Inspiracją do przygotowania takiego mięsa była szynka w coca-coli wg przepisu Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak pewne modyfikacje. Mąż od razu chciał zastąpić szynkę popularnymi ostatnio żeberkami, ale ostatecznie stanęło na karkówce ; ) Tak przygotowane mięso można zapiekać w piekarniku, my po raz kolejny wykorzystaliśmy grilla. Mięso wyszło bardzo smaczne, przede wszystkim było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Połączenie coca coli, miodu i musztardy smakowało podobnie jak barbecue. Polecam.
Składniki :
- 500 g karkówki
- 1 cebula
- 1/2 l coca – coli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, chili
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Cebulę pokroić w talarki. Miód, musztardę i przyprawy dokładnie wymieszać i tak przygotowaną marynatą wysmarować mięso. Na każdym kawałku ułożyć przygotowaną cebulę i całość zalać coca-colą, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty i grillować 15-20 minut. Jeśli pieczecie w piekarniku Nigella polecała w temp. 180 C przez ok. 30-40 minut, natomiast ona wcześniej szynkę podgotowała, więc najlepiej sprawdzić po tym czasie, czy jest już odpowiednio miękka. Warto też podlewać ją marynatą, aby się nie przypaliła.
Muszę wypróbow2ać:)
wow!:) fajny pomysł:) a mam jeszcze pytanie czy masz elektrycznego grilla i jeśli tak czy jesteś z niego zadowolona, bo ostanio rozważam zakup:) pozdrawiam
Ciekawe połączenie smaków, przyznam, że wygląda wybornie i smacznie ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Kasiu mam elektrycznego grilla i jestem z niego bardzo bardzo zadowolona! 🙂 poza mięsem grilluje na nim warzywa i pieczywo i bardzo sobie chwalę 🙂
Chciałabym z Tobą zamieszkać! Ale pyszności przygotowujesz, zazdroszczę rodzince!!!
W coca-coli…to musi być dobre…Wypróbuję:)
Zrobiłam, nie lubie coli, ale miesko wyborne.
Autor
Najważniejsze, że mięso smakowało:)
Też nie lubie coca-coli, czy czuc ja w miesie?no i za musztarda rowneiz nei przepadam;/
Autor
Ciężko powiedzieć, że nie czuć 🙂 bo w końcu jest to część marynaty, która nadaje smak, ale na pewno nie jest to typowo smak coca-coli po upieczeniu 🙂
to ja moze z pepsi zrobie, bo lubie:)))
Arachela->Posmak jest, ale mysle, ze gdybys nie wiedziala jaka to marynata, to by Ci smakowało.