Jak wybrać piekarnik. Poradnik + Konkurs

babka na oleju przepis
Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualna, ale z mojego doświadczenia podpowiem Wam na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.


jak wybrać piekarnik do zabudowy
Możliwości, które oferują obecne piekarniki są ogromne, jednak moim zdaniem warto kierować się tymi, które rzeczywiście ułatwią nam pracę w kuchni i sprawią, że nasze dania będą smaczniejsze. Najważniejsze funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika to:

Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować  większą partię ciasteczek za jednym razem : )


jak wybrać piekarnik
Funkcje – tryby piekarnika. Termoobieg oraz dolna i górna grzałka to opcje obowiązkowe. Ważne jest również jednak w jakich konfiguracjach możecie ich używać. Jeśli tak jak my lubicie zapiekanki i odświeżanie chleba w piekarniku zdecydowanie przyda Wam się opcja grill : )


jaki piekarnik do zabudowy
Funkcja pieczenia z parą. Służy ona do zwiększenia wilgotności podczas pieczenia, a potrawy pieczone lub podgrzewane na parze nie tylko lepiej smakują, są bardziej soczyste, ale także zachowują do 90% wartości odżywczych tak jak w przypadku ryby pieczonej z warzywami. Para hamuje mieszanie się różnych zapachów i smaków w trakcie pieczenia, możemy więc piec dwie różne potrawy w tym samych czasie. Przetestowałam na przykładzie ryby i ciasta – pysznej babki na oleju, na którą przepis znajdziecie na końcu wpisu : ) Dzięki funkcji pary babka i inne ciasta są zawsze idealnie wyrośnięte i równomiernie wypieczone.


przepisy na wielkanoc
Zakres temperatur. Niska temperatura np. 50 C pozwoli nam nie tylko na suszenie warzyw i owoców, ale sprawdza się również jako sprzyjające środowisko do wstępnego wyrastania drożdżowego ciasta. Wystarczy 20 minut i ciasto podwoi swoją objętość : ) Wysokie temperatury są z kolei niezbędne np. do przyrządzenia perfekcyjnej pizzy. Korzystając wyłącznie z dolnej grzałki uzyskacie wyjątkowo chrupiący spód zupełnie jak z pizzerii : )

Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )

Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika?  : )


piekarnik do zabudowy jak wybrać
Dwukolorowa babka na oleju – przepis

prosta babka na oleju przepis
Składniki:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Babka na oleju przepis
Mam również dla Was bardzo miłą niespodziankę – mini konkurs : )  Do wygrania są wspaniałe nagrody:

  1. Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
  2. Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie  pysznego koktajlu smoothie.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z piekarnika?
Konkurs trwa od 21.04.17 r. do 5.05.17r.  Powodzenia!

***

Kochani! Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie, wybór był ogromnie trudny, ale po długich naradach udało się ustalić zwycięzców :

I miejsce Przemo – za zdradzenie wielopokoleniowego przepisu na sernik wraz z inspirującą opowieścią o tym, że wspólne spotkania przy stole zawsze wzmacniają rodzinne więzy, a towarzystwo smakołyków tworzy najpiękniejsze wspomnienia

II miejsce Aleksandra (komentarz dnia 4.05.17r.) – za krótką, ale bardzo celną i kreatywną odpowiedź, którą podziela zapewne większość z nas : )

III miejsce Jolka H. – za przypomnienie akademickich czasów, pysznego imprezowego chlebka i sytuacji, w których piekarnik był prawdziwym przyjacielem

Gratulujemy!!!


blender Electrolux Masterpiece ESB9300

Blender sportowy Electrolux-ESB2500
*Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux

Komentarzy: 447

  1. KOTLET
    5 maja 2017 / 21:27

    Mój brak czasu powoduje, że często odgrzewam jedzenie i jem dużo aby potem mieć czas na pracę bez przerwy. Piekarnik to dla mnie zdrowsza alternatywa i smaczniejsza niż mikrofalówka. Przeczytałem parę artykułów w internecie o mikrofalówkach w naszych kuchniach i postanowiłem używać ją bardzo rzadko.
    Mięso odgrzane mikrofalówką również mi nie smakuje. Jem dla zdrowia, a nie dla smaku zatem ulubiona potrawa z piekarnika to odgrzewany obiad (pierś z kurczaka 200g, ziemniaki 300g, dodatki 250g)

