Testując odświeżacze Ambi Pur chciałam wybrać potrawę, która jest mocno wyczuwalna po przygotowaniu ; ) Zdecydowałam się na kalafiora smażonego w cieście, którego podałam z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tutaj) Tym razem zamiast zdjęć przedstawię Wam filmik z przygotowań. Danie polecam podawać na gorąco ; )
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 30 g żółtego sera
- 1 jajko
- 100 ml wody
- sól, pieprz, chili
- olej do smażenia
Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na większe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, uważając, aby się nam nie rozgotował ; ) Przygotowując ciasto mieszamy obie mąki, dodajemy starty na małych oczkach ser żółty. Następnie dodajemy jajko i wodę, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Różyczki z kalafiora maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy natychmiast z sosem czosnkowym.
Smacznego : )