Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.
Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować większą partię ciasteczek za jednym razem : )
Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )
Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.
A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika? : )
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki soku z cytryny
Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
- Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
- Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie pysznego koktajlu smoothie.
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:
Kochani! Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, wybór był ogromnie trudny, ale po długich naradach udało się ustalić zwycięzców :
I miejsce Przemo – za zdradzenie wielopokoleniowego przepisu na sernik wraz z inspirującą opowieścią o tym, że wspólne spotkania przy stole zawsze wzmacniają rodzinne więzy, a towarzystwo smakołyków tworzy najpiękniejsze wspomnienia
II miejsce Aleksandra (komentarz dnia 4.05.17r.) – za krótką, ale bardzo celną i kreatywną odpowiedź, którą podziela zapewne większość z nas : )
III miejsce Jolka H. – za przypomnienie akademickich czasów, pysznego imprezowego chlebka i sytuacji, w których piekarnik był prawdziwym przyjacielem
Gratulujemy!!!
Uwielbiam udka pieczone w piekarniku, wcześniej posypane przyprawami na ostro i ziołami oraz pieczarkami podanymi pod koniec pieczenia. Pycha 🙂 Smacznego 🙂
Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest, a właściwie są, różnorodne zapiekanki makaronowe. Choć większość z nich możnaby zjeść bezpośrednio po przygotowaniu, bez zapiekania, to właśnie przypieczenie ich sprawia, że stają się wyjątkowe – wszystkie smaki idealnie się łączą, ser się roztapia a wierzchnia warstwa makaronu przyjemnie chrupie w ustach. Rzadko robię klasyczny makaron z sosem za to zapiekanki goszczą u mnie minimum raz w tygodniu.
Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest „zapiekanka z resztek”. Zależnie od tego co znajduje się w domu jest to czasami zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulką, innym razem zapiekanka z makaronem, warzywami i serem. W domu staramy się nie wyrzucać jedzenia, jeżeli tylko można coś przerobić na jakąś potrawę to tak robimy – powstają wtedy różne zupy i placuszki. Jednak najbardziej lubię, kiedy z resztkę mogę zrobić fantazyjną zapiekankę, odpowiednio ją doprawić i … zjeść jak najszybciej swoją porcję, bo kiedy tylko po domu rozejdzie się zapach to wszyscy już wyciągają talerze i podsuwają je jak najbliżej piekarnika. A jak się szybko nie nałoży dla siebie to można potem jedynie wylizać brytfannę.
Pstrąg z piekarnika z zieloną pietruszką i masłem czosnkowym <3 🙂
Moje ulubione, szybkie do podania danie, to nazwane przeze mnie „świrki zakrętaski”. Chodzi o zawinięte w ciasto francuskie składniki: sos z pomidorów, curry, bazylii, oraz szynki i sera. Dzięki użyciu blachy do pieczenia babeczek wyścielanych papierem do pieczenia, można w 15 minut wyczarować przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Świrki zakrętaski na stałe zagościły w naszym imprezowym menu. smakują każdemu, podawane na ciepło. Polecam!;)
Najbardziej przy użyciu piekarnika lubię przyrządzać ciasta! Jednak gdybym miała coś wybrać z dań na słono to byłaby to ODLOTOWA KARKÓWKA, która od lat gości na stole na najważniejszych rodzinnych imprezach – taka nasza mała rodzinna tradycja 🙂
Dla mnie numerem jeden jeśli chodzi o wykorzystanie piekarnika są pieczone pomidory! Tak przygotowane pomidory są doskonałe same w sobie oraz jako dodatek praktycznie do wszystkiego – mięs, sałatek, serów, sosów, zup,czy… zwykłych kanapek. Pieczenie wydobywa z nich głębie smaku i aromat. Ja kroję pomidory w plasterki, posypuje gruboziarnistą sola i dodaję odrobinę oliwy – pycha!
Sprawa jest prosta – szartotka mojej babci, czyli zapach, smak i ciepło mojego rodzinnego domu na wsi. I chociaż robię ją już w wielkim mieście, w mieszkaniu z wielkiej płyty, to smakuje wciąż tak samo, domem! 🙂
Lasagne. Szybka odpowiedź na proste pytanie.
