Jak wybrać piekarnik. Poradnik + Konkurs

babka na oleju przepis
Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualna, ale z mojego doświadczenia podpowiem Wam na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.


jak wybrać piekarnik do zabudowy
Możliwości, które oferują obecne piekarniki są ogromne, jednak moim zdaniem warto kierować się tymi, które rzeczywiście ułatwią nam pracę w kuchni i sprawią, że nasze dania będą smaczniejsze. Najważniejsze funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika to:

Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować  większą partię ciasteczek za jednym razem : )


jak wybrać piekarnik
Funkcje – tryby piekarnika. Termoobieg oraz dolna i górna grzałka to opcje obowiązkowe. Ważne jest również jednak w jakich konfiguracjach możecie ich używać. Jeśli tak jak my lubicie zapiekanki i odświeżanie chleba w piekarniku zdecydowanie przyda Wam się opcja grill : )


jaki piekarnik do zabudowy
Funkcja pieczenia z parą. Służy ona do zwiększenia wilgotności podczas pieczenia, a potrawy pieczone lub podgrzewane na parze nie tylko lepiej smakują, są bardziej soczyste, ale także zachowują do 90% wartości odżywczych tak jak w przypadku ryby pieczonej z warzywami. Para hamuje mieszanie się różnych zapachów i smaków w trakcie pieczenia, możemy więc piec dwie różne potrawy w tym samych czasie. Przetestowałam na przykładzie ryby i ciasta – pysznej babki na oleju, na którą przepis znajdziecie na końcu wpisu : ) Dzięki funkcji pary babka i inne ciasta są zawsze idealnie wyrośnięte i równomiernie wypieczone.


przepisy na wielkanoc
Zakres temperatur. Niska temperatura np. 50 C pozwoli nam nie tylko na suszenie warzyw i owoców, ale sprawdza się również jako sprzyjające środowisko do wstępnego wyrastania drożdżowego ciasta. Wystarczy 20 minut i ciasto podwoi swoją objętość : ) Wysokie temperatury są z kolei niezbędne np. do przyrządzenia perfekcyjnej pizzy. Korzystając wyłącznie z dolnej grzałki uzyskacie wyjątkowo chrupiący spód zupełnie jak z pizzerii : )

Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )

Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika?  : )


piekarnik do zabudowy jak wybrać
Dwukolorowa babka na oleju – przepis

prosta babka na oleju przepis
Składniki:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Babka na oleju przepis
Mam również dla Was bardzo miłą niespodziankę – mini konkurs : )  Do wygrania są wspaniałe nagrody:

  1. Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
  2. Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie  pysznego koktajlu smoothie.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z piekarnika?
Konkurs trwa od 21.04.17 r. do 5.05.17r.  Powodzenia!

***

Kochani! Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, wybór był ogromnie trudny, ale po długich naradach udało się ustalić zwycięzców :

I miejsce Przemo – za zdradzenie wielopokoleniowego przepisu na sernik wraz z inspirującą opowieścią o tym, że wspólne spotkania przy stole zawsze wzmacniają rodzinne więzy, a towarzystwo smakołyków tworzy najpiękniejsze wspomnienia

II miejsce Aleksandra (komentarz dnia 4.05.17r.) – za krótką, ale bardzo celną i kreatywną odpowiedź, którą podziela zapewne większość z nas : )

III miejsce Jolka H. – za przypomnienie akademickich czasów, pysznego imprezowego chlebka i sytuacji, w których piekarnik był prawdziwym przyjacielem

Gratulujemy!!!


blender Electrolux Masterpiece ESB9300

Blender sportowy Electrolux-ESB2500
*Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux

Komentarzy: 447

  1. 5 maja 2017 / 13:08

    Uwielbiam udka pieczone w piekarniku, wcześniej posypane przyprawami na ostro i ziołami oraz pieczarkami podanymi pod koniec pieczenia. Pycha 🙂 Smacznego 🙂

  2. Justyna Tyśka
    5 maja 2017 / 13:21

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest, a właściwie są, różnorodne zapiekanki makaronowe. Choć większość z nich możnaby zjeść bezpośrednio po przygotowaniu, bez zapiekania, to właśnie przypieczenie ich sprawia, że stają się wyjątkowe – wszystkie smaki idealnie się łączą, ser się roztapia a wierzchnia warstwa makaronu przyjemnie chrupie w ustach. Rzadko robię klasyczny makaron z sosem za to zapiekanki goszczą u mnie minimum raz w tygodniu.

