Dni są niestety coraz krótsze i pobudka jest jeszcze trudniejsza niż zwykle. Najlepszą motywacją jest oczywiście pożywne śniadanie ; ) Pyszne i apetycznie wyglądające na pewno sprawi, że chętniej wstaniemy z łóżka ; ) Moja dzisiejsza propozycja to wytrawny, kakaowy pudding chia przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz posypką z ciastek belVita Tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym, które zawierają pełne ziarna minimum 5 rodzajów zbóż, błonnik i witaminy oraz dodają całości słodyczy. Pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne, czy trudne do przyrządzenia, wystarczy połączyć produkt zbożowy z produktem mlecznym, owocem a do tego dodać ciepły napój i mamy gotowe zbilansowane śniadanie. Polecam!
- 1/3 szklanki nasion chia
- 1/5 szklanki kakao
- 1 – 1 i 1/2 szklanki mleka (im mniej mleka tym pudding będzie bardziej gęsty)
- mała szczypta soli morskiej
- mała szczypta cynamonu
- garść mrożonych wiśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 i 1/2 łyżeczki wody
- 3 ciasteczka belVita Tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym
Chia wymieszać z kakao, cynamonem i solą. Zalać mlekiem, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut i ponownie wymieszać. Przełożyć na noc do lodówki. Wiśnie zalać minimalną ilością wody, gotować kilka minut, aż zaczną mięknąć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Przelać do gotujących się wiśni. Dokładnie wymieszać. Gotować kilka chwil, aż całość zgęstnieje. Ostudzić, przełożyć na gotowy pudding. Na wierzchu ułożyć pokruszone ciasteczka.
Smacznego : )
*Wpis powstał przy współpracy z marką belVita