Ostatnią fazą robienia tego dania jest zapiekanie w piekarniku i nie ukrywam, że jest to najbardziej ciągnące się 15 minut życia! Kiedy zapach wydobywa się z piekarnika i przechodząc, zaglądasz na to smakowicie wyglądającą potrawę, nie sposób spokojnie wyczekać końca 🙂
Smaczne danie z piekarnika dla miłośników mięsa mielonego, do których się zaliczam-to połaczenie makaronu i zapiekanego sera czyli
Cannelloni z pysznym farszem mięsno-pieczarkowym, skąpane w sosie pomidorowym i zapieczone pod serową czapą. Świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację.
Farsz można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Bezpośrednio przed nagrzaniem piekarnika nadziewamy rurki,
układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika i obiad robi się już sam. Canelloni z mięsem to sprawdzone danie, które smakuje wyśmienicie, wielokrotnie, króluje na mym stole, zyskując aprobatę najważniejszych gości – mojego męża i dzieci. Smacznego!
ja i moi domownicy uwielbiamy rybę w warzywach, prosty, szybki, smaczny przepis.
Najpierw wkładam do piekarnika pokrojone w słupki warzywa – ziemniak, bataty, cukinię, marchew, seler i pietruszkę, kilka ząbków czosnku – wszystko skrapiam oliwą, po 10 min dokładam przyprawioną odpowiednio rybkę zawiniętą w folię aluminiową.
Danie jest znakomite i jest to również częstą zachcianką mojego ukochanego 3latka 🙂
Moja ulubiona potrawa to papryki z różnymi nadzieniami🙂W zależności od mojego humoru i apetytu,ucinam paprykom główki z ogonkami zostawiajac im czapeczki,a środek po wycięciu pestek zapełniam farszem z ryżu,mięsa mielonego z cebulka i czosnkiem albo szpinaczkiem z serem feta albo mięsem mielonym z indyka,pieczarkami i serem mozarella❤️Wszystkie trzy wersje są boskie,papryki tylko trzeba postawić we wodzie aby para podczas pieczenia je zmiękczyła i były soczyste-z piekarnikiem Electrolux EOA 45555OX byłoby łatwiej dzięki tej funkcji pieczenia z para która tutaj sprawdziłaby się idealnie…na nowe mieszkanie wiem już,jaki piekarnik wybiore😍
Niestety nie potrafię gotować. Ani piec. Bardzo bym chciała, ale nie wychodzi. Ale ale ..! jest jedna potrawa, raczej przekąska, ale pyszna, która wychodzi mi w piekarniku perfekcyjnie. Są to CHIPSY Z JARMUŻU (wystarczy spalić i gotowe ;)) oczywiście żartuję. Ale prawdą jest, że to mega prosta i do tego zdrowa przekąska. Polecam każdemu ;))
Od kiedy moje roczne bliźnięta zainteresowały się czymś innym niż mleczko to ja zaczęłam dużo częściej wykorzystywać piekarnik podczas przygotowywania posiłków dla mojej rodziny. Naszą ulubioną potrawą w owym urządzeniu przygotowywaną jest chleb z kaszy gryczanej. Zdrowy, bez konserwantów i uwielbiany przez moje małe głodomory.
Zakręcone, ziołowe ziemniaki pieczone – sprężynki
Posłuchajcie…
Zazwyczaj staram się nie jeść w fast foodach. Jest jednak kilka rzeczy, które szczerze uwielbiam. Kojarzycie zakręcone frytki z Mc’Donalda? Podejrzewam, że nigdy nawet nie leżały obok ziemniaków, co nie zmienia faktu, że szczerze je uwielbiam. Od jakiegoś czasu szukałam opcji żeby odtworzyć je w domu, ale nie było łatwo – albo smak, albo struktura nie takie. Cóż, tak to już bywa bez chemii. Wtedy natknęłam się w internecie na instrukcję jak kroić ziemniaki w spiralę. Nie jest to dokładnie to samo co zakręcona frytka, ale smak jest zbliżony. I są naprawdę pyszne.
Cała tajemnica tkwi w tym jak pokroić ziemniaka i jednocześnie nie poodcinać sobie palców. Okazało się, że to wcale nie jest trudne i zajmuje dosłownie minutę.