  3. 5 maja 2017 / 14:02

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest „zapiekanka z resztek”. Zależnie od tego co znajduje się w domu jest to czasami zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulką, innym razem zapiekanka z makaronem, warzywami i serem. W domu staramy się nie wyrzucać jedzenia, jeżeli tylko można coś przerobić na jakąś potrawę to tak robimy – powstają wtedy różne zupy i placuszki. Jednak najbardziej lubię, kiedy z resztkę mogę zrobić fantazyjną zapiekankę, odpowiednio ją doprawić i … zjeść jak najszybciej swoją porcję, bo kiedy tylko po domu rozejdzie się zapach to wszyscy już wyciągają talerze i podsuwają je jak najbliżej piekarnika. A jak się szybko nie nałoży dla siebie to można potem jedynie wylizać brytfannę.

  4. justyna :)
    5 maja 2017 / 14:06

    Pstrąg z piekarnika z zieloną pietruszką i masłem czosnkowym <3 🙂

  5. karola2308
    5 maja 2017 / 14:12

    Moje ulubione, szybkie do podania danie, to nazwane przeze mnie „świrki zakrętaski”. Chodzi o zawinięte w ciasto francuskie składniki: sos z pomidorów, curry, bazylii, oraz szynki i sera. Dzięki użyciu blachy do pieczenia babeczek wyścielanych papierem do pieczenia, można w 15 minut wyczarować przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Świrki zakrętaski na stałe zagościły w naszym imprezowym menu. smakują każdemu, podawane na ciepło. Polecam!;)

  6. Marta
    5 maja 2017 / 14:20

    Najbardziej przy użyciu piekarnika lubię przyrządzać ciasta! Jednak gdybym miała coś wybrać z dań na słono to byłaby to ODLOTOWA KARKÓWKA, która od lat gości na stole na najważniejszych rodzinnych imprezach – taka nasza mała rodzinna tradycja 🙂

  7. 5 maja 2017 / 14:32

    Dla mnie numerem jeden jeśli chodzi o wykorzystanie piekarnika są pieczone pomidory! Tak przygotowane pomidory są doskonałe same w sobie oraz jako dodatek praktycznie do wszystkiego – mięs, sałatek, serów, sosów, zup,czy… zwykłych kanapek. Pieczenie wydobywa z nich głębie smaku i aromat. Ja kroję pomidory w plasterki, posypuje gruboziarnistą sola i dodaję odrobinę oliwy – pycha!

  8. Siesta
    5 maja 2017 / 15:01

    Sprawa jest prosta – szartotka mojej babci, czyli zapach, smak i ciepło mojego rodzinnego domu na wsi. I chociaż robię ją już w wielkim mieście, w mieszkaniu z wielkiej płyty, to smakuje wciąż tak samo, domem! 🙂

  9. VW22
    5 maja 2017 / 15:18

    Lasagne. Szybka odpowiedź na proste pytanie.
    Ostatnią fazą robienia tego dania jest zapiekanie w piekarniku i nie ukrywam, że jest to najbardziej ciągnące się 15 minut życia! Kiedy zapach wydobywa się z piekarnika i przechodząc, zaglądasz na to smakowicie wyglądającą potrawę, nie sposób spokojnie wyczekać końca 🙂

  10. ewapaszko
    5 maja 2017 / 15:22

    Smaczne danie z piekarnika dla miłośników mięsa mielonego, do których się zaliczam-to połaczenie makaronu i zapiekanego sera czyli
    Cannelloni z pysznym farszem mięsno-pieczarkowym, skąpane w sosie pomidorowym i zapieczone pod serową czapą. Świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację.
    Farsz można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
    Bezpośrednio przed nagrzaniem piekarnika nadziewamy rurki,
    układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika i obiad robi się już sam. Canelloni z mięsem to sprawdzone danie, które smakuje wyśmienicie, wielokrotnie, króluje na mym stole, zyskując aprobatę najważniejszych gości – mojego męża i dzieci. Smacznego!

  11. Magda
    5 maja 2017 / 15:26

    ja i moi domownicy uwielbiamy rybę w warzywach, prosty, szybki, smaczny przepis.
    Najpierw wkładam do piekarnika pokrojone w słupki warzywa – ziemniak, bataty, cukinię, marchew, seler i pietruszkę, kilka ząbków czosnku – wszystko skrapiam oliwą, po 10 min dokładam przyprawioną odpowiednio rybkę zawiniętą w folię aluminiową.

    Danie jest znakomite i jest to również częstą zachcianką mojego ukochanego 3latka 🙂

  12. Marta Langner
    5 maja 2017 / 15:32

    Moja ulubiona potrawa to papryki z różnymi nadzieniami🙂W zależności od mojego humoru i apetytu,ucinam paprykom główki z ogonkami zostawiajac im czapeczki,a środek po wycięciu pestek zapełniam farszem z ryżu,mięsa mielonego z cebulka i czosnkiem albo szpinaczkiem z serem feta albo mięsem mielonym z indyka,pieczarkami i serem mozarella❤️Wszystkie trzy wersje są boskie,papryki tylko trzeba postawić we wodzie aby para podczas pieczenia je zmiękczyła i były soczyste-z piekarnikiem Electrolux EOA 45555OX byłoby łatwiej dzięki tej funkcji pieczenia z para która tutaj sprawdziłaby się idealnie…na nowe mieszkanie wiem już,jaki piekarnik wybiore😍

  13. 5 maja 2017 / 15:46

    Niestety nie potrafię gotować. Ani piec. Bardzo bym chciała, ale nie wychodzi. Ale ale ..! jest jedna potrawa, raczej przekąska, ale pyszna, która wychodzi mi w piekarniku perfekcyjnie. Są to CHIPSY Z JARMUŻU (wystarczy spalić i gotowe ;)) oczywiście żartuję. Ale prawdą jest, że to mega prosta i do tego zdrowa przekąska. Polecam każdemu ;))

  14. Marta
    5 maja 2017 / 15:51

    Od kiedy moje roczne bliźnięta zainteresowały się czymś innym niż mleczko to ja zaczęłam dużo częściej wykorzystywać piekarnik podczas przygotowywania posiłków dla mojej rodziny. Naszą ulubioną potrawą w owym urządzeniu przygotowywaną jest chleb z kaszy gryczanej. Zdrowy, bez konserwantów i uwielbiany przez moje małe głodomory.

  15. 5 maja 2017 / 15:57

    Zakręcone, ziołowe ziemniaki pieczone – sprężynki

    Posłuchajcie…
    Zazwyczaj staram się nie jeść w fast foodach. Jest jednak kilka rzeczy, które szczerze uwielbiam. Kojarzycie zakręcone frytki z Mc’Donalda? Podejrzewam, że nigdy nawet nie leżały obok ziemniaków, co nie zmienia faktu, że szczerze je uwielbiam. Od jakiegoś czasu szukałam opcji żeby odtworzyć je w domu, ale nie było łatwo – albo smak, albo struktura nie takie. Cóż, tak to już bywa bez chemii. Wtedy natknęłam się w internecie na instrukcję jak kroić ziemniaki w spiralę. Nie jest to dokładnie to samo co zakręcona frytka, ale smak jest zbliżony. I są naprawdę pyszne.
    Cała tajemnica tkwi w tym jak pokroić ziemniaka i jednocześnie nie poodcinać sobie palców. Okazało się, że to wcale nie jest trudne i zajmuje dosłownie minutę.
    Wystarczy napić ziemniaka na patyk i kroić pod pewnym kątem. Banalne! Ja kroiłam ziemniaki dość cienko – chciałam, żeby były bardziej chrupiące. Można oczywiście zdecydować się na grubszą spiralę. Najlepiej wybrać ziemniaki, które są podłużne i jak najmniejsze – zdecydowanie łatwiej jest je pokroić. Jak dla mnie to świetna alternatywa dla standardowych frytek lub łódek. Dzieciakom powinno się spodobać:)
    Skłądniki:
    6 małych ziemniaków do pieczenia ze skórką
    6 patyczków do szaszłyków
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka curry
    szczypta oregano
    szczypta pieprzu
    szczypta posiekanego szczypiorku
    oliwa do smarowania
    Ziemniaki pokroić według powyższej instrukcji. Włożyć do wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut aż lekko zmiękną.
    Blachę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą . Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i szczypiorkiem.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Najlepiej podać z sosem czosnkowym:)
    Poprostu uwielbiam:) Naprawde wyjątkowe danie. Które pokochałam od pierwszego skosztowania.

