Pyszna jednogarnkowa zupa pomidorowa z ryżem. Szybka do przygotowania, gęsta i bardzo pożywna, dzięki dodatkowi warzyw i mięsa. Wyjątkowy sposób przygotowania podpatrzyłam u Izy i jest tak bezproblemowy, że bardzo przypadł mi do gustu. Porcja wychodzi spora i sycąca (dla 4 głodnych osób), a zupę najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu, bo z upływającym czasem ryż wchłania coraz więcej płynu, pęcznieje i z zupy może się zrobić pomidorowe risotto ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 nogi lub 3 udka kurczaka
- 2 i 1/4 l wody
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- seler korzeniowy (wielkości mniej więcej jednego jajka)
- por (10 cm)
- 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
- 200 g koncentratu pomidorowego
- posiekany koperek do podania (opcjonalnie można dodać również śmietanę)
Kawałki kurczaka przełożyć na dno rozgrzanego garnka, skórą do dołu. Smażyć do czasu aż się przyrumienią i ze skóry wytopi się tłuszcz. Tłuszcz odlać, a do udek dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wodę. Gotować do miękkości mięsa, a następnie wyjąć kurczaka i przyprawy z wywaru. Mięso oddzielić od skóry i kości, porwać je na mniejsze kawałki. Warzywa obrać, korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w ćwierć plasterki.
Do wrzącego wywaru wsypać opłukany wcześniej na sicie ryż, gotować ok. 6 minut. Dorzucić rozdrobnione warzywa, sól i gotować kolejne 4 minuty. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, cukier i podzielone na kawałeczki ugotowane mięso, gotować jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Podawać z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
O matko i córko ale teraz nabrałam ochoty! Kocham pomidorówki w każdym wydaniu 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Interesująca propozycja 😋
Autor
Polecam, pycha 🙂
Też nigdy tak nie próbowałam i pierwsze słyszę o obsmażaniu mięsa
Autor
Proszę wypróbować, zupa w takim wydaniu jest pyszna 🙂
Smak mojego dzieciństwa 😍
Autor
🙂 🙂 🙂
Pyszności 😊
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
Zupka jest pyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rewelacja, bardzo smaczna, szybko się robi, na drugi dzień rzeczywiście ryż mi wchłonął już zupę, ale i tak zjedzone 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszna zupka bardzo dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rewelacja super przepis jak wszytskie tu na blogu gratuluje 👍🏻
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Marchewka i pietruszka ,nawet starte , dadzą radę zmięknąć przez tak krótki czas gotowania?
Autor
Tak 🙂