Karkówkę najbardziej lubię przygotowywać w piekarniku ; ) Nie zajmuje to wiele czasu, a zawsze wychodzi pyszna ; ) Tym razem przedstawiam Wam najprostszą, często pojawiającą się u nas wersję, ale polecam również przypomnieć sobie przepis z dodatkiem papryki (szczególnie zielonej!) oraz pieczarek ; ) W takiej odmianie możecie danie podejrzeć tutaj ; ) Smacznego!
Składniki:
- 1 kg karkówki (ok 8 plastrów)
- 4 duże cebule
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chilli opcjonalnie czosnek granulowany, bazylia, oregano, tymianek
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do podsmażenia
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić i oprószyć przyprawami z każdej strony. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć każdy kawałek karkówki z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i delikatnie podlać wodą – wystarczy 1-2 łyżki, tak aby dno naczynia było wilgotne, ponieważ karkówka i tak puści „soki” ; ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 30 minut. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso i podsmażyć przez kilka minut. Możemy ją dodatkowo doprawić do smaku – u mnie szczypta soli, pieprzu, papryki, chilli i cukru. Całość wymieszać, a następnie przełożyć do piekącej się 30 min. karkówki i wstawić do piekarnika na kolejne 30-60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów, tak aby mięso było miękkie.
Smacznego : )