  16. Gosia
    5 maja 2017 / 16:09

    Bardzo często używam piekarnika więc mam mnóstwo ulubionych potraw przyrządzonych właśnie w nim. Jednakże ostatnio hitem jest zapiekanka ziemniaczano szpinakowo – serowa i rozpływający się w ustach pasztet z soczewicy i marchewki. Właściwie….to tarty na słodko i wytrawnie tez uwielbiam….nie pogardzę szarlotką czy pomarańczowym sernikiem….ech….trudny wybór…jak widać niezdecydowanie jako często symbol kobiecej natury tu zwycięża:)
    Jutro wybór padłby pewnie na coś innego:) Każdy dzień ma u mnie swoją zwycięską potrawę:)
    Podsumowując….nie wyobrażam sobie gotowania…pieczenia bez piekarnika:)

  17. 5 maja 2017 / 16:12

    Danie popisowe!
    Faszerowana cukinia to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Ten przepis jest naprawdę wyjątkowy. Miękka cukinia wypełniona soczewicą, wiejską, wędzoną kiełbasą, czosnkiem i pomidorowym sosem to idealna fuzja zdrowia i tradycyjnego smaku. Kocha występować solo, ale świetnie poradzi sobie również w duecie z ziemniakami które uwielbia w każdej postaci moj facet!
    Składniki:
    – 1 średniej wielkości cukinia
    – 1.5 szklanki ugotowanej, zielonejsoczewicy
    – 2 łyżki oliwy
    – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    – 2 duże ząbki czosnku
    – 3 łyżki tartego parmezanu
    – 1 papryczka pepperoni
    – sól, pieprz
    – 100 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy

    Przygotowanie:
    1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ pozostawiając nienaruszoną skórkę. Posól delikatnie, ułóż na blaszce i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
    2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż razem kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i papryczkę. W międzyczasie posiekaj pozostały miąższ cukinii. Razem z soczewicą dodaj go na patelnię i smaż razem kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat i wymieszaj dokładnie.
    3. Gdy połówki cukinii będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i napełnij przygotowanym nadzieniem. Całość posyp parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na około 5 minut.
    To danie jest obłedne,uwielbiam rozpieszcząc nim mojego Pana domu;)Sprubujcie i Wy;)

  18. 5 maja 2017 / 16:20

    Żeberka bbq z piekarnika króluja na naszym stole podczas meskich spotkań mojego maża z kolegami podczas meczów a ja wtedy mam czas tylko dla siebie!
    Zatem migiem szykuje:
    1 i 1/2 kg żeberek
    8 łyżek gotowego sosu do grilla z miodem
    4 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz

    Umyte i osuszone żeberka kroje na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
    Na patelni silnie rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor.
    Żeberka przekładam do żaroodpornego naczynia, wlej sos i dokładnie wymieszaj, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 3 godziny.
    Po 3 godzinach, naczynie odkryj, wymieszaj żeberka z sosem, zwiększam temperaturę do 200 stopni i zapiekaj je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.
    Tak przygotowane żeberka smakują wyśmienicie z surówką ze świeżej kapusty i frytkami 🙂
    Nic dodać nic ując:)Poprostu pysznie :

  19. MIRANDA
    5 maja 2017 / 16:52

    BABKI i TARTY – to moje ulubione potrawy z piekarnika;
    BABKA piaskowa – cytrynowa – jogurtowa – czekoladowa – serowa – z jabłkami i rodzynkami – marcepanowa – cynamonowa – ;
    TARTA cytrynowa – cremee brulee – z jabłkami – z cukinią i kozim serem – z łososiem – na ostro z papryką i kabanosem – a’la kebab – a’ la American Pie – ze śliwką – z grzybami – czekoladowa – kokosowa 'ala raffaello – z boczkiem i ze śmietaną na cebulce – wiśniowa – zapiekana z ziemniakami – amerykańska z borówką;
    wreszcie i BROWNIE – słynne czekoladowe amerykańskie ciasto (jak widać jestem miłośnikiem kuchni francuskiej i amerykańskiej) – ;
    BROWNIE – słynne czekoladowe amerykańskie ciasto (jak widać jestem miłośnikiem kuchni francuskiej i amerykańskiej) – ;
    SERNIKI – szczególnie ten z ciemną kruszonką oraz wiśniami;
    KRUCHE Z BLACHY Z WIŚNIAMI lub KRUCHY ŚLIWKOWY PLACEK;
    SZARLOTKA NA KRUCHYM lub PLACEK Z JABŁKAMI – podawany oczywiście z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych;
    ŁOSOŚ ZAPIEKANY na blasze;
    PIZZA z mięsem z kurczaka (kebab) i z łososiem; PIZZA FROMAGE I
    PIZZA z mięsem z kurczaka (kebab) i z łososiem; PIZZA FROMAGE i z ŁOSOSIEM;
    – jak widać potrawy w których dominują ser i łosoś;
    MINI KANAPECZKI / TOSTY z drobno posiekanymi pieczarkami i serem typu gouda;
    BAGIETKI CZOSNKOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM lub RICOTTA.

  20. Sylwia P.
    5 maja 2017 / 16:54

    Moja ulubiona potrawą z piekarnika jest połączenie fileta z kurczaka/indyka z porami. Danie to zajmuje krótką chwilę, świetnie sprawdza się z pieczonymi ziemniakami czy makaronem i smakuje każdemu 🙂
    Zapiekane pory smakują wyśmienicie, dodatek mięsa sprawia, że danie jest pełnowartościowe i sycące 🙂
    Składniki:
    – podwójny filet z kurczaka
    – 2 pory (tak żeby pokryć plasterkami całe naczynie)
    – majonez
    – przyprawy i zioła którymi posypiemy mięso

    Sposób przygotowania:
    Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki, które kładziemy bardzo blisko siebie, na ułożone ciasno pokrojone w grube plastry pory.
    Całość smarujemy majonezem tak, by nic nie wystawało, ale też nie za grubo.
    Wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180st. Naczynie najlepiej przykryć. Przed końcem można odkryć aby się przyrumieniło. Smacznego 🙂

  21. Maciek
    5 maja 2017 / 17:25

    Moje ulubione pieczone ziemniaczki w mundurkach…

  22. Jagoda
    5 maja 2017 / 17:41

    Lazania ze szpinakiem i kurczakiem 🙂

  23. Agnes 89
    5 maja 2017 / 17:43

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to tort dakłas 🙂 jedyna beza która mi w życiu wychodzi i odkąd nauczyłam się robić ten tort naprawdę jestem z niego słynna wśród bliższych i dalszych znajomych więc rozpiera mnie mała duma i może dlatego tak mi się kojarzy miło 🙂

  24. Inez
    5 maja 2017 / 17:43

    Eskalopki w sosie śmietanowym 🙂 moje popisowe danie, dzięki któremu udalo mi się trafić do serca mojego mężczyzny 🙂

  25. Dietolog
    5 maja 2017 / 17:52

    Większość dań obiadowych przyrządzam w piekarniku. Podobnie jak Ty, jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika z wieloma funkcjami, w tym pieczenia parowego. Uwielbiam pieczoną w 90 stopniach z parą rybkę, ale również pieczeń czy zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego.

    Z racji tego, że mam cukrzycę, staram się ograniczać tłuszcze nasycone i pożywienie poddawać zdrowej obróbce termicznej – pieczenie w piekarniku (zwykłe bądź parowe) są dla mnie idealnym wyborem. W piekarniku przyrządzam też odchudzone i fantastyczne ciasta np. bezę z rabarbarem czy ciasto migdałowe ze śliwkami. Na moje nieszczęście jestem łasuchem 🙂

  26. elodie913
    5 maja 2017 / 17:52

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest ta, którą wkłada do niego moja mama. Niestety nie odziedziczyłam po Niej talentu do gotowania. Nie potrafię niczego doprawić, często zapominam o jakichś składnikach, także moja przygoda z gotowaniem ogranicza się do włączania mikofalówki. Żałuję, że mieszkamy daleko od siebie, ale jak tylko jestem w domu rodzinnym to kuchenka i piekarnik chodzą na najwyższych obrotach. Nie umiem nawet wybrać jednej potrawy, która mogłaby zyskać miano najlepszej, dlatego zaryzykuję stwierdzeniem, że wszystko co trafia do do piekarnika z Jej rąk to dla mnie bezapelacyjne mistrzostwo świata.

