Karp wigilijny

Karpia jemy tylko na Święta, dlatego jego smak jest dla mnie bardzo wyjątkowy. Przepis pochodzi od mojej Mamy i jeśli ktoś uważa, że karpia nie lubi, to zachęcam do wypróbowania, bo ten na pewno Wam zasmakuje!!! : ) W zeszłym roku przekonałam nawet mojego T. który był nastawiony bardzo sceptycznie ; ) Jeśli również nie jesteście przekonani, serdecznie zachęcam, bo składników potrzeba niewiele, wykonanie jest bardzo proste, a smak niezapomniany ! ; )


Karp przepis

Składniki :

  • 1 karp
  • sól, pieprz
  • 4-5 cebul
  • mąka do obtoczenia
  • olej do podsmażenia

Karpia dokładnie patroszymy i myjemy. Kroimy w dzwonki i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Karpia wraz z cebulą wkładamy do miski i mieszamy. Cebula powinna przykrywać wszystkie kawałki. Miskę przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.

Następnego dnia karpia dokładnie oczyszczamy z cebuli, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju.

Smacznego : )

Komentarzy: 22

  1. 21 grudnia 2009 / 22:44

    Zabieram się do rpayc, oby mi też się udał taki ładny:)

  2. Marta
    Autor
    21 grudnia 2009 / 23:29

    Na pewno się uda!!! smacznego ; )

  3. 25 sierpnia 2011 / 7:46

    Wow, your post makes mine look felebe. More power to you!

  4. yamotka
    23 grudnia 2011 / 22:07

    Zamarynowałam w cebuli, co ledwo znioslam, bo moje oczy po prostu eksploduja przy cebuli i czosnku. Mam nadzieje, ze smak karpia mi wynagrodiz te niedogodnosci:)

  5. Anita
    19 grudnia 2016 / 19:46

    Karp jest pyszny!!! nawet Teść co nie lubi spórbował i powiedział, że niczego sobie a to szok haha pomroziłam i mam nadzieję, że jak rozmroże to nadal będzie tak samo smakował 🙂 Jakieś wskazówki?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:27

      Bardzo się cieszę, jak Teść przekonany to dowód na to, że nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 niestety nigdy nie mroziłam, ale mam nadzieję, że będzie równie smaczny 🙂

  6. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:16

    Bardzo dziękuję za wszystkie Twoje wigilijne przepisy 🙂 wszystko smakowało wyśmienicie i rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:44

      Bardzo mi miło! cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Kinia
    14 grudnia 2017 / 20:31

    Karp wyszedł pysznie i juz czeka na święta w zamrażarce dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 16:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Iza
    15 grudnia 2017 / 15:27

    Robiłam w zeszłym roku i w tym będzie powtórka bardzo dobry jest 🙂

  9. Marta
    Autor
    15 grudnia 2017 / 16:27

    Super, ogromnie się cieszę 🙂

  10. Mia
    5 grudnia 2018 / 11:12

    Tak jak nikt u nas w rodzinie nie lubi karpia to tym sie zajadali i karp został odczarowany dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:53

      Jak miło! dziękuję i pozdrawiam 🙂

  11. eL.
    20 grudnia 2018 / 0:05

    Jest pyszny juz zamrozilam na swieta pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:06

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  12. Ela
    19 grudnia 2021 / 1:05

    Bez jajka ?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2021 / 1:11

      Tak, bez jajka 🙂 Tylko składniki podane w opisie 🙂

  13. Ela.
    20 grudnia 2021 / 16:56

    Muszę wypróbować bo do tej pory robiłam z czosnkiem wg. przepisu męża i jak kotlet panierowałam a potem smażony na maśle na wolnym ogniu. Ja spróbuję twojego a że nie lubię tłuszczu który jest pod skórą to narobię w skórze dziurek no. wykałaczką żeby ten tłuszcz się wysmażył to i skórką będzie bardziej chrupiąca.😋 Dzięki za przepis . Smacznej uczty wigilijnej.💫

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:14

      Chrupiąca skórka to jest to 😀 Pozdrawiam i również życzę wszystkiego dobrego 🙂

  14. mysz@1971
    24 października 2023 / 10:08

    Karpik smażony tylko na masełku i potem do żaroodpornego naczynia i do piekarnika na 20 minut w temp.150 stopni. Pychotka 🙂 Pani przepisy są super. Cieszę się, że trafiłam na tę stronę. Na pewno jakieś w tym roku wypróbuję.

    • Marta
      Autor
      24 października 2023 / 13:44

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =