Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, więc sezon bożonarodzeniowy uważam za otwarty : ) Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pierniczki, ale jeśli szukacie tego podstawowego, który z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia klasycznych pierników, pierniczków z wzorkiem (ciasto zachowuje kształt po upieczeniu), czy elementów potrzebnych do zbudowania chatki z piernika, ten przepis jest dla Was! Pierniczki wychodzą pyszne, z ciastem bardzo dobrze się współpracuje – nie ma problemów z wałkowaniem, więc świetnie sprawdzi się podczas przygotowania pierników z dziećmi. Polecam!!!
Składniki (4 blachy z piekarnika*):
- 100 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko (wielkość L)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło, miód, cukier i przyprawę do piernika przełożyć do rondelka, podgrzać na średnim ogniu i mieszać do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do miodowej masy i dokładnie zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Po leżakowaniu ciasto będzie bardzo plastyczne i łatwe do wałkowania. Na rozwałkowanym cieście wyciąć foremkami pożądany kształt i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez 12 minut. Chwilę po upieczeniu pierniki będą bardzo twarde, dlatego należy odstawić je przykryte ściereczką, na kilka dni w chłodne miejsce, do czasu aż nabiorą wilgoci.
Smacznego!
*Trudno określić mi ilość w sztukach, ze względu na różne kształty i wielkość pierniczków ; )