Karkówka w pieczarkach

Do tej pory z karkówką w pieczarkach spotkałam się przy okazji grillowania ze znajomymi, jednak obecnie pogoda na dworze nie sprzyja takim formom spędzania czasu. Postanowiłam odtworzyć to danie wykorzystując piekarnik, a konkretnie zmotywowała mnie do tego pewna musztarda… Od firmy Kamis otrzymałam do przetestowania całą gamę produktów specialite, w skład których wchodzą nie tylko różne przyprawy, młynki, blistry, ale również najbardziej mnie zaskakujące – musztardy! Przyznam szczerze, że wcześniej nie spotkałam się z musztardą z czerwonym winem, z żurawiną, czy płatkami wędzonej papryki, a to tylko część z nich ; ) Do dzisiejszej karkówki wybrałam musztardę z zielonym pieprzem. W roli marynaty do karkówki sprawdza się idealnie, nadaje potrawie wyrazisty pikantny smak, czyli to, co bardzo lubimy ; ) Kolejnym atutem jest kremowa konsystencja, dzięki której nie „spływa” nam z mięsa podczas leżakowania w lodówce. Karkówka jest naprawdę pyszna, i czas przygotowania poza marynowaniem i pieczeniem nie zajmuje wiele czasu. Już widzę ją na świątecznym stole…


Karkówka w pieczarkach

Składniki :

Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy z plastrów dokładnie smarujemy musztardą z zielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju.  Smażymy z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczarki obieramy i kroimy na pół. Obraną cebulę kroimy w półtalarki. Na tłuszcz pozostały po podsmażaniu karkówki wrzucamy pieczarki i cebulę. Smażymy na małym ogniu, można oprószyć je solą.  Podsmażone przekładamy na plastry mięsa. Całość zalewamy bulionem.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy przez ok. 1 i 1/2 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Karkówkę podałam z ziemniakami, powstały w czasie pieczenia sos można zagęścić mąką, lecz u nas nie było takiej konieczności.

Smacznego : )

Komentarzy: 15

  1. 3 grudnia 2011 / 18:29

    Świetny przepis, koniecznie do wypróbowania. Karkówka wygląda bardzo, bardzo apetycznie.

  2. Dorota
    3 grudnia 2011 / 18:38

    brzmi przesmacznie! robie podobnie, ale tylko z cebula, sola i pieprzem – pycha!

  3. Mikrosfera@o2.pl
    3 grudnia 2011 / 19:46

    Wygląda pysznie; żałuje, że dla mnie nikt takich smakołyków nie robi… Musztarda też brzmi ciekawie, rozejrze sie za nia :-)))

  4. Marta
    Autor
    3 grudnia 2011 / 20:27

    Karkówka jest naprawdę pyszna, mięso wychodzi mięciutkie, aż rozpływa się w ustach! polecam:) Dorota muszę kiedyś wypróbować też Twoją wersję, a mięso czymś marynujesz, czy od razu zapiekasz? Pozdrawiam:)

  5. yamotka
    5 grudnia 2011 / 8:16

    A bulion normalny, czy mozna na skróty z kostki rosołowej?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2011 / 20:00

      Tak, kostka rosołowa też pasuje:D

  6. Lidka
    14 grudnia 2011 / 12:44

    jak tylko dorwę tę magiczną musztardę to uraczę męża i córkę karkówką z Twojego, Marto, przepisu bo moja smakowa wyobraźnia mówi mi że to może być „niebo w gębie” 😉

  7. Marta
    Autor
    14 grudnia 2011 / 13:56

    Gorąco polecam:) Karkówka jest super !

  8. Iwona
    20 stycznia 2012 / 20:39

    gdzie można dostać tą musztardę?

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2012 / 21:27

      Na pewno są w marketach, widziałam też w osiedlowej „Chacie polskiej”, więc jeśli masz taki sklep w okolicy to można się rozejrzeć 🙂

  9. Iwona
    20 stycznia 2012 / 22:43

    a można użyć jakiejś innej musztardy?

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2012 / 22:55

      Sama nie próbowałam, ale możesz poeksperymentować ze zwykłą musztardą z dodatkiem pieprzu w kulkach ; )

  10. Iwona
    22 stycznia 2012 / 10:03

    czy mięsa nie trzeba posolić?

  11. Marta
    Autor
    22 stycznia 2012 / 11:18

    Mięsa nie soliłam, bo musztarda była już dobrze doprawiona : ) trochę soli dodałam do pieczarek i dodatkowo jest też w bulionie, więc w mięsie mi jej nie brakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 21 =