  2. Monika
    5 maja 2017 / 21:32

    Co umieścić w piekarniku?
    Dziś pomysłów mam bez liku!
    Niby białe – a czerwone,
    ah! To mięso jest szalone!
    Indyk leży już w brytfance,
    a w mej dłoni wino w szklance
    Udziec ciemny, pierś jest biała
    kompozycja doskonała!
    Sos jest pyszny, skórka chrupka,
    zaraz włożę je do dzióbka!
    Z warzywami, czy saute
    każdy chętnie go już zje!

  3. Karolina Sz
    5 maja 2017 / 21:42

    Naprawdę ciężko się zdecydować na jedną potrawę, ponieważ uwielbiam jedzenie przygotowane w piekarniku, natomiast chcąc nie chcąc, wybrałam jedną, bardzo smaczną. Z góry polecam!

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
    1 kg ziemniaków
    25 dag twardego żółtego sera
    25 dag pieczarek
    średnia cukinia
    4 pomidory
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    pół puszki kukurydzy
    puszka pomidorów
    0,5 kg mięsa
    15 dag kiełbasy
    olej
    papryka
    sól
    pieprz
    tymianek
    pół łyżki keczupu
    Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ziemniaki ostudzić,obrać i razem z cukinią pokroić w plastry. Ziemniaki ułożyć jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Cukinie podsmażyć, ułożyć na ziemniakach, posypać kukurydzą,kiełbasą,pieczarkami,cebule podsmażyć, ułożyć na kukurydzy. Mięso podsmażyć z czosnkiem, ułożyć jako kolejną warstwę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać od 30 do 40 minut w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni celsjusza.

  4. 5 maja 2017 / 21:46

    Moja ulubioną potrawą jest oczywiście pizza!!!!!!!!!!!! 🙂

  5. Izaizaiza76
    5 maja 2017 / 21:48

    [P]rzepyszne, ulubione – pałki z kurczaka
    [A]romatyczne, dobre nóżki z ptaka
    [Ł]adnie i smakowicie wyglądają
    [K]iedy w piekarniku się wypiekają
    [I] ten farsz wymiata, i mięso soczyste
    [Z]liżę wszystko z naczyń, że aż będą czyste
    [K]iedy już skończę nad smakiem rozważania
    [U]każę wam składniki tego dania
    [R]icotta, boczek i tarta bułka
    [C]zosnek, papryka i świeże ziółka
    [Z]ałącz pałki i przyprawy
    [A] już teraz zaczynamy
    [K]rok pierwszy: farsz musisz przygotować
    [A] na początek zioła poszatkować
    [F]arsz ma być smaczny – połącz je z serem
    [A]ni się waż robić to mikserem
    [S]er wymieszany, dodaj papryki
    [Z] dwa ząbki czosnku dla estetyki
    [E]wentualnie dwie łyżki bułki tartej
    [R]obi się wtedy w konsystencji twardej
    [O]d teraz opanuj wszystkie swoje złości
    [W]yluzuj pałki z kurczaka od kości
    [A]le postaraj się mięsa nie przerwać
    [N]ie denerwuj się bo możesz oberwać
    [E]ee tam… jesteś świetna, udało się kotku
    [Z] zewnątrz natrzyj przyprawą, a nawet w środku
    [I] nafaszeruj serem i ziołami
    [O]czywiście nikt nie wzgardzi takimi jadłami
    [Ł]adnie wszystko zawiń w boczku plasterki
    [A] nie uświadczysz żadnej usterki
    [M]ożesz ułożyć do naczynia żaroodpornego
    [I] włożyć do piekarnika rozgrzanego
    [I] 180 stopni tam wystarczy
    [S]łuchaj dwa kwadranse jak skwierczy i warczy
    [E]fektem pracy powstało danie
    [R]aczej nie trudne, a do tego tanie
    [E]lementów mało, a całość wyborna
    [M]yślę, że jest to kwestia bezsporna
    [KONIEC]

    PS. Nazwę dania odczytaj kolejno z liter w nawiasach kwadratowych
    PS2. Pisanie tej pracy zajęło mi wieki, ale myślę, że udało mi się sprostać oczekiwaniom

  6. Kasia
    5 maja 2017 / 22:05

    Po ciezkim wyborze podejmę się stwierdzenia,ze najlepszymi ulubionymi potrawami sa ciasta.Te do których używamy owoców sezonowych.Zapach takiego ciasta przypomina dzieciństwo.

  7. MoniaM
    5 maja 2017 / 22:09

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest ciasto francuskie z kurczakiem, suszonymi pomidorami i żółtym serem. Odkryłam je stosunkowo niedawno , ale od pierwszego kęsa syalam się dozgonną fanką tego dania. Zaraziłam nim również męża i wszystkich odwiedzających mnie znajomych.

  8. Bosia
    5 maja 2017 / 22:09

    Do naczynia żaroodpornego wrzucamy frytki, na wierzchu układamy warstwę paluszków rybnych i posypujemy tartym serem żółtym. Następnie na ser rozkładamy szpinak usmażony na oleju z czosnkiem i układamy kolejna warstwę paluszków rybnych.Całość polewamy olejem ziołowym i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. To danie oczarowało moich znajomych i jest moim ulubionym daniem z piekarnika.

  9. Vi.
    5 maja 2017 / 22:19

    Dla mnie nie ma nic lepszego niż zapiekana zupa cebulowa! Ten rozpływający się ser, pyszna skorupka, jaką tworzy na zupie, te jeszcze bardziej chrupiące grzaneczki i zapach unoszący się w całym domu! Uwielbiam moment, w którym mogę posypać zupę serem i wsunąć ją na magiczne 20 minut do piekarnika- za to właśnie najbardziej kocham ten, najlepszy moim zdaniem, wynalazek ludzkości! Czyż nasze ukochane dania nie byłyby całkiem inne (mniej smaczne oczywiści!), gdybyśmy nie mieli tego niesamowitego urządzenia? 😉

  10. Rota
    5 maja 2017 / 22:23

    W piekarniku można robić prawdziwe cuda i każde z nich nawet laikowi się uda:) Moim ulubionym jest nasza polska szarlotka – taka nasza rodzinna pychotka. Przepis dostałam od mamy, za każdym razem jest bardzo udany, wszystkim aż uszy się trzęsą od jego jedzenia, a w szczególności pysznego, jabłkowego nadzienia:) Przy użyciu blendera mus jabłkowy lepszy jeszcze będzie,
    a gotowego ciasta jeszcze szybciej z blachy ubędzie!

  11. Monika
    5 maja 2017 / 22:46

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest nie co inne jak oczywiście słodkości, chyba nie ma na świecie nic lepszego <3. Chociaż mam dopiero 16 lat moja przygoda z pieczeniem przeróżnych ciast i ciasteczek rozpoczęła się gdy miałam może 12 lat i do teraz mi to pozostało :-). Ale i tak moją ulubioną potrawą pozostanie babka wielkanocna którą oczywiście piekę sama. Po prostu rozpływa się w ustach. Co tydzień w piątek przyrządzam coś nowego i zaskakuje tym swoją rodzinę, wszystko im zawsze smakuje. Po dwóch dniach już nie ma ani okruszka, a mnie to bardzo cieszy. Uwielbiam przyrządzać babkę marmurkową najbardziej mi smakuje tak jak z resztą wszystkim w moim domu :-D. Chociaż babka to moja ulubiona słodkość to i tak co tydzień przyrządzam coś nowego a babka jest zrobiona co drugi tydzień i nadal smakuje <3

  12. Thedudesons
    5 maja 2017 / 22:47

    Moją ulubioną potrawa jest bezapelacyjnie ZAPIEKANKA SEROWA Z MAKARONEM!
    Jest to wspaniała uczta dla mego podniebienie. Odpowiednio przygotowana z wyselekcjowanych składników zapewni wspaniały posiłek, który zasili brzuszki całej rodziny. Osobiście opanowałem przygotowanie owej zapiekanki w sposób perfekcyjny. Uwielbiam w niej wyrazisty smak suszonych pomidorów, włoskiego makaronu i ciągnącego się sera. Ciepły i delikatny posmak pozostaje na kilka godzin po spożyciu zapiekanki i to właśnie z tego powodu ją uwielbiam. 😍 Polecam każdemu spróbować!