  27. Olqa
    5 maja 2017 / 17:54

    Moje ulubione danie z piekarnika to cukinia nadziewana mięsem mielonym i warzywami. Jeśli tylko mam chęć jest to odsłona meksykańska na ostro z fasolką lub np. wersja grzybowa na bazie pieczarek 🙂

  28. Dominika
    5 maja 2017 / 18:07

    Tak naprawdę kocham WSZYSTKO z piekarnika! Jestem typową „piekarnikową” smakoszką 🙂 Uwielbiam ziemniaczki zapiekane z warzywami + kurczaczek w chrupiącej, paprykowej skórce; pieczone jabłka z rodzynkami, ale zdecydowanie najbardziej lubię ciasto marchewkowe, z pysznym cynamonowym zapachem unoszącym się w całym domu ! <3

  29. MichalinaK
    5 maja 2017 / 18:16

    Uwielbiam wszystkie potrawy z piekarnika więc wyzwanie nie jest wcale takie łatwie jak może się wydawać… ale gdybym miała do końca świata i jeden dzień dłużej zdecydować się tylko na jedną potrawę to pewnie byłaby to tarta 🙂 wybór trochę oszukany bo może zmieniać swoje oblicze raz na wytrawnie raz na słodko ale o to w tym chodzi nigdy nie jest nudno i nijako 🙂

  30. M-A-D-Z-I-A
    5 maja 2017 / 18:17

    C-I-A-S-T-O M-A-R-C-H-E-W-K-O-W-E

  31. Paweł
    5 maja 2017 / 18:20

    Nie ma nic lepszego od Lasagnii przygotowanej przez moją Ukochaną!!!!!!!!!!! Koniec. Kropka.

    Będzie prezent dla Niej czy nie będzie? ;P

  32. Monika
    5 maja 2017 / 18:26

    Bezapelacyjnie najlepsza potrawa z piekarnika to pieczone bataty z papryką, paskami kurczaka oraz avocado! Re we la cja! Do tego przyprawy wedlug uznania i niebo w gebie gwarantowane. A kto jak nie ja sprawi sobie niebo na ziemi, kiedy ma na to ochotę?;)

  33. Julcia
    5 maja 2017 / 18:30

    Pieczone warzywa ze świeżymi ziołami 🙂 matka natura dała nam tyle darów że z pomocą piekarnika wychodzą cuda bez żadnych sztucznych dodatków!!! samo zdrówko 🙂

  34. Ewa
    5 maja 2017 / 19:03

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika są frytki z dyni piżmowej, wcześniej zamarynowane w oleju, wędzonej papryce i granulowanym czosnku. Poprostu niebo w gębie.

  35. Michalina2307
    5 maja 2017 / 19:07

    Moim ulubionym daniem z piekarnika są pieczone warzywa, doprawione świeżymi ziołami i ostrą papryką, skropione oliwą z oliwek, wokół których ułożone są zamarynowane kawałki kurczaka. Na koniec skrapiam wszystko cytrusowym sokiem, polewam domową pomidorową salsą i zajadam! 🙂

  36. Marlena
    5 maja 2017 / 19:30

    Oczywiście pizza! nic sie nie równa domowej 🙂

  37. Sylwia
    5 maja 2017 / 19:30

    Wielkie dzięki temu kto wymyślił piekarnik! 😉 U mnie w użyciu bardzo, a nawet bardzo, bardzo często. Więc cięzko było mi się zdecydować, którą potrawe opisać. Ale chwila zastanowienia, pomyslałam na co zawsze mam ochote i padło na rybkę. Mintaj zapiekany z serem to szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny , co więcej nie trzeba poświecać mu dużo czasu. Polecam serdecznie, jeśli musisz coś na szybko zrobić wygłodniałej rodzinie 😉
    Jest jeszcze jedna potrawa, która zajmuje szczególne miejsce w moim sercu ( serio, kocham!). Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – po polsku i prosto, ale smakuje niesamowicie! Danie również ekonomiczne. Same plusy 🙂

  38. H.
    5 maja 2017 / 19:31

    Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską:

    Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Obgotowujemy je 5 min w gorącej, osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki.
    W misce łączymy majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, które posypujemy dowolnymi przyprawami (ziołami, papryką może być to gotowa przyprawa do ziemniaków), na nie układamy, warstwę cebuli, kiełbasę a wszystko polewamy odrobiną sosu. Na kiełbasę znów układamy warstwę ziemniaków, na nie zaś wykładamy cebulę i kolejną warstwę kiełbasy, którą polewamy sosem. Na kiełbasie układamy ostatnią warstwę ziemniaków, które posypujemy przyprawą i resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy ok.30min. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
    Palce lizać!

