Kapuśniak

Kapuśniak od zawsze był domeną naszej babci ; ) Pamiętam, że nigdy nie odmawiałam u niej tej zupy i tak jak w przypadku wielu smaków z dzieciństwa, trudno było mi go dokładnie odwzorować. Zazwyczaj przygotowuję kapuśniak na żeberkach, ale tym razem zdecydowałam się na kurczaka i wyszedł równie smaczny. Polecam : )


Kapuśniak
Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty (bez zalewy ok. 250 g)
  • 4 małe udka z kurczaka lub ok. 500 g żeberek
  • włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1/2 pora)
  • 5 ziemniaków
  • pieprz, jarzynka Winiary, ziele angielskie, liść laurowy

Mięso umyć, obrać ze skóry, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu. Włoszczyznę obrać, dodać do kurczaka. W razie potrzeby zdjąć szum łyżką cedzakową. Kiedy mięso i warzywa zmiękną, wyjąć włoszczyznę i dodać poszatkowaną kapustę wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę pokroić w mniejsze kawałki i ponownie przełożyć do zupy. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Gotować przez około 20 minut, aż kapusta i ziemniaki zmiękną.

Smacznego : )


Komentarzy: 6

  1. 28 lutego 2013 / 12:08

    uwielbiam go właśnie w takiej formie, dużo kapusty, trochę ziemniaków…i musi być mega kwaśna!!

  2. Marta
    Autor
    28 lutego 2013 / 13:05

    Też lubię kwaśną:D nawet nie przepłukuję kapusty hah:D

  3. 28 lutego 2013 / 17:28

    Ja dzisiaj też myślałam o kapuśniaku, narobiłaś mi apetytu 🙂

  4. Marta
    Autor
    28 lutego 2013 / 17:48

    Polecam 🙂

  5. 1 marca 2013 / 16:14

    Zdecydowanie zupa którą lubię, ale prawdziwą kwasnice jadłam dawno temu w Zakopanym ! 🙂

  6. Marta
    Autor
    1 marca 2013 / 16:29

    Uwielbiam takie kwaśne smaki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 11 =