  13. Katarzyna
    5 maja 2017 / 22:54

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest kurczak pieczony z ziemniakami. Prosty obiad, a każdemu smakuję. Potrzebny nam kurczak ok 1.5 kg lub dowolne kawałki , 1,5 kg ziemniaków, przyprawy według uznania i olej. Kurczak z chrupiącą skórką i z pysznymi ziemniakami, mniam. . . oczywiście z dodatkiem jakieś pysznej surówki.

  14. Basia
    5 maja 2017 / 23:14

    W swojej kuchni lubię wykorzystywać przepisy, które są niebanalne, a składniki do ich wykonania są łatwe do zdobycia, zdrowe i sezonowe. Często poszukuję nowych zastosowań tych produktów aby urozmaicić nie tylko dietę, ale i smakowe uniesienia. Niezastąpioną i jedną z moich ulubionych potraw z piekarnika jest pasztet z cukinii. Łatwy do przygotowania – sprawdza się zarówno jako przekąska, przystawka i danie główne. Może być podawany na zimno i na ciepło, z sosem lub ulubionym dipem. Albo po prostu prosto z blachy!
    Wymienię składniki dla inspiracji: cukinia, marchew, ser żółty, kasza gryczana, jajka, pieprz, sól i ulubione zioła. Zachęcam do eksperymentowania!

  15. Katarzyna Wierzba
    5 maja 2017 / 23:17

    W moim domu w ciągu ostatnich lat na listę najbardziej popularnych ulubionych potraw z przebojem wdarły się muffinki,tak uwielbiane przez moje dzieci i męża,sąsiadów i znajomych,którzy jak tylko nadchodzi sobota wiedzą,że u mnie wielkie pieczenie i wciskają się drzwiami i oknami pod byle jakim pretekstem 🙂
    Zdradzę Ci w sekrecie przepis na nie,który dostałam od mojej nieżyjącej już kochanej Babci,która jak dla mnie była mistrzynią pieczenia znaną w całym naszym mieście 🙂
    Muffiny waniliowe i czekoladowe wg.babci Ewy 🙂
    Przepis na 36 muffinek:
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru najlepiej pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego lub prawdziwa laska wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół szklanki oleju
    2 jajka
    1 szklanka mleka z którym jesteśmy za pan brat
    4 łyżki kakao
    Wykonanie:
    Przygotować 2 miski.Do jednej włożyć suche składniki a do drugiej”mokre” składniki.Wymieszać delikatnie ze sobą,a następnie połączyć zawartość
    obu misek ze sobą.Tak otrzymane ciasto podzielić na pół.Do jednej połowy dodać 4 łyżki kakao.Otrzymamy 2 masy:jedną białą,drugą czekoladową.Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem.Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.Piec w 180 stopniach przez 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika przez chwilę studzić w foremkach,następnie wyciągnąć i położyć do wystygnięcia.Smacznego 🙂
    Jest to prosty i bardzo szybki przepis który dostałam od mojej Babci.Można różnie kombinować,do środka można wkładać dżem,powidła,czekoladę,powidła co nam tylko pasuje.Pyszne,moja rodzina co niedzielę sobie je życzy na stole 🙂

  16. Milena
    5 maja 2017 / 23:44

    Moje ulubione danie z piekarnika, to zdecydowanie cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym:) mogę je jeść w nocy, o północy, nad ranem i z wina dzbanem:) po prostu pycha! Klimat Włoch zamknięty w rulonie makaronu… mniammmm!:)

  17. Agnieszka
    5 maja 2017 / 23:50

    Uwielbiam zapiekać wszystko w śmietanie kremówce, ale mój ulubiony przepis to ubabrana w tłustej śmietanie ziemniaki pieczone ze słodką cebulą. Cudowny comfort food na każdą porę roku! Zmieniają się tylko dodatki: świeża, ostra rukola plus sos z dobrej musztardy i oliwy, puszka sardynek przywiezionych z Portugalii albo po prostu kieliszek ciężkiego wina.

