Na blogu znajdziecie już przepis na Tort Number Cake, jednak tym razem przedstawiam go Wam w jeszcze prostszej odsłonie. Zamiast kruchego ciasta do przygotowania cyfry użyłam bezowego spodu. Tort jest równie pyszny, słodycz bezy i śmietankowego kremu została przełamana świeżymi owocami, choć możliwości dekoracji są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią : ) U nas ulubione owoce i drobne słodkości sprawdziły się idealnie. Polecam!!!
Tort bezowy Number Cake
Składniki na bezową cyfrę:
- 3 białka (z jajek wielkości L)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny rozcierając masę między palcami). Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ołówkiem narysować zarys dowolnej cyfry, wyłożyć masę bezową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (termoobieg) i piec kolejne 90 minut. Beza może się lekko zarumienić i delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki do dekoracji tortu:
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g schłodzonego mascarpone (można pominąć)
- owoce: truskawki, maliny, borówki; mini biszkopty, rurki waflowe, kinder bueno
Schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i schłodzonym mascarpone (jeśli używamy). Gotowy krem przełożyć na wystudzoną bezę. Udekorować owocami i słodyczami.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram