Site icon marta-gotuje.pl

Pożywne pyszności na jesienne poranki

Dni są niestety coraz krótsze i pobudka jest jeszcze trudniejsza niż zwykle. Najlepszą motywacją jest oczywiście pożywne śniadanie ; ) Pyszne i apetycznie wyglądające na pewno sprawi, że chętniej wstaniemy z łóżka ; ) Moja dzisiejsza propozycja to wytrawny, kakaowy pudding chia przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz posypką z ciastek belVita Tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym, które zawierają pełne ziarna minimum 5 rodzajów zbóż, błonnik i witaminy oraz dodają całości słodyczy. Pożywne śniadanie wcale nie musi być nudne, czy trudne do przyrządzenia, wystarczy połączyć produkt zbożowy z produktem mlecznym, owocem a do tego dodać ciepły napój i mamy gotowe zbilansowane śniadanie. Polecam!


Składniki :
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 1/5 szklanki kakao
  • 1 – 1 i 1/2 szklanki mleka (im mniej mleka tym pudding będzie bardziej gęsty)
  • mała szczypta soli morskiej
  • mała szczypta cynamonu
  • garść mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 i 1/2 łyżeczki wody
  • 3 ciasteczka belVita Tartinki z kremem o smaku mleczno-miodowym

Chia wymieszać z kakao, cynamonem i solą. Zalać mlekiem, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut i ponownie wymieszać. Przełożyć na noc do lodówki. Wiśnie zalać minimalną ilością wody, gotować kilka minut, aż zaczną mięknąć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Przelać do gotujących się wiśni. Dokładnie wymieszać. Gotować kilka chwil, aż całość zgęstnieje. Ostudzić, przełożyć na gotowy pudding. Na wierzchu ułożyć pokruszone ciasteczka.

Smacznego : )






*Wpis powstał przy współpracy z marką belVita

Exit mobile version