  18. Anna_Ta
    5 maja 2017 / 23:59

    𝖂𝖎𝖙𝖆𝖒,
    wśród wszystkich tych pięknych komentarzy, a gotowych dań, przepisów i poezji jednocześnie, jest jednak coś, co jestem w stanie, we własnym imieniu, okryć słowem „moje”, „własne” lub „jedyne”.
    Pierogi- te chrupiące, lekko przypieczone, pachnące słoniną, ziemniaczkami, cebulką… Polane gotowe roztopionym, 82-karatowym maślanym złotem, mieniącym się tak intensywnie w chwili wbicia w nich srebrnego widelca, w samo południe, w samym blasku Słońca… Razem.
    W wersji polsko- francuskiej, ze szpinakowo-twarogowo- ziemniaczanym wsadem… Idealne, sycące i zdrowe, (na) gorąco POLECAM.;)

    𝕻𝖔𝖟𝖉𝖗𝖆𝖜𝖎𝖆
    𝕬𝖓𝖓𝖆

  19. sorry
    6 maja 2017 / 0:02

    ZAPIEKANY ŚLEDŹ POD ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ Z ANYŻEM

  20. Mantis-Kitchen
    6 maja 2017 / 0:05

    Lubię proste i kreatywne potrawy a co najważniejsze – takie, które pokochają dzieci. Do takich zaliczają się przepyszne Pieczone Motyle 🙂

    Bardzo łatwe do przygotowania, kuszą nawet największego niejadka 🙂
    Motyle dobrze smakują z dodatkiem ketchupu, musztardy a nawet majonezu lub sosu czosnkowego.

    Z przepisu wychodzą 3 motyle.

    składniki:
    -2 bagietki pszenne
    -3 kiełbaski śląskie, mogą być też paróweczki
    -1 mała czerwona papryka
    -zielone oliwki nadziewane papryką
    -1 łyżka masła czosnkowo-ziołowego do posmarowania

    przygotowanie:

    1. Bagietki kroimy w plastry i smarujemy masłem, kiełbaskę nacinamy jak na grilla, oliwki kroimy w plasterki a z papryki wykrawamy główki.

    2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kiełbaskę, do kiełbaski za pomocą wykałaczek mocujemy plastry bagietki. Na plastry bagietki kładziemy plasterki oliwek i kawałeczki papryki. Na czubku kiełbaski kładziemy główkę z papryki, mocując ją końcem w nacięciu kiełbaski, za pomocą wykałaczek doczepiamy oczy z oliwek. W pozostałe nacięcia w kiełbasce wkładamy paseczki z papryki.

    3. Tak przygotowane motyle wkładamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i opiekamy na funkcji termoobiegu 12 min.

    Smacznego 🙂

    zdjęcie motyli:
    https://zapodaj.net/f76068a935806.jpg.html

  21. Mugurdi
    6 maja 2017 / 2:11

    Jejciu, to strasznie trudne pytanie. Jako stuprocentowy łakomczuch ubóstwiam wiele potraw od lekkich i słodkich po syte oraz ostre. Jednak moją ulubioną potrawą jest wegańska szpinakową lasagne ( z uwagi na moją nietolerancje laktozy) z dodatkiem kukurydzy, pomidorów i sosu beszamelowego. Dodatkowo danie robi mój chłopak, więc miło jest raz na jakiś czas popatrzeć jak ktoś krząta się w kuchni 😉 i samemu odpocząć przy lampce białego wina. Włożona przez niego dawka miłości tylko dopełnia smak.

  22. Edyta
    6 maja 2017 / 7:18

    A ja uwielbiam gęś pieczoną w majeranku z dodatkiem czosnku.I nie tylko na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina……

  23. 6 maja 2017 / 11:19

    Moim ulubionym daniem z piekarnika jest zwykle najzwyklejsze ciasto drożdżowe. Oczywiście zrobione przez mojego męża, który z uczuciem ugniata ciasto i dodaje specjalnie dla mnie kruszonkę. Niby nic ale wykonane od serca sprawia, ze staje się najlepszym ciastem na świecie. Jednak nie tylko drożdże sprawiają, że ciasto rośnie ale i miłość dodaje smaku.

