Miskę przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.

Następnego dnia karpia dokładnie oczyszczamy z cebuli, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju.

Smacznego : )


Exit mobile version