Jednogarnkowa zupa pomidorowa z ryżem i warzywami

Pyszna jednogarnkowa zupa pomidorowa z ryżem. Szybka do przygotowania, gęsta i bardzo pożywna, dzięki dodatkowi warzyw i mięsa. Wyjątkowy sposób przygotowania podpatrzyłam u Izy i jest tak bezproblemowy, że bardzo przypadł mi do gustu. Porcja wychodzi spora i sycąca (dla 4 głodnych osób), a zupę najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu, bo z upływającym czasem ryż wchłania coraz więcej płynu, pęcznieje i z zupy może się zrobić pomidorowe risotto ; ) Polecam!!!

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 2 nogi lub 3 udka kurczaka
  • 2 i 1/4 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • seler korzeniowy (wielkości mniej więcej jednego jajka)
  • por (10 cm)
  • 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • posiekany koperek do podania (opcjonalnie można dodać również śmietanę)

Kawałki kurczaka przełożyć na dno rozgrzanego garnka, skórą do dołu. Smażyć do czasu aż się przyrumienią i ze skóry wytopi się tłuszcz. Tłuszcz odlać, a do udek dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wodę. Gotować do miękkości mięsa, a następnie wyjąć kurczaka i przyprawy z wywaru. Mięso oddzielić od skóry i kości, porwać je na mniejsze kawałki. Warzywa obrać, korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w ćwierć plasterki.

Do wrzącego wywaru wsypać opłukany wcześniej na sicie ryż, gotować ok. 6 minut. Dorzucić rozdrobnione warzywa, sól i gotować kolejne 4 minuty. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, cukier i podzielone na kawałeczki ugotowane mięso, gotować jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Podawać z posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Zupa pomidorowa z warzywami

Komentarzy: 20

  1. Aga
    5 lutego 2021 / 12:35

    O matko i córko ale teraz nabrałam ochoty! Kocham pomidorówki w każdym wydaniu 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2021 / 11:55

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  2. Majka
    5 lutego 2021 / 16:03

    Interesująca propozycja 😋

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2021 / 11:55

      Polecam, pycha 🙂

  3. Karina
    5 lutego 2021 / 16:20

    Też nigdy tak nie próbowałam i pierwsze słyszę o obsmażaniu mięsa

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2021 / 11:55

      Proszę wypróbować, zupa w takim wydaniu jest pyszna 🙂

  4. Ines
    5 lutego 2021 / 20:13

    Smak mojego dzieciństwa 😍

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2021 / 11:56

      🙂 🙂 🙂

  5. Kasia
    5 lutego 2021 / 21:12

    Pyszności 😊

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2021 / 11:56

      Super, że przypadła do gustu 🙂

  6. Zuza
    7 lutego 2021 / 12:48

    Zupka jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2021 / 18:50

      Super, że posmakowała 🙂

  7. Kornelia
    17 lutego 2021 / 12:45

    Rewelacja, bardzo smaczna, szybko się robi, na drugi dzień rzeczywiście ryż mi wchłonął już zupę, ale i tak zjedzone 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:12

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Gosia
    3 grudnia 2021 / 10:54

    Przepyszna zupka bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2021 / 1:19

      Super, że posmakowała 🙂

  9. Zuza
    25 stycznia 2022 / 16:51

    Rewelacja super przepis jak wszytskie tu na blogu gratuluje 👍🏻

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:45

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Magda
    4 grudnia 2024 / 23:20

    Marchewka i pietruszka ,nawet starte , dadzą radę zmięknąć przez tak krótki czas gotowania?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2024 / 11:44

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 9 =