Składniki:
- 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
- 80 g suszonych grzybów – namoczonych przez ok. 2 godz (u mnie borowiki i podgrzybki)
- 500 g pieczarek
- 1 i 1/2 łyżki smalcu
- sól, pieprz, 1 łyżka klarowanego (lub zwykłego) masła do podsmażenia
- opcjonalnie 1 cebula
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 2 godziny. Kapustę należy wypłukać (jeśli jest bardzo kwaśna to płuczemy kilkakrotnie). Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dokładamy smalec. Gotujemy około 30 minut. Namoczone, suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle (opcjonalnie razem z cebulą). Następnie wszystkie grzyby dodajemy do kapusty, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy wspólnie przez kolejne 30 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka ; ) Jeśli chcemy użyć jej jako nadzienie, warto poszatkować ją na drobniejsze kawałki.
Smacznego : )