Wystarczy napić ziemniaka na patyk i kroić pod pewnym kątem. Banalne! Ja kroiłam ziemniaki dość cienko – chciałam, żeby były bardziej chrupiące. Można oczywiście zdecydować się na grubszą spiralę. Najlepiej wybrać ziemniaki, które są podłużne i jak najmniejsze – zdecydowanie łatwiej jest je pokroić. Jak dla mnie to świetna alternatywa dla standardowych frytek lub łódek. Dzieciakom powinno się spodobać:)
Skłądniki:
6 małych ziemniaków do pieczenia ze skórką
6 patyczków do szaszłyków
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
szczypta oregano
szczypta pieprzu
szczypta posiekanego szczypiorku
oliwa do smarowania
Ziemniaki pokroić według powyższej instrukcji. Włożyć do wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut aż lekko zmiękną.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą . Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i szczypiorkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Najlepiej podać z sosem czosnkowym:)
Poprostu uwielbiam:) Naprawde wyjątkowe danie. Które pokochałam od pierwszego skosztowania.
Bardzo często używam piekarnika więc mam mnóstwo ulubionych potraw przyrządzonych właśnie w nim. Jednakże ostatnio hitem jest zapiekanka ziemniaczano szpinakowo – serowa i rozpływający się w ustach pasztet z soczewicy i marchewki. Właściwie….to tarty na słodko i wytrawnie tez uwielbiam….nie pogardzę szarlotką czy pomarańczowym sernikiem….ech….trudny wybór…jak widać niezdecydowanie jako często symbol kobiecej natury tu zwycięża:)
Jutro wybór padłby pewnie na coś innego:) Każdy dzień ma u mnie swoją zwycięską potrawę:)
Podsumowując….nie wyobrażam sobie gotowania…pieczenia bez piekarnika:)
Danie popisowe!
Faszerowana cukinia to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Ten przepis jest naprawdę wyjątkowy. Miękka cukinia wypełniona soczewicą, wiejską, wędzoną kiełbasą, czosnkiem i pomidorowym sosem to idealna fuzja zdrowia i tradycyjnego smaku. Kocha występować solo, ale świetnie poradzi sobie również w duecie z ziemniakami które uwielbia w każdej postaci moj facet!
Składniki:
– 1 średniej wielkości cukinia
– 1.5 szklanki ugotowanej, zielonejsoczewicy
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki tartego parmezanu
– 1 papryczka pepperoni
– sól, pieprz
– 100 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy
Przygotowanie:
1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ pozostawiając nienaruszoną skórkę. Posól delikatnie, ułóż na blaszce i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż razem kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i papryczkę. W międzyczasie posiekaj pozostały miąższ cukinii. Razem z soczewicą dodaj go na patelnię i smaż razem kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat i wymieszaj dokładnie.
3. Gdy połówki cukinii będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i napełnij przygotowanym nadzieniem. Całość posyp parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na około 5 minut.
To danie jest obłedne,uwielbiam rozpieszcząc nim mojego Pana domu;)Sprubujcie i Wy;)
Żeberka bbq z piekarnika króluja na naszym stole podczas meskich spotkań mojego maża z kolegami podczas meczów a ja wtedy mam czas tylko dla siebie!
Zatem migiem szykuje:
1 i 1/2 kg żeberek
8 łyżek gotowego sosu do grilla z miodem
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Umyte i osuszone żeberka kroje na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni silnie rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor.
Żeberka przekładam do żaroodpornego naczynia, wlej sos i dokładnie wymieszaj, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekaj przez 3 godziny.
Po 3 godzinach, naczynie odkryj, wymieszaj żeberka z sosem, zwiększam temperaturę do 200 stopni i zapiekaj je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.