  39. aguśka
    5 maja 2017 / 19:32

    Pieczone banany które później oblewam czekoladą i podaję z lodami mniam mniam

  40. Marlena
    5 maja 2017 / 19:37

    Jako kobieta zmienna jestem oczywiście,
    Codziennie nowe danie jest na mojej ulubionej liście!
    Dziś numer jeden są papryczki pieczone,
    Jest w nich ryż, warzywa i mięso mielone! 🙂
    Dobrze doprawione, rosolkiem polane,
    Tworzą danie wręcz idealne 🙂

  41. Beata
    5 maja 2017 / 19:51

    Lubisz, gdy zapachy przypominają Ci przyjemne chwile Twojego życia? Lubisz, gdy delektując się smakołykiem, oczyma wyobraźni widzisz Twe najpiękniejsze Święta? Ja też to lubię! 🙂 Dlatego jednym z moich ulubionych przysmaków z piekarnika są ciastka owsianko-maślane z migdałami, orzechami, żurawiną, rodzynkami oraz miodem! Ten przepis dostałam od mojej babci. Ciastka te za każdym razem robiły ze mnie świątecznego łasucha! 🙂 A teraz, gdy już jestem dorosła, świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska do pracy czy na uczelnię. Blender z pewnością ułatwiłby i przyspieszył przygotowanie składników do wypieku tych pysznych ciasteczek 🙂

  42. Christina
    5 maja 2017 / 19:57

    Muffiny wytrawne – są idealne na śniadanie czy kolację. Produkty podstawowe do zrobienia tej szybkiej przekąski każdy z nas ma w swojej kuchni,a dodatki??-od nad samych zależy co w nich znajdziemy czy przemycimy:) Za każdym razem muffiny mogą mieć swój niepowtarzalny charakter dzięki składnikom:) Raz więc rządzi Szynka i ser, raz cebulka i pieczarka, innym razem szpinak z mozarella, a jeszcze innym salami ze szczypiorkiem. Ile osób, tyle pomysłów na swój własny zestaw smaków! Prosto,smacznie, kolorowo! 🙂

  43. Lili
    5 maja 2017 / 19:59

    Hmmm tyle pomysłów, tyle smakołyków…. ale zawsze znajdzie się ten jeden, niezastąpiony, ulubiony! Dla mnie jest to zdecydowanie słodkie śniadanie na dobry początek dnia! 😉 A dokładniej ZAPIEKANE OWOCE POD MUSLI-KRUSZONKĄ! Zapach tego dania niezmiennie przywołuje wspomnienie lata i przebija wszystko! Lekko kwaskowate, nie przesłodzone, a przy tym jakie zdrowe! 😀
    Można przygotować niezliczoną ilość wersji, z przeróżnych owoców; świeżych lub mrożonych. Jest niezależne od pory roku i nigdy się nie nudzi. Na słodką kruszonkę mieszamy płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane, słonecznik, orzechy, namoczone rodzynki lub żurawinę ( można też dodać inne bakalie, nasiona chia, cynamon, wiórki kokosowe… itp.) Tak naprawdę dodajemy to na co mamy ochotę, dzięki temu nasza „zapiekanka owocowa” za każdym razem będzie inna ^^ Do tego dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce, a na nie wysypujemy nasze musli, zapiekamy ok. 20-30 min. Owoce przyjemnie zmiękną, a z musli utworzy się chrupiąca skorupka, pycha!!! 😀 Można podawać z jogurtem lub jeść prosto z naczynia :p Palce lizać!

  44. Lili
    5 maja 2017 / 20:03

    Hmmm tyle pomysłów, tyle smakołyków…. ale zawsze znajdzie się ten jeden, niezastąpiony, ulubiony! Dla mnie jest to zdecydowanie słodkie śniadanie na dobry początek dnia! 😉 A dokładniej ZAPIEKANE OWOCE POD MUSLI-KRUSZONKĄ! Zapach tego dania niezmiennie przywołuje wspomnienie lata i przebija wszystko! Lekko kwaskowate, nie przesłodzone, a przy tym jakie zdrowe! 😀
    Można przygotować niezliczoną ilość wersji, z przeróżnych owoców; świeżych lub mrożonych. Jest niezależne od pory roku i nigdy się nie nudzi. Na słodką kruszonkę mieszamy płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane, słonecznik, orzechy, namoczone rodzynki lub żurawinę ( można też dodać inne bakalie, nasiona chia, cynamon, wiórki kokosowe… itp.) Tak naprawdę dodajemy to na co mamy ochotę, dzięki temu nasza „zapiekanka owocowa” za każdym razem będzie inna ^^ Do tego dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce, a na nie wysypujemy nasze musli, zapiekamy ok. 20-30 min. Owoce przyjemnie zmiękną, a z musli utworzy się chrupiąca skorupka, pycha!!! 😀 Można podawać z jogurtem lub jeść prosto z naczynia :p Palce lizać!

