Kaiserschmarrn to omlet cesarski pochodzący z Austrii, standardowo kojarzony zapewne z wyjazdem na narty, ale nie widzę przeciwwskazań, aby zajadać się nim przez cały rok… ; ) Jak dla mnie idealny na drugie śniadanie, przypomina mi puszystego racucha z dodatkiem rodzynek. Przepis z książki „Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!
Składniki :
- 6 jajek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki śmietanki 36 %
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- 5 płaskich łyżek mąki
- garść rodzynek
- masło + oliwa z oliwek do smażenia
- powidła lub mus jabłkowy do podania
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników (ciasto powinno zachować puszystość). Na koniec dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Smażyć na średnim ogniu, gdy spód będzie przypieczony, przewrócić na drugą stronę, a następnie podzielić łopatką na kawałki. Udekorować cukrem pudrem. Podawać z powidłami lub musem.
Smacznego : )
Uwielbiam, na stoku pozycja obowiązkowa 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pysznie wygląda;)
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Żeby mi tak ktoś podał takie śniadanie… 🙂
Autor
Podane zawsze najlepiej smakuje:)
chodzi za mną od jakiegoś czasu ten omlet i kusi i kusi.. 🙂
Autor
Mam nadzieję, że tym razem dasz się skusić! 😀
Wow, ale pyszne śniadanie 🙂 dzięki za przepis!
Autor
Bardzo proszę 🙂
Pysznie danie, wcześniej nie slyszałam, bo na nartach nie jeżdzę, ale teraz na pewno będzie czesto na nasze śniadania 🙂
Autor
Bez nart też warto spróbować, bo jest bardzo smaczny 🙂
Bardzo fajny przepis, omlet wyszedł mi równie pulchny i puszysty, czego najbardziej sie obawiałam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Fajny przepis, jutro powtórka na śniadanko, pozdrawiam 🙂
Autor
Życzę smacznego 🙂
Wspaniale podane 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
takiego jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie 🙂
Autor
Bardzo smaczny i prosty do przygotowania 🙂
Pyszne to jest 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