Tak przygotowane żeberka smakują wyśmienicie z surówką ze świeżej kapusty i frytkami 🙂
Nic dodać nic ując:)Poprostu pysznie :
BABKI i TARTY – to moje ulubione potrawy z piekarnika;
BABKA piaskowa – cytrynowa – jogurtowa – czekoladowa – serowa – z jabłkami i rodzynkami – marcepanowa – cynamonowa – ;
TARTA cytrynowa – cremee brulee – z jabłkami – z cukinią i kozim serem – z łososiem – na ostro z papryką i kabanosem – a’la kebab – a’ la American Pie – ze śliwką – z grzybami – czekoladowa – kokosowa 'ala raffaello – z boczkiem i ze śmietaną na cebulce – wiśniowa – zapiekana z ziemniakami – amerykańska z borówką;
wreszcie i BROWNIE – słynne czekoladowe amerykańskie ciasto (jak widać jestem miłośnikiem kuchni francuskiej i amerykańskiej) – ;
BROWNIE – słynne czekoladowe amerykańskie ciasto (jak widać jestem miłośnikiem kuchni francuskiej i amerykańskiej) – ;
SERNIKI – szczególnie ten z ciemną kruszonką oraz wiśniami;
KRUCHE Z BLACHY Z WIŚNIAMI lub KRUCHY ŚLIWKOWY PLACEK;
SZARLOTKA NA KRUCHYM lub PLACEK Z JABŁKAMI – podawany oczywiście z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych;
ŁOSOŚ ZAPIEKANY na blasze;
PIZZA z mięsem z kurczaka (kebab) i z łososiem; PIZZA FROMAGE I
PIZZA z mięsem z kurczaka (kebab) i z łososiem; PIZZA FROMAGE i z ŁOSOSIEM;
– jak widać potrawy w których dominują ser i łosoś;
MINI KANAPECZKI / TOSTY z drobno posiekanymi pieczarkami i serem typu gouda;
BAGIETKI CZOSNKOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM lub RICOTTA.
Moja ulubiona potrawą z piekarnika jest połączenie fileta z kurczaka/indyka z porami. Danie to zajmuje krótką chwilę, świetnie sprawdza się z pieczonymi ziemniakami czy makaronem i smakuje każdemu 🙂
Zapiekane pory smakują wyśmienicie, dodatek mięsa sprawia, że danie jest pełnowartościowe i sycące 🙂
Składniki:
– podwójny filet z kurczaka
– 2 pory (tak żeby pokryć plasterkami całe naczynie)
– majonez
– przyprawy i zioła którymi posypiemy mięso
Sposób przygotowania:
Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki, które kładziemy bardzo blisko siebie, na ułożone ciasno pokrojone w grube plastry pory.
Całość smarujemy majonezem tak, by nic nie wystawało, ale też nie za grubo.
Wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180st. Naczynie najlepiej przykryć. Przed końcem można odkryć aby się przyrumieniło. Smacznego 🙂
Moje ulubione pieczone ziemniaczki w mundurkach…
Lazania ze szpinakiem i kurczakiem 🙂
Moja ulubiona potrawa z piekarnika to tort dakłas 🙂 jedyna beza która mi w życiu wychodzi i odkąd nauczyłam się robić ten tort naprawdę jestem z niego słynna wśród bliższych i dalszych znajomych więc rozpiera mnie mała duma i może dlatego tak mi się kojarzy miło 🙂
Eskalopki w sosie śmietanowym 🙂 moje popisowe danie, dzięki któremu udalo mi się trafić do serca mojego mężczyzny 🙂
Większość dań obiadowych przyrządzam w piekarniku. Podobnie jak Ty, jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika z wieloma funkcjami, w tym pieczenia parowego. Uwielbiam pieczoną w 90 stopniach z parą rybkę, ale również pieczeń czy zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego.
Z racji tego, że mam cukrzycę, staram się ograniczać tłuszcze nasycone i pożywienie poddawać zdrowej obróbce termicznej – pieczenie w piekarniku (zwykłe bądź parowe) są dla mnie idealnym wyborem. W piekarniku przyrządzam też odchudzone i fantastyczne ciasta np. bezę z rabarbarem czy ciasto migdałowe ze śliwkami. Na moje nieszczęście jestem łasuchem 🙂
Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest ta, którą wkłada do niego moja mama. Niestety nie odziedziczyłam po Niej talentu do gotowania. Nie potrafię niczego doprawić, często zapominam o jakichś składnikach, także moja przygoda z gotowaniem ogranicza się do włączania mikofalówki. Żałuję, że mieszkamy daleko od siebie, ale jak tylko jestem w domu rodzinnym to kuchenka i piekarnik chodzą na najwyższych obrotach. Nie umiem nawet wybrać jednej potrawy, która mogłaby zyskać miano najlepszej, dlatego zaryzykuję stwierdzeniem, że wszystko co trafia do do piekarnika z Jej rąk to dla mnie bezapelacyjne mistrzostwo świata.
