Koktajle są podstawą naszego menu i pomimo, że największą popularnością cieszą się te w odcieniach różowych (jak Prosiaczek), zielonych (jak żabka lub dinozaur) do naszej listy dołączył ostatnio jesienny koktajl Kubusia Puchatka ; ) Smakuje pysznie, jest pełen witamin, wzmacnia odporność i idealnie „przemyca” wśród swoich składników dynię, która poza wypiekami nie jest szczególnie lubiana przez moje pociechy. Polecam!!!
Składniki (dla 3 osób):
- 1 dojrzały banan
- 1 marchewka
- 1/2 małej dyni
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 20 g świeżego imbiru (startego na małych oczkach tarki)
- 1 łyżka miodu
Banana, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię i jabłka obrać i pokroić w kostki. Do rondelka wrzucić marchew, zalać szklanką wody (*opcjonalnie można dodać więcej wody, bo koktajl wychodzi dość gęsty prawie jak mus, choć u nas ta konsystencja się sprawdziła). Gotować 10 minut i dodać dynię i jabłko. Dusić przez ok. 3 minuty, a następnie dodać banana. Całość dusić do miękkości. Dodać cynamon, olej kokosowy, imbir a na koniec łyżkę miodu (opcjonalnie, bez miodu również jest słodki ; ). Zmiksować i wypić ciepłe.
Smacznego!
Inspiracja „Zdrowe gotowanie by Ann”