  24. Anna Kaczmarczyk
    6 maja 2017 / 14:03

    Mam z piekarnika ulubionych potraw bez liku
    zaczynając od własnoręcznych chipsów
    pieczonych buraczkach, kurczaków
    kończąc na pysznym serniku.

  25. Ewa
    6 maja 2017 / 15:58

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest kurczak pieczony na butelce z piwem. Kurczak ma niepowtarzalny smak, mięso jest soczyste i kruche , a skorka złocista i chrupiąca. Polecam wszystkim.

  26. Anna
    6 maja 2017 / 18:20

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest domowa pizza! Najlepsza jest ta, którą przygotowuję w rodzinnym domu wraz z siostrą i jej mężem. Mój szwagier jest mistrzem w robieniu ciasta, ja zaś robię wyśmienity sos pomidorowy, a moja siostra świetnie komponuje pozostałe składniki. Uwielbiam wszystkie wspólne i rodzinne chwile spędzone w kuchni. 🙂

  27. Joanna
    6 maja 2017 / 20:46

    Biała kiełbasa w cebuli i czosnku.

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, tak, żeby wypełnił dno, następnie wkładamy 3 cebule pokrojone w plasterki, 4 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki, czubatą łyżkę majeranku – posypujemy nią cebule.
    Następnie układamy kiełbasy i przykrywamy dodatkową warstwą cebuli z czosnkiem (tym razem 2 cebule i 2 ząbki) i posypujemy majerankiem.

    Jest to jedyna postać kiełbasy jaka jest naprawdę dooobra!

    Smacznego 🙂

  28. NeL1984
    7 maja 2017 / 12:46

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika… Najpierw może wytłumaczę dlaczego. Odkryłam ją jakieś 2 lata temu i wtedy okazało się, że nie dość, że lubię warzywa z którymi wcześniej nie żyłam w zgodzie to jeszcze mogą one mi zastąpić przekąskę wieczorną w postaci chipsów czy paluszków. Od tej pory wracam regularnie wracam do potrawy, której poziom trudności jest wprost proporcjonalny do moich umiejętności kulinarnych.
    To cudo to DYNIA Z PIEKARNIKA
    Dynię myjemy, obieramy lub nie :)- zależy czy skórka jest gruba czy też nie, usuwamy nasionka i ciach ciach w kosteczkę. Do miski wlewamy troszkę oliwy, sporą ilość tymianku no i czasem troszkę oregano, sól i pieprz. Mieszamy z dynią. Wysypujemy to na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 220 stopni). W tym momencie zaczyna się najprzyjemniejszy etap czyli cierpliwe czekanie i wąchanie zapachu wypełniającego całą kuchnię i zwiastującego nadchodzące przyjemności smakowe 🙂

  29. 7 maja 2017 / 13:29

    Dla mnie, z piekarnika najlepsze są żeberka w miodzie, ale jedynie te przygotowywane przez moją Narzeczoną 😉

  30. Gosia
    7 maja 2017 / 18:50

    Kiedy wyniki?

  31. Kasia
    7 maja 2017 / 19:55

    Uwielbiam pierś kurczaka z warzywami i serem zapiekana w cieście francuskim. Najlepsze jest to, że do tego można dodać każde warzywo na jakie mamy ochotę. Wszystko wykładamy na ciasto, które rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta przycinamy w paski i całość zawijamy w warkocz. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika, 180-200*C na ok 15 minut. Szybko i syto.

  32. pAWEŁ
    7 maja 2017 / 21:49

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika są ziemniaki nadziewane farszem z boczku , papryki, kabanosa, cukini , mozarelli oraz swiezego rozmarynu zapiekane w mundurkach i polane masłem czosnkowym = PYCHOTA !!!!!
    Przepis:

    Sposób przygotowania
    Ziemniaki ze skórką dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Następnie ścinamy górę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę masła czosnkowego. Tak przygotowane ziemniaki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Miąższ z ziemniaków drobno siekamy i przekładamy do miski.Wszystkie składniki kroimy w kostkę i przysmazamy (boczek i kabanos mocniej). Następnie przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Mieszamy boczek i kabanos z miąższem a nastepnie dodajemy resztę . Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki. Wierzch posypujemy mozarella i dajemy troszke masła czosnkowego. Całość stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ̊C na 10 – 15 min. Smacznegooo..