Moje ulubione danie z piekarnika to cukinia nadziewana mięsem mielonym i warzywami. Jeśli tylko mam chęć jest to odsłona meksykańska na ostro z fasolką lub np. wersja grzybowa na bazie pieczarek 🙂
Tak naprawdę kocham WSZYSTKO z piekarnika! Jestem typową „piekarnikową” smakoszką 🙂 Uwielbiam ziemniaczki zapiekane z warzywami + kurczaczek w chrupiącej, paprykowej skórce; pieczone jabłka z rodzynkami, ale zdecydowanie najbardziej lubię ciasto marchewkowe, z pysznym cynamonowym zapachem unoszącym się w całym domu ! <3
Uwielbiam wszystkie potrawy z piekarnika więc wyzwanie nie jest wcale takie łatwie jak może się wydawać… ale gdybym miała do końca świata i jeden dzień dłużej zdecydować się tylko na jedną potrawę to pewnie byłaby to tarta 🙂 wybór trochę oszukany bo może zmieniać swoje oblicze raz na wytrawnie raz na słodko ale o to w tym chodzi nigdy nie jest nudno i nijako 🙂
C-I-A-S-T-O M-A-R-C-H-E-W-K-O-W-E
Nie ma nic lepszego od Lasagnii przygotowanej przez moją Ukochaną!!!!!!!!!!! Koniec. Kropka.
Będzie prezent dla Niej czy nie będzie? ;P
Bezapelacyjnie najlepsza potrawa z piekarnika to pieczone bataty z papryką, paskami kurczaka oraz avocado! Re we la cja! Do tego przyprawy wedlug uznania i niebo w gebie gwarantowane. A kto jak nie ja sprawi sobie niebo na ziemi, kiedy ma na to ochotę?;)
Pieczone warzywa ze świeżymi ziołami 🙂 matka natura dała nam tyle darów że z pomocą piekarnika wychodzą cuda bez żadnych sztucznych dodatków!!! samo zdrówko 🙂
Moją ulubioną potrawą z piekarnika są frytki z dyni piżmowej, wcześniej zamarynowane w oleju, wędzonej papryce i granulowanym czosnku. Poprostu niebo w gębie.
Moim ulubionym daniem z piekarnika są pieczone warzywa, doprawione świeżymi ziołami i ostrą papryką, skropione oliwą z oliwek, wokół których ułożone są zamarynowane kawałki kurczaka. Na koniec skrapiam wszystko cytrusowym sokiem, polewam domową pomidorową salsą i zajadam! 🙂
Oczywiście pizza! nic sie nie równa domowej 🙂
Wielkie dzięki temu kto wymyślił piekarnik! 😉 U mnie w użyciu bardzo, a nawet bardzo, bardzo często. Więc cięzko było mi się zdecydować, którą potrawe opisać. Ale chwila zastanowienia, pomyslałam na co zawsze mam ochote i padło na rybkę. Mintaj zapiekany z serem to szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny , co więcej nie trzeba poświecać mu dużo czasu. Polecam serdecznie, jeśli musisz coś na szybko zrobić wygłodniałej rodzinie 😉
Jest jeszcze jedna potrawa, która zajmuje szczególne miejsce w moim sercu ( serio, kocham!). Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – po polsku i prosto, ale smakuje niesamowicie! Danie również ekonomiczne. Same plusy 🙂
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Obgotowujemy je 5 min w gorącej, osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki.
W misce łączymy majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, które posypujemy dowolnymi przyprawami (ziołami, papryką może być to gotowa przyprawa do ziemniaków), na nie układamy, warstwę cebuli, kiełbasę a wszystko polewamy odrobiną sosu. Na kiełbasę znów układamy warstwę ziemniaków, na nie zaś wykładamy cebulę i kolejną warstwę kiełbasy, którą polewamy sosem. Na kiełbasie układamy ostatnią warstwę ziemniaków, które posypujemy przyprawą i resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy ok.30min. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Palce lizać!