    PS: w poprzednim komentarzu literówka w adresie E-mail 😉

  45. Diana
    5 maja 2017 / 20:07

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika są zapiekane bataty z cukinią i serem.Kluczem do wyjątkowości tej potrawy są oczywiście dobrze dobrane przyprawy 😉

  46. dorota54
    5 maja 2017 / 20:11

    Zmiany w sposobie odżywiania zaczynają się w głowie! Wcześniej napisałabym, że ulubioną potrawą z piekarnika są kaloryczne ciasta polane barwnym lukrem i przekładane kremem. Są słodkie i pyszne, ale niestety niezdrowe i nie warto sięgać po nie zbyt często. Jednak teraz, gdy od pewnego czasu staram się żyć prosto i fit, zmieniłam nawyki żywieniowe. Dbając o zdrowie i odpowiednią linię, nic się nie traci, a można się zainspirować i mieć nieograniczone pole do popisu. Wystarczy odrobina finezji i szczypta fantazji. Są inne zdrowe produkty, które polepszają nastrój, a nie wywołują wyrzutów sumienia. Piękne, aromatyczne potrawy, uśmiechnięci i zdrowi domownicy, atmosfera pełna nowej energii. To efekt mojej ulubionej potrawy z piekarnika, a jest nią zapiekanka z dodatkiem warzyw,które dodają nam energii i uzupełniają braki witamin. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe jedzenie. To może być kalafior pod serową pierzynką, cukinia zapiekana z cebulą, bakłażan zapiekany z jajkiem, patisony zapiekane w serze itp. Ostatnio na Wielkanoc hitem w mojej rodzinie był zdrowy pasztet z białej fasoli z jakiem, który w smaku jest bardzo delikatny i oczywiście pełnowartościowy. A kiedy już przygotuję taki nietuczący i superzdrowy posiłek, z mniejszymi wyrzutami sumienia skusimy się na deser. Naszym ulubionym jest lekka owocowa zapiekanka z brzoskwiniami, przygotowana na cukrze trzcinowym. Jest zdrowszy, bo w czasie produkcji nie traci żelaza, potasu i wapnia. Taki hedonizm żywieniowy to gwarancja radości z jedzenia i spora dawka optymizmu oraz zdrowia. Dodatkowo, wraz z dużą dawką hormonów szczęścia w organizmie, związaną zarówno z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym, dostarczamy sobie wielu pozytywnych skutków ubocznych. Nie ma więc na co czekać, tylko trzeba zafundować sobie miłość na talerzu w postaci odpowiednio skomponowanego posiłku z piekarnika!

  47. Monika
    5 maja 2017 / 20:55

    Ryba po grecku – jej delikatny smak śródziemnomorski z górą marchewki, skąpana w warzywach lekka i pożywna do tego smaczna – polecam a na blender poluję już 3 lata może się tym razem uda

  48. Dariusz
    5 maja 2017 / 21:00

    A ja napiszę kròtko bez podawania składnikòw, bo rzecz iście prosta i przejrzysta 🙂 W latach młodości pamiętam, jak tata przynosił z działki zerwane jabłka. Mama ukladała je w żaroodpornym naczyniu i wkladala do piekarnika. Nie zapomnę intensywnego zapachu, ktory po chwili unosil sie w kuchni. Gorące jabłka ułożone na pòłmisku były dla mnie najlepszym wspomnieniem z piekarnikowego świata 🙂

  49. Klaudia
    5 maja 2017 / 21:02

    Trudno wybrać jedno ulubione ale ze jest sezon szparagowy to wybieram szparagi zawijane w boczek i zapiekane w piekarniku 🙂

  50. Marteczka96Marcelek
    5 maja 2017 / 21:04

    Moim ulubionym daniem z piekarnika jest zapiekanka z makaronem. Mój narzeczony robi najlepszą. Mało makaronu,mało kurczaka,dużo rodzai serów oraz przypraw. No i ten pyszny sos jajeczno-szczypiorkowy. Niby prosta rzecz,ale to moja ulubiona potrawa. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 − 4 =