Obłędnie pyszny mazurek z białą czekoladą i czarną porzeczką. Kruche, kakaowe ciasto w towarzystwie kremu z białej czekolady, a całość zwieńczona kwaskowatymi ziarenkami granatu, które świetnie przełamują słodycz mazurka. Polecam!!!

Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm lub tortownica 25 cm):
- 155 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Dno i boki blachy wylepić zimnym ciastem, nakłuć je widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Śmietankę mocno podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach wymieszać całość na aksamitny krem.
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)
- granat lub marakuja
- płatki migdałów
Na ostudzony spód rozsmarować dżem, całość zalać kremem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce. Udekorować owocami granatu lub marakui oraz płatkami migdałów.
Smacznego!


Przepiękny i na pewno pyszny 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Piękny piękny i jeszcze raz piękny ❤ Muszę nabyć taką foremkę 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 foremkę mam z Duki, ma wyjmowane dno i ciasto świetnie odchodzi, więc śmiało polecam 🙂
Dziękuję za polecenie 😊
Autor
Nie ma sprawy 🙂
Foremka świetna, mazurek wspaniały 🥰 Cieszył się powodzeniem 😉
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Już sobie wyobrażam jakie to musi być cudownie słodziutkie i pyszne 🙂 Taka foremka to za mało 🙂
Autor
Oj tak słodyczy nie można mu odmówić 😀
Czy piec w innej temperaturze oraz zmienić czas pieczenia jeśli mam piekarnik bez termoobiegiu?
Autor
Podwyższyłabym temp. o 10 C, czas bez zmian, ale dużo zależy od piekarnika, trzeba obserwować 🙂
Przepiękny!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Aż ślinka cieknie na sam widok 😁
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspanialy mazurek 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Cos pysznego! Bardzo syty jeden mały kawałek wystarczy wiec mimo małych rozmiarów całkiem podzielny 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Rewelacyjny, słodki ale o to chodzi w mazurkach 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
A czy na tortownicę 22 cm by wyszło ? Czy za duza ??
Ale pomysłowa wizualizacja, coś pięknego!
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