Pieczone banany które później oblewam czekoladą i podaję z lodami mniam mniam
Jako kobieta zmienna jestem oczywiście,
Codziennie nowe danie jest na mojej ulubionej liście!
Dziś numer jeden są papryczki pieczone,
Jest w nich ryż, warzywa i mięso mielone! 🙂
Dobrze doprawione, rosolkiem polane,
Tworzą danie wręcz idealne 🙂
Lubisz, gdy zapachy przypominają Ci przyjemne chwile Twojego życia? Lubisz, gdy delektując się smakołykiem, oczyma wyobraźni widzisz Twe najpiękniejsze Święta? Ja też to lubię! 🙂 Dlatego jednym z moich ulubionych przysmaków z piekarnika są ciastka owsianko-maślane z migdałami, orzechami, żurawiną, rodzynkami oraz miodem! Ten przepis dostałam od mojej babci. Ciastka te za każdym razem robiły ze mnie świątecznego łasucha! 🙂 A teraz, gdy już jestem dorosła, świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska do pracy czy na uczelnię. Blender z pewnością ułatwiłby i przyspieszył przygotowanie składników do wypieku tych pysznych ciasteczek 🙂
Muffiny wytrawne – są idealne na śniadanie czy kolację. Produkty podstawowe do zrobienia tej szybkiej przekąski każdy z nas ma w swojej kuchni,a dodatki??-od nad samych zależy co w nich znajdziemy czy przemycimy:) Za każdym razem muffiny mogą mieć swój niepowtarzalny charakter dzięki składnikom:) Raz więc rządzi Szynka i ser, raz cebulka i pieczarka, innym razem szpinak z mozarella, a jeszcze innym salami ze szczypiorkiem. Ile osób, tyle pomysłów na swój własny zestaw smaków! Prosto,smacznie, kolorowo! 🙂
Hmmm tyle pomysłów, tyle smakołyków…. ale zawsze znajdzie się ten jeden, niezastąpiony, ulubiony! Dla mnie jest to zdecydowanie słodkie śniadanie na dobry początek dnia! 😉 A dokładniej ZAPIEKANE OWOCE POD MUSLI-KRUSZONKĄ! Zapach tego dania niezmiennie przywołuje wspomnienie lata i przebija wszystko! Lekko kwaskowate, nie przesłodzone, a przy tym jakie zdrowe! 😀
Można przygotować niezliczoną ilość wersji, z przeróżnych owoców; świeżych lub mrożonych. Jest niezależne od pory roku i nigdy się nie nudzi. Na słodką kruszonkę mieszamy płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane, słonecznik, orzechy, namoczone rodzynki lub żurawinę ( można też dodać inne bakalie, nasiona chia, cynamon, wiórki kokosowe… itp.) Tak naprawdę dodajemy to na co mamy ochotę, dzięki temu nasza „zapiekanka owocowa” za każdym razem będzie inna ^^ Do tego dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce, a na nie wysypujemy nasze musli, zapiekamy ok. 20-30 min. Owoce przyjemnie zmiękną, a z musli utworzy się chrupiąca skorupka, pycha!!! 😀 Można podawać z jogurtem lub jeść prosto z naczynia :p Palce lizać!
Hmmm tyle pomysłów, tyle smakołyków…. ale zawsze znajdzie się ten jeden, niezastąpiony, ulubiony! Dla mnie jest to zdecydowanie słodkie śniadanie na dobry początek dnia! 😉 A dokładniej ZAPIEKANE OWOCE POD MUSLI-KRUSZONKĄ! Zapach tego dania niezmiennie przywołuje wspomnienie lata i przebija wszystko! Lekko kwaskowate, nie przesłodzone, a przy tym jakie zdrowe! 😀
Można przygotować niezliczoną ilość wersji, z przeróżnych owoców; świeżych lub mrożonych. Jest niezależne od pory roku i nigdy się nie nudzi. Na słodką kruszonkę mieszamy płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane, słonecznik, orzechy, namoczone rodzynki lub żurawinę ( można też dodać inne bakalie, nasiona chia, cynamon, wiórki kokosowe… itp.) Tak naprawdę dodajemy to na co mamy ochotę, dzięki temu nasza „zapiekanka owocowa” za każdym razem będzie inna ^^ Do tego dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce, a na nie wysypujemy nasze musli, zapiekamy ok. 20-30 min. Owoce przyjemnie zmiękną, a z musli utworzy się chrupiąca skorupka, pycha!!! 😀 Można podawać z jogurtem lub jeść prosto z naczynia :p Palce lizać!