  33. Aleksandra
    7 maja 2017 / 22:08

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest pierś z kurczaka w sosie serowym, z brokułami – zawinięta jak rolada w ciasto francuskie i z wierzchu obowiązkowo posypana sezamem.
    Warta każdej kalorii. 🙂

  34. Nikodem
    8 maja 2017 / 17:57

    Sernik! Kocham serniki! Życie bez sernika byłoby jak życie bez słońca! Jestem sernikoholikiem do tego stopnia, że zajadam jeszcze gorący! Pyszności!

    Więcej nie piszę lecę go upiec! 🙂

  35. emilia
    8 maja 2017 / 20:39

    moja ulubiona potrawa a bardziej deser do ciasto marchewkowe, jest to moje popisowe ciasto.

  36. Michał
    9 maja 2017 / 0:34

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest zapiekanka robiona przez moją najukochańszą siostrę na świecie ! Składa się ona z mięsa mielonego , makaronu , sera oraz sosu pomidorowego . 😀 B

  37. Natalia
    9 maja 2017 / 13:10

    Moją ulubioną potrawą z piekarnika jest zapiekana cukinia. Jest ona miękka i pyszna ! Cukini nie trzeba obierać! Przekrajamy ją na pół, wydrążamy środek. Mięso mielone doprawiamy według własnych preferencji, smażymy razem z cebulką. Usmażone i wystudzone mięso mieszamy z miąszem z cukini, można również dac pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i układamy na wydrążonych cukiniach. Zapiekamy przez 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po upływie czasu posypać je startym serem i wstawić jeszcze na parę minut. Cukinię z piekarnika wyjąć gdy będą miękkie.
    Przepyszne ! Polecam 🙂

  38. Anna
    9 maja 2017 / 21:17

    Moja ulubiona potrawa to wspaniały,aromatyczny,orientalny kurczak pokrojony na kawałki, w mleku kokosowym i odrobiną oryginalnego humusu(mleko zmieszać z odrobiną humusu i pastą tahini,dorawić solą i curry i moczyć w tym kurczaka pokrojonego na kawałki całą dobę),a następnie zapiekać.Dla łamiących przepisy można delikatnie posypać parmezanem,najlepiej oryginalnym.Cały dom pachnie wspaniale,gdy przyrządzam tego kurczaka:))

  39. Adam
    28 lipca 2017 / 14:43

    Hej, przymierzam się do zakupu piekarnika takiego jak przedstawiłaś we swoim wpisie, i nie mogę znaleźć informacji czy posiada on prowadnice teleskopowe w zestawie? Jak to jest u Ciebie :)?

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2017 / 15:18

      Tak, posiada jedną parę 🙂 Można je zamontować na dowolnym poziomie 🙂

  40. Adam
    28 lipca 2017 / 16:06

    Super, dziękuje za szybklą odpowiedź! No to chyba teraz wszystko pozostaje formalnością, mam nadzieje że będze służym tak dobrze jak wam 🙂 Pozdrowienia!

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2017 / 17:02

      Życzę udanych wypieków 🙂 piekarnik grzeje „mocno” i bardzo równo 🙂

  41. Beata
    1 sierpnia 2017 / 18:39

    Witaj Marto, zastanawiam się jak w tym piekarniku sprawuję się czyszczenie katalityczne, czy są to wkłady wymienne? znalazłam też niemal identyczny piekarnik ale z czyszczeniem pyrolitycznym i nie wiem który wybrać 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2017 / 19:01

      Szczerze mówiąc jeszcze nic nie musiałam wymieniać 🙂 ale myję piekarnik dodatkowo przy każdym pieczeniu mięsa, kiedy w grę wchodzą spore ilości wytapiającego się tłuszczu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 15 =