Błyskawiczny jednogarnkowy obiad – gulasz z indyka z warzywami do przygotowania w 30 minut. Prosty i pyszny! Warzywa możemy opcjonalnie wymienić na takie, które zalegają w naszej lodówce, choć opisane niżej połączenie sprawdza się super. Polecam!!
Składniki:
- 800 g mięsa na gulasz z indyka
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 7-8 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, słodką papryką i oregano. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć mięso. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zalać wodą tak, aby zakryła mięso. Marchewki i ziemniaki pokroić w plastry, paprykę w większą kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać na patelnię, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 30 min do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować natką pietruszki.
Smacznego!