PS: w poprzednim komentarzu literówka w adresie E-mail 😉
Moją ulubioną potrawą z piekarnika są zapiekane bataty z cukinią i serem.Kluczem do wyjątkowości tej potrawy są oczywiście dobrze dobrane przyprawy 😉
Zmiany w sposobie odżywiania zaczynają się w głowie! Wcześniej napisałabym, że ulubioną potrawą z piekarnika są kaloryczne ciasta polane barwnym lukrem i przekładane kremem. Są słodkie i pyszne, ale niestety niezdrowe i nie warto sięgać po nie zbyt często. Jednak teraz, gdy od pewnego czasu staram się żyć prosto i fit, zmieniłam nawyki żywieniowe. Dbając o zdrowie i odpowiednią linię, nic się nie traci, a można się zainspirować i mieć nieograniczone pole do popisu. Wystarczy odrobina finezji i szczypta fantazji. Są inne zdrowe produkty, które polepszają nastrój, a nie wywołują wyrzutów sumienia. Piękne, aromatyczne potrawy, uśmiechnięci i zdrowi domownicy, atmosfera pełna nowej energii. To efekt mojej ulubionej potrawy z piekarnika, a jest nią zapiekanka z dodatkiem warzyw,które dodają nam energii i uzupełniają braki witamin. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe jedzenie. To może być kalafior pod serową pierzynką, cukinia zapiekana z cebulą, bakłażan zapiekany z jajkiem, patisony zapiekane w serze itp. Ostatnio na Wielkanoc hitem w mojej rodzinie był zdrowy pasztet z białej fasoli z jakiem, który w smaku jest bardzo delikatny i oczywiście pełnowartościowy. A kiedy już przygotuję taki nietuczący i superzdrowy posiłek, z mniejszymi wyrzutami sumienia skusimy się na deser. Naszym ulubionym jest lekka owocowa zapiekanka z brzoskwiniami, przygotowana na cukrze trzcinowym. Jest zdrowszy, bo w czasie produkcji nie traci żelaza, potasu i wapnia. Taki hedonizm żywieniowy to gwarancja radości z jedzenia i spora dawka optymizmu oraz zdrowia. Dodatkowo, wraz z dużą dawką hormonów szczęścia w organizmie, związaną zarówno z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym, dostarczamy sobie wielu pozytywnych skutków ubocznych. Nie ma więc na co czekać, tylko trzeba zafundować sobie miłość na talerzu w postaci odpowiednio skomponowanego posiłku z piekarnika!
Ryba po grecku – jej delikatny smak śródziemnomorski z górą marchewki, skąpana w warzywach lekka i pożywna do tego smaczna – polecam a na blender poluję już 3 lata może się tym razem uda
A ja napiszę kròtko bez podawania składnikòw, bo rzecz iście prosta i przejrzysta 🙂 W latach młodości pamiętam, jak tata przynosił z działki zerwane jabłka. Mama ukladała je w żaroodpornym naczyniu i wkladala do piekarnika. Nie zapomnę intensywnego zapachu, ktory po chwili unosil sie w kuchni. Gorące jabłka ułożone na pòłmisku były dla mnie najlepszym wspomnieniem z piekarnikowego świata 🙂
Trudno wybrać jedno ulubione ale ze jest sezon szparagowy to wybieram szparagi zawijane w boczek i zapiekane w piekarniku 🙂
Moim ulubionym daniem z piekarnika jest zapiekanka z makaronem. Mój narzeczony robi najlepszą. Mało makaronu,mało kurczaka,dużo rodzai serów oraz przypraw. No i ten pyszny sos jajeczno-szczypiorkowy. Niby prosta rzecz,ale to moja ulubiona potrawa. Polecam!